Με 158 ψήφους ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020

🕔18/12/2019 - 11:13

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση, με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών

Με 158 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2020. Με 250 ψήφους υπέρ, 39 «όχι», 8 «παρών» ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 «όχι»). Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί. Συνολικά δηλαδή, μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.

 

Χ. Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός αποπνέει αισιοδοξία

«Ο προϋπολογισμός μας αποπνέει αισιοδοξία, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, ενσαρκώνει αξίες, αλλά δεν εμπεριέχει αυταπάτες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2020.

Αναφερόμενος στους στόχους του Προϋπολογισμού, είπε ότι αυτοί περιλαμβάνουν την επίτευξη ισχυρής οικονομικής μεγέθυνσης, τη μείωση της ανεργίας με «μείωση της ανισοκατανομής και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης», την ανάπτυξη επωφελούς συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους «χωρίς περιττά ναι και όχι», τα υγιή και πειθαρχημένα οικονομικά και την ακόμα μεγαλύτερη μείωση φορολογίας των πολιτών «το συντομότερο δυνατόν και εκτός Προϋπολογισμού, ακόμα και το 2020, εάν δημιουργηθεί με ασφάλεια πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος». Στη κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρόσθεσε ο υπουργός και κάλεσε τους πολίτες «να συμβάλουν ώστε να πληρώνουμε φόρους όλοι, λιγότερα και δικαιότερα». Ως έκτο στόχο, ο κ. Σταϊκούρας όρισε την ενίσχυση της ρευστότητας στη οικονομία και ως έβδομο τη βελτίωση δυνατότητας αποπληρωμής του χρέους. 

«Αυτοί είναι οι φιλόδοξοι, ρεαλιστικοί, μετρήσιμοι και επιτεύξιμοι στόχοι μας, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση επινόησε, αναζήτησε ή κατασκεύασε επιχειρήματα κριτικής, με λέξεις όπως απάτες ή έλλειψη αξιοπιστίας» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Απευθυνόμενος δε στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον κ. Βαρουφάκη για το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την οικονομία σε καλή κατάσταση, υποστηρίζοντας πως την παρέλαβε σε ανάπτυξη, την έφερε σε ύφεση, και επί τέσσερα χρόνια δεν πέτυχε οποιονδήποτε αναπτυξιακό στόχο. Για την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ, είπε ότι «πήραμε την οικονομία με ύφεση 9,1% και την παραδώσαμε με +1, και μετά ήρθατε εσείς» είπε χειροκροτούμενος από την πτέρυγα της ΝΔ.  

Απευθυνόμενος ειδικότερα στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννη Βαρουφάκη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το 1ο εξάμηνο του 2015, «παρατηρήθηκε πλήρης κατάρρευση των μετοχών που διακρατούσαν οι πολίτες στις τράπεζες».

Σε ό,τι αφορά την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι παροχές της νέας κυβέρνησης είναι «ψίχουλα», είπε ότι το πλεόνασμα ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε διανείμει το 1ο εξάμηνο του 2019 για προεκλογικούς λόγους, ναρκοθετώντας την επόμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ούτε ένα ευρώ για κοινωνικό μέρισμα, ενώ τώρα εμείς δημιουργούμε νέο δημοσιονομικό χώρο είπε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε: «Θέλω να είμαι ειλικρινής και υπεύθυνος. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μοιράσει πλούτο που δεν υπάρχει». 

 

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

Ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή χαρακτήρισε τον τουρισμό ως εθνική υπόθεση και τόνισε παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσής του με ένα στρατηγικό μακρόπνοο σχέδιο. «Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να αποκτήσει τη δική του δυναμική, η οποία ανασχέθηκε με τις φοροεπιδρομές της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και η απάντηση είναι ένα εθνικό στρατηγικό και μακρόπνοο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ξεπερνά τα όρια και τη θητεία μιας κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κόνσολας έκανε λόγο για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό με θετικό κοινωνικό πρόσημο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή του γίνεται με προτάσεις και ιδέες, ανεξάρτητα από ποια πολιτική σκοπιά τον βλέπει ο καθένας. «Πρώτη φορά συζητάμε έναν προϋπολογισμό με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο που δεν αξιοποιεί τα υπερπλεονάσματα για να μπορέσει να κάνει πολιτικές. Και είναι εμφανής η αμηχανία όσων επένδυαν στην καταστροφολογία γιατί έπεσε στο κενό και δεν έχει απόηχο», ανέφερε ο κ. Κόνσολας.

Ακόμη έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να γίνει ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά με συγκεκριμένα μέτρα στην αποκλιμάκωση της φορολογίας που είναι και προϋπόθεση, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε επιβάλει φοροεπιδρομή στην αγορά και στον τουρισμό. «Ακούσαμε στο παρελθόν για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όμως το θετικό πρόσημο το καταγράφουν τα έσοδα και εκεί υπήρχε έλλειμμα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κόνσολας, τόνισε ακόμα ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες τις γωνιές της χώρας με αναπτυξιακές δράσεις και με έμφαση στη καινοτομία και σε αυτή τη κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Τουρισμού.

Έμφαση τέλος, έδωσε στην ακαδημαϊκή τουριστική εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση, επισημαίνοντας ότι σύντομα ολοκληρώνεται το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση των σπουδών, που είναι ένα ακόμα θετικό πρόσημο για την εξειδίκευση των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης, τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την αλλαγή του ιδεολογικού προτύπου και της νίκης των ιδεών της ΝΔ. Για πρώτη φορά, προϋπολογισμός υλοποιεί «λέξη προς λέξη» όσα ειπώθηκαν προεκλογικά, είπε ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με τον οποίο «είναι συγκλονιστική η υπόσχεση που είχε δώσει και τηρεί ο πρωθυπουργός για τη μείωση της φορολογίας σε εταιρείες και μερίσματα». «Εάν το έλεγε κάποιος προ 15 ετών θα εθεωρείτο από την αριστερά, λακές του κεφαλαίου. Ο λαός ξέρει, σε αντίθεση με εσάς, ότι ο μόνος μοχλός ανάπτυξης είναι η ιδιωτική οικονομία, που πρέπει να την φορολογήσουμε λιγότερο, και αυτό ψήφισε ο λαός», είπε ο κ. Βορίδης.

Για τα θέματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για «αστυνομοκρατία» και «χούντα», ο κ. Βορίδης είπε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταλάβει τίποτα. Ετέθη στο λαό. Του είπαμε ότι θα επιβάλουμε τον νόμο και την τάξη. Του είπαμε, τέλος το κράτος των Εξαρχείων. Ότι τελείωσε το κράτος της άκρας αριστεράς και της βίας της. Και τα υλοποιούμε αυτά, έχουμε πάρει απευθείας την έγκριση του λαού. Αυτή είναι η αλλαγή ιδεολογικού προτύπου», είπε. Σημείωσε ωστόσο ότι «δεν ανετράπη ακόμα η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς και ότι αυτό θα κριθεί από το κυβερνητικό αποτύπωμα και αποτέλεσμα του έργου της».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι ο Μάκης Βορίδης είναι ο «ουσιαστικός» υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνοντας ότι χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην ανησυχία του για τα αστυνομικά έκτροπα προσέθεσε: Δεν άκουσα από εσάς γι΄ αυτό. «Προφανώς σας έδωσε ο λαός κάποιες εντολές, αλλά δεν σας έδωσε άδεια να αφαιρέσετε το άσυλο στο σπίτι χωρίς ένταλμα και εισαγγελέα. Ούτε την άδεια να ξεβρακώνει η αστυνομία κοριτσάκια. Αυτός ο αυταρχισμός χρειάζεται μια απάντηση», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαντώντας, ο κ. Βορίδης είπε ότι είναι άλλο η γενίκευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην Ελλάδα υπάρχει χούντα και αστυνομοκρατία και άλλο εάν υπήρξε υπέρβαση βίας αστυνομικού που την ελέγχουμε. «Η γενίκευση δεν είναι αθώα, διότι ψυχικά είστε ταυτισμένοι με συγκεκριμένο χώρο και τις έκνομες ενέργειές του. Αλλιώς θα λέγατε να ελέγξουμε τον αστυνομικό που δεν έκανε τη δουλειά του» είπε ο κ. Βορίδης. Επίσης, στη σχετική αναφορά του κ. Τσακαλώτου, ο κ. Βορίδης είπε «η είσοδος στο κτίριο έγινε παρουσία εισαγγελέως».

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι εδώ για να πράξει αυτό που είναι σωστό και όχι αυτό που είναι εύκολο, με όραμα και ρεαλιστική αισιοδοξία, με τόλμη και σύνεση» και τόνισε ότι η Ελλάδα, από ουραγός στις επενδύσεις, θα γίνει η θετική έκπληξη της ευρωζώνης. «Ο προϋπολογισμός του 2020 ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε. Όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι ένας προϋπολογισμός που αποδεικνύει πως ό,τι είπαμε, το κάναμε», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας ότι προϋπολογισμός του 2020 σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον.

Όπως, εξάλλου, τόνισε, «ο προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η ευημερία για όλους δεν έρχεται από μόνη της ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας.

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις που «δείχνουν αλλαγή στην εικόνα και το κλίμα της Ελλάδας» και οι οποίες καθιστούν «σαφές ότι οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν σημαντικά και ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας μας. Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ειδικότερα:

• την πλήρη άρση των capital controls

• την πρόωρη ολοκλήρωση του υψηλότοκου τμήματος των δανείων του ΔΝΤ

• την απεμπλοκή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (Ελληνικό, Λιμάνι Πειραιά, Χαλκιδική)

• την απεμπλοκή 170 αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτικούς σταθμούς σε μη συνδεδεμένα νησιά

• την απενεργοποίηση της ωρολογιακής βόμβας της ΔΕΗ και την προώθηση της εξυγίανσης της. Η κεφαλαιοποίηση της ξεπέρασε τα 900 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τριπλάσια, σε σχέση με το επίπεδο που βρισκόταν πριν τις ευρωεκλογές.

• την έγκριση άλλων έξι επενδυτικών σχεδίων, από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν 1500 μόνιμες θέσεις εργασίας.

• την έγκριση 119 επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

• την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που αποτυπωνόταν στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και τη διασφάλιση υπερπλεονάσματος που διατίθεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

• την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poors

• τον δανεισμό του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια, που για πρώτη φορά, έχουν αρνητικό επιτόκιο. Η Ελλάδα δανείστηκε με δεκαετές ομόλογο που έχει επιτόκιο μόλις 1,5%, έναντι επιτοκίου 3,9% λίγους μήνες πριν.

• το ότι ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου κινείται κοντά στις 900 μονάδες, αυξημένος κατά 45% από τις αρχές του χρόνου,

• το ότι ο Δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται στις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από το Μάρτιο του 2008.

• το ότι ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης κινείται σε υψηλά 20ετίας.

Αναφερόμενος στον μείζονα, τον πρωταρχικό στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, είπε ότι η αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση φόρων και συγκράτηση δαπανών, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, σπάει τον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης. «Με επενδύσεις λιγότερους φόρους και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η Ελλάδα από ουραγός στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία, θα γίνει η θετική έκπληξη της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Πέτσας και επισήμανε ότι σε μια περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω. Όλα τα συστατικά δε της οικονομικής μεγέθυνσης αυξάνονται σημαντικά (κατανάλωση, εξαγωγές, επενδύσεις) και οδηγείται έτσι το ΑΕΠ της Ελλάδας, έπειτα από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το εθνικό εισόδημα αυξάνεται κατά 7 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει 1600 ευρώ περίπου, κατά νοικοκυριό, μεγαλύτερο εισόδημα.

Αναφερόμενος στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, ενώ η ελληνική οικονομία επί ΣΥΡΙΖΑ έσπασε όλα τα ρεκόρ της υπερφορολόγησης, στο 2020 θα σημειωθεί αύξηση εσόδων λόγω της βελτίωσης των εισπραξιμότητας των φόρων, μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και λόγω της ενίσχυσης του ρυθμού ανάπτυξης. «Όσο μεγαλώνει η πίτα της οικονομίας, είναι προφανές ότι θα αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα, καθώς το αυξημένο εισόδημα θα φέρει άμεσους και έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ναι, γίνεται να μειώνει φόρους και συγχρόνως να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα», υποστήριξε ο κ. Πέτσας και τόνισε ότι «είναι ζήτημα κοινής λογικής που τόσο έλειψε τα προηγούμενα χρόνια». Πρόσθεσε δε ότι ο προϋπολογισμός του 2020, μαζί με την υπερφορολόγηση, βάζει επιτέλους τέλος και στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι την περίοδο 2016-2018 αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους πιστωτές, σε μια «εντελώς αχρείαστη πολιτική που στραγγάλισε την ελληνική οικονομία, ψαλιδίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης».

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι κανένα από τα έργα που είχαν ενταχθεί στον «ΦιλόΔημο» δεν θα χαθεί και παράλληλα αντέκρουσε την κριτική των κ.κ. Τσακαλώτου και Χαρίτση για την οικονομία λέγοντας ότι «στα δικά σας χρόνια στείλατε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο υπερταμείο». Στην κριτική δε για αστυνομική βία απάντησε πως «στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου ήταν περίκλειστο και φυλασσόμενο από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, γιατί καταφέρατε να είστε απομονωμένοι» από την κοινωνία. «Και την αστυνομική βία που σήμερα καταγγέλλετε τη χρησιμοποιήσατε όταν χτυπήσατε αλύπητα τους πολίτες που διαδήλωνε κατά των Πρεσπών», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ψευδώς την κυβέρνηση ότι καταργεί τον ΦιλόΔημο-Ι και τινάζει στον αέρα τα έργα που είχαν εγκριθεί. «Τα έργα, όμως, τα οποία είχαν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, είχαν χρηματοδότηση 134 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος. Σημειώνοντας ότι η σύμβαση της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λήγει σε 13 μέρες, «συνεπώς τα έργα δεν έχουν καμία γραπτή διασφάλιση», ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Η δέσμευσή μου απέναντί στην εθνική Αντιπροσωπεία είναι ότι κανένα από τα έργα αυτά δεν θα χαθεί, γιατί θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους δήμους, αλλά και στα ΠΕΠ και στα Τομεακά Προγράμματα των Περιφερειών, όποια από αυτά μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ».

Στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι «βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις» στο Δημόσιο, η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με «νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα» και ο στόχος να γίνουν οι πόλεις πιο "φιλικές" στους πολίτες.

   Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 2,4 δισ. αυξάνονται στα 2,5 δισ., και διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση «δημιουργούμε το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων» που θα έχει ισχυρό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο: «Θα δίνει προτεραιότητα στην υψηλότερη αξία που υπάρχει, στην ανθρώπινη ζωή και στην ασφάλεια και προστασία των πολιτών από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή αλλά και από τροχαία ατυχήματα».

Το αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος συνδέεται με την ενίσχυση όλων των υποδομών και των υποδομών περιβάλλοντος, και με τη στήριξη της ανακύκλωσης, καθώς το 2020 θα είναι για την αυτοδιοίκηση έτος πραγματικής ανακύκλωσης, είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Ήδη σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, ξεκινήσαμε πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε πέντε δήμους με στόχο να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και να στηρίξουμε την προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος. Πρόγραμμα το οποίο επεκτείνεται σε όλες τις περιφέρειες».

Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε επίσης ότι για την ενδυνάμωση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, στους πρώτους μήνες του 2020 έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής. «Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων θα συνοδευθεί από ενίσχυση πόρων και προσωπικού που θα μετακινηθεί από την κρατική εξουσία. Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα σφραγίσει το έργο και την πορεία της αυτοδιοίκησης» σημείωσε και προσέθεσε: «Πρόθεσή μου, στη σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι να ακολουθήσω το μοντέλο του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν θα συντάξουμε ένα νομοσχέδιο για να το αναρτήσουμε για δέκα μέρες στη διαβούλευση ζητώντας τη γνώμη σας. Σύντομα θα καλέσω όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να διατυπώσουν με υπευθυνότητα τις θέσεις και τις προτάσεις τους γι' αυτό που επιχειρούμε. Στη λειτουργία του κράτους απαιτείται συναίνεση και θα την επιδιώξουμε. Όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και αν δεν καταφέρουμε τη συναίνεση σε κοινοβουλευτικές ψήφους, θα έχουμε επιτύχει να γνωρίζουμε εγκαίρως και να λάβουμε υπόψξ μας τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων».

Αναφορικά με τον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι καθιερώνεται ο θεσμός των Υπηρεσιακών Γραμματέων, γίνεται πράξη η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, συγκροτείται επιτροπή για την αναμόρφωση του 2190/1994 (σύσταση ΑΣΕΠ) με στόχο την επιτάχυνση των χρονικών διαδικασιών στις προσλήψεις, και επίσης ότι προχωρά ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το σύνολο του δημοσίου τομέα.

Σημείωσε ότι ο κανόνας 1:1 στις προσλήψεις διατηρείται και για το έτος 2020. σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, προσθέτοντας πως έως το τέλος του τρέχοντος έτους, «θα προγραμματίσουμε σε κρίσιμους τομείς νέες προσλήψεις, αξιοποιώντας το διαθέσιμο υπόλοιπο για το έτος 2020 από τις αποχωρήσεις, καθώς και ένα μικρό ποσοστό των αποχωρήσεων του 2021».

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις που εξαιρούνται από τη σχέση 1:1, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την πρόσληψη 8.116 υπαλλήλων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, 2.900 του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο ενισχύεται με 60 εκατ. ευρώ, 4.500 στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων που θα πραγματοποιηθεί για εκπαιδευτικούς από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα για τον τομέα της Ιθαγένειας, ο υπουργός είπε ότι έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να επεξεργαστεί ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο γρήγορο και πιο διαφανές στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας. «Κι έχω καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθώ καμία αδιαφανή πράξη στον συγκεκριμένο τομέα» δήλωσε εμφατικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές «υπάρχει κάτι που μας ενώνει όλους: είναι ο πατριωτισμός που έχουμε όλοι οι Έλληνες. Είναι η πατρίδα μας που αποτελεί μια σταθερή αναφορά, και η οποία σήμερα μας έχει ανάγκη όλο και πιο πολύ ενωμένους, παρά διχασμένους. Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε το στόχο της αναγέννησης της Ελλάδας».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας την ότι κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που αποτυπώνει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της, με χαριστικές προβλέψεις υπέρ των λίγων και όχι των πολλών, καθώς και με αντικοινωνικές επιλογές. «Στον προϋπολογισμό του 2020 από τη μία δεσπόζει η εμμονική προσήλωση της κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών. Και από την άλλη, κυριαρχεί η προχειρότητα, η αναποτελεσματικότητα και η δραματική αντίθεση ανάμεσα στις φλύαρες προεκλογικές εξαγγελίες και τα φτωχά μετεκλογικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Χαρίτσης κατά τη συζήτησή του στη Βουλή.

«Αποχαιρετούμε το 2019, με την αίσθηση μιας χαμένης ιστορικής ευκαιρίας. Και αντί να συζητάμε πάνω στα θετικά αποτελέσματα που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, με την ελληνική οικονομία να έχει σταθεροποιηθεί, με θετικό ρυθμό ανάπτυξης για δέκα συνεχόμενα τρίμηνα και με την ανεργία να μειώνεται διαρκώς, συζητάμε έναν προϋπολογισμό που είναι πεδίο αποτύπωσης νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών, χαριστικών προβλέψεων και αντικοινωνικών επιλογών» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

«Η ΝΔ είναι εξαιρετικά συνεπής στη δέσμευσή της για μία συστημική παλινόρθωση, στον παλαιοκομματισμό της και τη μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε ένα λούνα παρκ αποκατάστασης του σκληρού πυρήνα της παλιάς Δεξιάς. Ταυτόχρονα είναι συνεπής και στον εθνολαϊκισμό της, που την οδηγεί στο συστηματικό φλερτ με την άκρα δεξιά, την υιοθέτηση του δόγματος ‘νόμος και τάξη’ ως υπέρτατο δόγμα της κυβέρνησης», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στη κανονικότητα, εκπέμπει μήνυμα σταθερότητας και αναπτυξιακής προτεραιότητας, προσφέροντας ελπίδα και ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δοκιμάστηκαν σκληρά στα δύσκολα χρόνια της κρίσης».

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος Μακεδονίας -Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, που έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για τη Βόρεια Ελλάδα, υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλο και έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον και τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει όλες τις προσπάθειες που θα φέρουν την άνοιξη στην περιοχή.

«Ο προϋπολογισμός του 2020, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της κυριαρχία και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Γιατί όσο πιο δυνατοί γινόμαστε ως χώρα τόσο θα εκλείπουν οι απειλές εναντίον της από τους γείτονες», ανέφερε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε: «Απόψε με την ψήφο μας βάζουμε τέλος στην υπερφορολόγηση των Ελλήνων και στο κλίμα αποεπένδυσης της περιόδου 2015-2018».

Ο κ. Καράογλου στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αναπτυξιακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι «στόχος είναι να διορθωθούν οι παραλείψεις των προηγούμενων ετών και να ενωθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, είναι και οι συναντήσεις που έχει με ξένους επενδυτές, όπως έγινε χθες με αντιπροσωπεία ιταλικού κολοσσού που εξειδικεύεται στη παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αεροδυναμικής άμυνας και συστημάτων ασφαλείας, τα ετήσια έσοδα του οποίου ξεπερνούν τα 12,5 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει έντονο και έμπρακτο ενδιαφέρον να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι πλέον η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Θέλουμε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει ένας χώρος υποδοχής επενδύσεων που θα αλλάξουν τη μοίρα του τόπου. Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στηρίζει κάθε προσπάθεια που υπηρετεί αυτό τον εθνικό στόχο και μπορεί να φέρει την επενδυτική άνοιξη στη περιοχή», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε, ότι αύριο θα υποδεχθεί τον διευθύνοντα σύμβουλο ξένου ομίλου για να συζητήσουν τη μεγάλη επένδυση που ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη και θα γίνει πραγματικότητα το 2020, για τη λειτουργία ενός από τα νέα 6 κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας τεχνικής νοημοσύνης. «Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, η οποία άμεσα θα δημιουργήσει 200 νέες εργασίας στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Το έμπρακτο ενδιαφέρον των επενδυτών αποδεικνύει πως η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη έχουν σφυγμό και πατούν ξανά στα πόδια τους. Παράλληλα, σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες που διαθέτει».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε κομβικό ζήτημα την υλοποίηση των προγραμμάτων διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 4 διασυνοριακά προγράμματα», είπε, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίες με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, στο οποίο επικεφαλής είναι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια για την διαφύλαξη και ανάδειξη των μακεδονικών προϊόντων. Όπως είπε, μέσα από πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και υλοποιούνται, επιτυγχάνουμε τον διπλασιασμό των προϊόντων ονομασίας προέλευσης που παράγονται στη Μακεδονία. Στα 58 προϊόντα που ήδη έχουν κατοχυρωθεί προστίθενται άλλα 22 προϊόντα ΠΟΠ, καθώς και άλλα 20 εγγυημένα παραδοσιακά, ιδιότυπα προϊόντα», πρόσθεσε ο κ. Καράογλου.

Για προπαγάνδα και ψέματα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Υπάρχει και ένα όριο στην πολιτική προπαγάνδα, όταν μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εργατικά δικαιώματα. Ποιες συλλογικές συμβάσεις -μη μισθολογικές παροχές- υπογράψατε, ρώτησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καραμανλής λέγοντας: Εμπαίζατε τους εργαζομένους συστηματικά, δεν τους δίνατε τις συλλογικές συμβάσεις «και έπρεπε να έρθει η ‘ανάλγητη’, ‘νεοφιλελεύθερη’ κυβέρνηση Μητσοτάκη και να τους τις δώσει». Σημείωσε μάλιστα, ότι στο υπουργείο του, ο τότε επικεφαλής του, Χρ. Σπίρτζης, σωστά είχε «σηκώσει» τις συμβάσεις στην «Εργάνη» αλλά ο υπουργός, υπεύθυνος για το ΓΛΚ, Γ. Χουλιαράκης «αρνείτο» να τις υπογράψει.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σχεδιασμό 15ετίας, και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε καμία σχετική μελέτη. Ως παραδείγματα έργων για τα οποία ακούστηκαν «ψέματα» από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέφερε το έργο Πάτρα-Πύργος, για το οποίο «σήμερα είμαστε σε επαφή με την Κομισιόν» για μια μόνιμη λύση, τον ΒΟΑΚ που ήταν «μια μολυβιά στον χάρτη», και το μετρό Θεσσαλονίκης στο οποίο «εγκαινιάζατε μουσαμάδες». Εξάλλου, για τη χθεσινή στάση στο μετρό, είπε ότι έδειξε τη νοοτροπία βολέματος ορισμένων έναντι της πραγματικής εργασίας.

Τέλος, είπε ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά μεγάλων έργων που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και την οικονομική ανάταξη.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες. Ασφαλώς και αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις, περισσότερες προκλήσεις αλλά ανταποκρίνονται. Είμαστε μαζί και δίπλα τους. 4.500 παραβιάσεις, μέσα στο 2019, αυτοί - 4.500 αναχαιτίσεις εμείς. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε πάντα μαζί τους. Να είμαστε πάντα δίπλα τους», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Η ποιότητα των οπλικών συστημάτων και του έμψυχου δυναμικού, εγγυώνται υψηλότατη αποτρεπτική ισχύ και αυτό θέλω να το καταστήσω σαφές προς πάσα κατεύθυνση, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, περίσκεψη», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, που τόνισε ότι «οι ΕΔ αποτελούν την εγγυήτρια παράμετρο εκείνου του περιβάλλοντος ασφαλείας της χώρας που θα επιτρέψει την απερίσπαστη ανάπτυξη της χώρας και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η σταθερότητα για δυνητικούς υποψήφιους επενδυτές».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στις προτάσεις για αύξηση της στρατιωτικής θητείας. «Ειπώθηκαν πολλά για την αύξηση της θητείας, ασφαλώς, δεν τίθεται τώρα θέμα. Δεν ξέρω που θα οδηγήσουν οι ανάγκες, αλλά εγώ θα προτιμούσα να καταστήσω ως προτεραιότητα την πρόσληψη επίλεκτων επαγγελματιών οπλιτών-στελεχών και στους τρεις κλάδους», ανέφερε.   

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εξοπλιστικά. «Οι πιστώσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2019, δηλαδή 530 εκατομμύρια», είπε και προσέθεσε ότι «υπάρχουν δύο προοπτικές: επιπλέον σχεδιαζόμενη ενίσχυση από το νέο ειδικό αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών και με πιθανότητα διάθεσης -για να μην πω βεβαιότητα, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος- επιπλέον κονδυλίων για αμυντικές δαπάνες.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε την εθνική Αντιπροσωπεία ότι σε προτεραιότητα είναι:

   - Η εξασφάλιση επάρκειας αμυντικού εξοπλισμού, μέσω της διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων, την ίδια ώρα που προτεραιοποιείται η αναβάθμιση υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και η πρόσκτηση νέων.

   - Η αναδιοργάνωση της συνολικής δομής των ΕΔ, για την αύξηση της διαθεσιμότητας του έμψυχου υλικού, για την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και λειτουργικότητα των ΕΔ και τελικά για την ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ισχύος.

   - Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου προμηθειών αμυντικού υλικού, με διαφάνεια και ευελιξία ανταπόκρισης στις ανάγκες των ΕΔ.

   - Η αναβίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα.

   - Η αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης, τόσο για τα στελέχη όσο και για τους οπλίτες, προκειμένου η θητεία να καταστεί επωφελής για τους ίδιους, για την κοινωνία και για την υπηρεσία. «Ειπώθηκαν πολλά για την αύξηση της θητείας, ασφαλώς, δεν τίθεται τώρα θέμα. Δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν οι ανάγκες, αλλά εγώ θα προτιμούσα να καταστήσω ως προτεραιότητα την πρόσληψη, επίλεκτων επαγγελματιών οπλιτών-στελεχών και στους τρεις κλάδους. Αυτό θα είναι μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, ως προς την επιχειρησιακή δυνατότητα και αναβάθμιση των ΕΔ», είπε ο υπουργός.

   - Η ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας, ως εργαλείο ήπιας ισχύος, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και με την ενίσχυση, όπου κρίνεται απαραίτητο, της χώρας σε αποστολές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Σύντομα έρχεται προς ψήφιση η αναβάθμιση της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ. Το υπουργείο δουλεύει και πάνω στη στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Αμφιβολία για τους αριθμούς που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι η αξιοπιστία δύσκολα χτίζεται, αλλά εύκολα χάνεται. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν καλοί υπολογισμοί σε στοιχεία, όπως αυτά για την φοροδιαφυγή.

Επανερχόμενος σε θέματα αστυνομικής βίας ρώτησε την κυβέρνηση εάν πέραν της ανησυχίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ακούσει τι λένε ο ΔΣΑ, και ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων της αστυνομίας, Νίκος Αλιβιζάτος.

Επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για εικονική αντιπαράθεση καθώς έχουν την ίδια οικονομική πολιτική που ευαγγελίζονται. «Κάνουν μια συζήτηση επιστροφής στο παρελθόν, για το ποιος οδήγησε τη χώρα στην κρίση. Εκεί αναζητούν τη δικαίωσή τους. Όμως σήμερα θα ακούσουν και τη δική μας άποψη» είπε ο κ. Σκανδαλίδης και συνέχισε: «Ο κοινός αντιμνημονιακός αγώνας ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ στηρίχτηκε στην ανιστόρητη καταγγελία ότι το Μνημόνιο έφερε την κρίση. Συνέβη όμως ακριβώς το αντίθετο. Γιατί στην κρίση οδήγησε η απερίσκεπτη και αλλοπρόσαλλη πολιτική της ΝΔ, ξεκινώντας από την υπογραφή και φθάνοντας στον εκτροχιασμό του πενταπλασιασμού του ελλείμματος του διπλασιασμού του χρέους».

Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο «για προσπάθεια παραχάραξης αυτής της πραγματικότητας» με τον ισχυρισμό ότι η αύξηση του ελλείμματος ήταν μικρότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι «όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα ευρωπαϊκά όργανα όχι μόνο τότε αλλά και μέχρι σήμερα με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθάρισαν οριστικά το θέμα». «Θυμίζω ότι το 2004 παραδώσαμε μια οικονομία να αναπτύσσεται σε υψηλούς ρυθμούς, να οδηγεί χρόνο με το χρόνο σε συνεχή άνοδο το βιοτικό επίπεδο, θωρακισμένη με την ΟΝΕ και το ευρώ, επικυρωμένη με την Ολυμπιάδα», ανέφερε.

Ακόμα κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι «στην αντιπαράθεση τους για το δημοσιονομικό κενό και την επίτευξη ή μη των στόχων ομολογούν στην ουσία ότι είναι συμμέτοχοι για την αφαίμαξη των 7 δισ. ευρώ». «Διαφωνείτε σε μερικά εκατομμύρια παροχών επί θεωρητικής βάσεως και συγκρούεστε για το ποιος επιστρέφει τα περισσότερα στα ελάχιστα που δίνετε απ' αυτά που του έχετε πάρει, αντί να μιλάτε για μόνιμα μέτρα στήριξης όπως αυτά που εμείς προτείνουμε», είπε ο κ. Σκανδαλίδης και προσέθεσε:

«Η διαφορά ανάμεσα στη δική μας πολιτική και σ΄ αυτή που από κοινού υιοθετείτε είναι τεράστια. Η συζήτηση στη Βουλή απέδειξε ότι η αντιπαράθεση για το χθες για σας είναι μονόδρομος, επειδή δεν υπάρχει νέο αναπτυξιακό σχέδιο για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Δεν έχετε νέο σχέδιο, όχι για τους ποσοτικούς στόχους και τις μακροοικονομικές επιδιώξεις, αλλά για τους πραγματικούς όρους και τις προϋποθέσεις αναδιάρθρωσης του μοντέλου. Η αριθμολαγνεία, οι προσθαφαιρέσεις ποσοστών, οι συμβατικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις δεν συνιστούν νέα οικονομική πολιτική».

Υποστήριξε δε ότι τα επιχειρήματα που επικαλούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «προκαλούν» τη μεσαία τάξη. «Η ΝΔ προσφέρει κάποιες οριζόντιες φοροελαφρύνσεις αλλά αδυνατεί να τις συνδέσει με τις επενδύσεις και τις θέσεις απασχόλησης. Από τη πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού κυριολεκτικά την αποδυνάμωσε και την εγκατέλειψε, σήμερα με αλχημείες επιχειρεί να την υιοθετήσει σε μια ανιστόρητη ταξική τοποθέτηση», επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης.

Για «άθλια καταστολή και αυταρχισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καταλογίζοντάς της «γενικευμένο εμπόριο φόβου και προπαγάνδα τρομολαγνείας» και κατήγγειλε τη στάση και τις επιλογές της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατά τη σημερινή «επιχείρηση» εκκένωσης κατάληψης στο Κουκάκι, μιλώντας για «αποτρόπαιες εικόνες».

«Δημιουργείται μείζον θέμα δημοκρατικής συζήτησης και εξέλιξης. Η εικόνα πολίτη πολυκατοικίας με κουκούλα στο δρόμο, γυμνός και αφού έχει πρώτα χτυπηθεί και αυτός και ο γιος του επειδή δεν επέτρεψαν, εμπόδισαν και δεν διευκόλυναν τις δυνάμεις της αστυνομίας να περάσουν χωρίς άδεια εισαγγελέα σε διπλανή πολυκατοικία, δεν είναι τυχαία. Είναι εικόνα για να δοθεί σήμα επιβολής του αυταρχισμού. Κάνετε γενικευμένο εμπόριο φόβου και ασκείτε προπαγάνδα τρομολαγνείας», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Έχουν γίνει πλέον τα αποκαλυπτήρια των δύο στρατηγικών, των δύο μεγάλων πόλων. Του βαθύτατα συντηρητικού πόλου, από τη μία, και του προοδευτικού πόλου, από την άλλη πλευρά». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο προοδευτικός πόλος που δημιουργείται και ανασυγκροτείται, έχει υποχρέωση, καθήκον και εντολή να διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση με όρους παρουσίας και ενθάρρυνσης της κοινωνίας, των μαζικών κινημάτων, αλλά και της θέλησης του κόσμου να αναπνεύσει για μια προοδευτική Ελλάδα μετά την κρίση.

 

 

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!