Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα της συμφωνίας για την αξιολόγηση

🕔15/05/2017 - 10:44

Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα από τη συμφωνία με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», εισάγεται, στη μία το μεσημέρι, για επεξεργασία και εξέταση στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως επείγον και με βάση όσα προβλέπει ο Κανονισμός, ο πρόεδρος της Βουλής έταξε προθεσμία υποβολής της Έκθεσης των Επιτροπών μέχρι την Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00΄.

Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου η συζήτηση και ψήφισή του να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την αναγκαιότητα ψήφισης του σχεδίου νόμου, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην εισηγητική έκθεση, είναι πως «η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης διαμορφώνει το αναγκαίο περιβάλλον σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, διαγράφοντας έναν καθαρό δημοσιονομικό διάδρομο για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση για τον προσδιορισμό των ουσιαστικών μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους».

Επισημαίνεται εξάλλου πως «μέσα από το σύνολο των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου, επιχειρείται όχι μόνο να εξασφαλιστεί η τακτική χρηματοδότηση μέσω της εκταμίευσης των συμφωνηθέντων πόρων, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μέσω μιας σειράς μέτρων στήριξης της κοινωνικής πλειονότητας, καθώς και να τεθούν τα βασικά θεμέλια για την επαναφορά της θεσμικής κανονικότητας στην αγορά εργασίας». Ειδικά δε για τις διατάξεις τροποποίησης φορολογικών και συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων σημειώνεται ότι «αυτές υιοθετούνται ως προϋπόθεση για την εκκίνηση της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μέτρων που είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητά του».

 

Ευκλ. Τσακαλώτος: «Όλοι οι μνημονιακοί νόμοι εισήχθησαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος»

Τον χαρακτηρισμό ως επείγοντος του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα μέτρα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την αξιολόγηση, αιτιολόγησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος, με την έναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

«Αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση που έχει αρχίσει για το χρέος και ευελπιστούμε τη Δευτέρα να έχουμε ένα συνολικό πακέτο και για τα μέτρα και για το χρέος. Νομίζω όλοι κατανοούμε τον χαρακτηρισμό. Να σας θυμίσω ότι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι εισήχθησαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στη συμφωνία υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Πρόσθεσε δε ότι η βασική μάχη την οποία δίνει η κυβέρνηση, είναι αυτή της επιτροπείας. «Από την αρχή είχα δηλώσει ότι εδώ θα υπάρχουν μέτρα δυσάρεστα, μέτρα που δεν θα θέλαμε να τα πάρουμε, μέτρα που έχουν επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα. Εμείς κάναμε την επιλογή για μια συμφωνία που κάνει συμβιβασμούς αλλά ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους στις εργασιακές σχέσεις με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει δρόμους για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανοίγει δρόμους για τις επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία», είπε ο υπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε πως για την κυβέρνηση προϋπόθεση είναι η συμφωνία της 22 Μαΐου, η οποία, όπως είπε, «μπορεί να πάει και λίγο περισσότερο, μέχρι την τελική συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει το χρέος». «Εμείς δεν έχουμε success story όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι», δήλωσε και υπογράμμισε πως «θα υπάρχουν και ζώνες γκρίζες όταν θα φύγουμε από το πρόγραμμα».

«Ο στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα» επανέλαβε και στάθηκε στην ανάγκη μιας συμφωνίας προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο, αλλά και εξόδου της χώρας στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, διερωτήθηκε αν θα ήταν καλύτερο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις τον περασμένο Δεκέμβριο με καθαρά μέτρα χωρίς αντίμετρα.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η Ελλάδα και το 1974 και το 2009, ήταν από τις πιο φτωχές και με τις μεγαλύτερες ανισότητες χώρες στην Ε.Ε. Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι «το δικό σας κοινωνικό κράτος δεν στηρίχθηκε σε κοινωνικές παροχές, όπως αυτές που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς. Ήταν πάνω στο ρουσφέτι, πάνω στη μόνιμη φοροδιαφυγή». 

Ανέφερε επίσης ότι μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχές οικογένειες και πρόσθεσε ότι το ποσοστό παιδικής φτώχειας από το 20,7% το 2009 φτάνει το 55,1% το 2014.

Για το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα χρειάζεται υπέρβαση των στόχων, ο υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ψαρεύει σε θολά νερά και ότι κρύβει την αλήθεια.

Αναφορικά με το πόσα μέτρα θα υπάρξουν το 2018-2021, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. και τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δισ.

 «Είναι το τέλος της ιστορίας και η αρχή ενός success story; Όχι. Αλλά είναι αυτές οι παρεμβάσεις που από τη δική μας σκοπιά πρέπει να υποστηριχθούν για να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Χαίρομαι που παραδέχεστε ότι φέρνετε ένα ακόμη μνημόνιο, το τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, και τόνισε ότι αν παραδοθεί η έκθεση αύριο στις 8 το βράδυ, για ένα νομοσχέδιο 940 σελίδες, δεν είναι δυνατό να τύχει διεξοδικής συζήτησης και μελέτης από τους βουλευτές.

 

Χ. Σταϊκούρας: Επιτομή της πολιτικής υποκρισίας το πολυνομοσχέδιο

Ως «επιτομή της πολιτικής υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Χ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί των ημερών της η χώρα οπισθοχώρησε σε όλα τα επίπεδα και η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητα κατρακύλησε, η απαισιοδοξία εμπεδώθηκε.

«Η κυβέρνηση παρέλαβε την οικονομία στον πρώτο όροφο, την έριξε στο υπόγειο και τώρα προσπαθεί να την πάει στο ισόγειο», είπε ο κ. Σταϊκούρας και κατήγγειλε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί το 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, περιλαμβάνει μέτρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου».

«Από το σκίσιμο του μνημονίου, περάσαμε στο δεύτερο μνημόνιο και από τα 12 δισ. παροχές, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ μέτρα. Αυτός είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με 16 αυξήσεις φόρων και με περικοπές των συντάξεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σχολίασε ότι «η αριστερή μετρολαγνεία δεν σταματάει το 2018, αλλά πάει μέχρι το 2021, με μέτρα όπως η τεράστια μείωση του αφορολόγητου, η περικοπή των συντάξεων, μέτρα που συνιστούν τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση της πατρίδας μας».

Όπως σημείωσε ότι «το 4ο μνημόνιο εξοντώνει ελεύθερους επαγγελματίες, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά. Το 4ο μνημόνιο φτωχοποιεί την κοινωνία». «Η κυβέρνηση δεν κράτησε ούτε μια κόκκινη γραμμή. Έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτα. Από το ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα περάσαμε σε μέτρα 5 δισ. Ο απόλυτος εθισμός στα μέτρα. Όλα για την εξουσία», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, που χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακή απάτη και φερετζέ για τα σκληρά μέτρα, τα αντίμετρα, αφού προϋποθέτουν διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων μόνιμα και την αξιολόγηση των θεσμών».

 

Γ. Κουτσούκος: Ψαλίδισμα του κράτους πρόνοιας

Για ψαλίδισμα του κράτους πρόνοιας αλλά και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μετάλλαξη.

Ο κ. Κουτσούκος υποστήριξε ότι αθέτησε όλες τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που είχε δώσει στον ελληνικό λαό και τόνισε: «Εμείς έχουμε το πολιτικό θάρρος να καταψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα αυτού του 4ου μη νομιμοποιημένου και δεσμευτικού μνημονίου που παρατείνει τη λιτότητα, και να αντιπροτείνουμε μια νέα πολιτική πρόταση. Μια νέα οικονομική πρόταση, με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να πάμε σε ανάπτυξη και να βγάλουμε τη χώρα από την καταβύθιση και την καταβαράθρωση όπου την οδηγείτε».

Απευθυνόμενος δε, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα σας αφήσουμε να πανηγυρίζετε και να πάτε στα χωριά σας. Όταν τελειώσει αυτό το έργο, πολλοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην Ελλάδα αλλά κάπου αλλού θα είναι και θα απολαμβάνουν τις διακοπές τους».

 

Χ. Καραγιαννίδης: Η συμφωνία μας φέρνει κοντά σε ένα τέλος της επιτροπείας

«Με αυτή τη συμφωνία, τον Αύγουστο του 2018, πλησιάζουμε σε ένα τέλος της επιτροπείας», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

«Πρώτη φορά υπάρχουν καταγεγραμμένα σε μια συμφωνία τα ποιοτικά στοιχεία ενός κοινωνικού κράτους», επεσήμανε ο κ. Καραγιαννίδης, που έδωσε έμφαση στο ότι για πρώτη φορά καταγράφεται επίσημα η ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους. «Μέχρι το 2015 το ΔΝΤ δεν είχε δηλώσει σε έγγραφο την ανάγκη μείωσης του χρέους. Είναι η πρώτη φορά που αυτό καταγράφεται επίσημα. Και αυτό επιτεύχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα αρνητικά μέτρα. Και αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεν θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή τους. Η δική μας προσπάθεια είναι να διατηρηθεί η οικονομία σε σταθερό επίπεδο».

Ακόμα, υποστήριξε ότι η χώρα είναι υπό επιτροπεία, γιατί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έφερε το ΔΝΤ και έκτοτε, όπως είπε, δεν μπορεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί. «Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε και βάζουμε σε συμφωνία συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να τηρηθούν και περιλαμβάνουν και θετικά και αρνητικά. Ξέρουμε έτσι εκ των προτέρων τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε και που μας δίνουν την δυνατότητα να γνωρίζουμε σε ποιο δρόμο θα βαδίσουμε για να αντιστρέψουμε την 7χρονη πορεία των σκληρών μέτρων», επεσήμανε.

Υποστήριξε δε ότι μπορεί ένα από τα αρνητικά δημοσιονομικά μέτρα να είναι οι μειώσεις των συντάξεων, ωστόσο όπως είπε, τα 2/3 δεν θα υποστούν καμία αλλαγή.

 

Γ. Μαυρωτάς: Θα στηρίξουμε «ακομπλεξάριστα» τα θετικά στο νομοσχέδιο

Ως αποτυχημένη χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, που πάντως υπογράμμισε ότι «όσα θετικά υπάρχουν στο νομοσχέδιο θα τα στηρίξουμε ‘ακομπλεξάριστα’». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, παλαιοκομματικές πρακτικές και κουτοπονηριές, σημειώνοντας ότι ότι αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση ως γιουρούσι στο κράτος, κάτι που έμαθε από τους προηγούμενους και το οποίο συνεχίζει.

«Όταν κάποιος είναι αναξιόπιστος του ζητάς τα 10 για να κάνει τα πέντε», τόνισε και σημείωσε ότι «είναι όνειδος για τη χώρα να μιλάμε για όσα μιλούσαμε το 2015».

«Διαφωνώ ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα τέταρτο μνημόνιο. Γιατί αυτή η συμφωνία είναι το διαρκές μνημόνιο που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας γιατί δεν μας έχουν εμπιστοσύνη και λένε αν τελειώσει το 2018 ποιος θα τους τραβάει το χαλινάρι για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό το νομοσχέδιο έχει μέτρα για εξωτερική κατανάλωση και αντίμετρα για εσωτερική κατανάλωση, μόνο για επικοινωνιακούς λόγους», υποστήριξε ο κ. Μαυρωτάς.

«Ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να μας βγάλει από τα μνημόνια από τη λάθος πόρτα», ανέφερε, εκτιμώντας ότι με αυτήν τη συμφωνία «θα μείνουμε στο σπιράλ της ύφεσης».

 

Ε. Κεντρώων: Το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να ντρέπεται

Την απορία της «πώς η κυβέρνηση έχει τόσο θράσος να παρουσιάζει ως μέτρα που μας βγάζουν από το μνημόνιο, μέτρα που αποτελούν πολυετή θηλιά λιτότητας χωρίς ίχνος ανάπτυξης», εξέφρασε η Ένωση Κεντρώων.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων ανέφερε πως «θα τα αναλύσουμε όλα αυτά στη Βουλή, όμως ό,τι και να πούμε εκεί, το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτά που κάνει».


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Το σημερινό κράτος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μηχανισμός καταπίεσης, καταστολής, εκμετάλλευσης, είπε ο Δ. Κουτσούμπας

25/09/2021 - 22:24 - «Είμαστε όλοι εδώ! Παρόντες! Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ είναι εδώ! Είμαστε εδώ, αποφασισμένοι να 'γυρίσουμε τον...

Διασωληνωμένος με κορωνοϊό νοσηλεύεται ο Β. Λεβέντης

25/09/2021 - 22:18 - Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο...

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Νέα Navtex για έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου

25/09/2021 - 20:09:15 -

Συνάντηση Αναστασιάδη με Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο: «Το θέμα έληξε»

25/09/2021 - 19:22:55 -

Κλασικά παιχνίδια της Disney έρχονται στις μοντέρνες κονσόλες

25/09/2021 - 18:58:51 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για τα Parapolitica (19-9-2021) Δημοσκόπηση της GPO για τα Parapolitica. Προβάδισμα ΝΔ με 10.5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN (17-9-2021) Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 10.2%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
87.631 επισκέπτες στην 85η ΔΕΘ

87.631 επισκέπτες στην 85η ΔΕΘ


Επιτυχημένη η επανεκκίνηση της εκθεσιακής δραστηριότητας στο νέο υγειονομικό πλαίσιο Ένα ηχηρό μήνυμα επανεκκίνησης της εκθεσιακής δραστηριότητας...


Δείτε θέμα και σχόλια