Υπερψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος – Δεν κατάφερε η κυβέρνηση να συγκεντρώσει 200 ψήφους

🕔24/01/2020 - 11:43

163 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νέου νόμου και 121 κατά – Με απλή αναλογική οι επόμενες εκλογές, με τον νέο εκλογικό νόμο οι μεθεπόμενες

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος εκλογικός νόμος. Υπέρ του νέου νόμου τάχθηκαν 163 βουλευτές και 121 ψήφισαν «όχι» σε σύνολο 284 παρόντων βουλευτών.

Σύμφωνα με το σημερινό αποτέλεσμα, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, ενώ οι μεθεπόμενες με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε απόψε από τη Βουλή, καθώς το νέο εκλογικό σύστημα που πρότεινε η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους που χρειάζονταν, με βάση το Σύνταγμα, για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. 

Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Από τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

 

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

Μιλώντας κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, είπε ότι «η επαναφορά του μπόνους με την απόλυτη δήλωση Μητσοτάκη για διπλές εκλογές, αποτελούν μία πλήρη απαξίωση των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά τους λέει εκ των προτέρων ότι δεν θέλω μαζί σας καμία κυβερνητική συνεργασία». «Δεν θα ισχυριστώ πως αυτό αποτελεί δικαίωση όλων εμάς που ήμασταν αντίθετοι με την πορεία του ΚΙΝΑΛ και ζητούσαμε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι από εμάς μάλιστα -όπως προσωπικά εγώ- γι' αυτό εκδιωχθήκαμε τότε», είπε ο κ. Ραγκούσης και προσέθεσε: «Θα ισχυριστώ όμως πως επειδή οι επόμενες εκλογές θα γίνουν έτσι κι αλλιώς με απλή αναλογική, έρχεται η ώρα σημαντικών αποφάσεων κι ευθύνης για το ΚΙΝΑΛ. Και για το σύνολό του, αλλά και για τις προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, αναφέρθηκε στην πολιτική συμμαχιών, λέγοντας ότι στόχος της απλής αναλογικής, που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο δρόμος της προοδευτικής λύσης απέναντι στην αλαζονεία της μονοκομματικής διακυβέρνησης. «Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το νόμο της απλής αναλογικής, και αυτό ήταν μια πράξη για τη χώρα μετά την περίοδο της κρίσης. Είχαμε πει ότι θα βγούμε από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια και το κάναμε. Το 2016, όταν φέραμε αυτό το νόμο, θέλαμε προφανώς να είναι ο εμβρυουλκός, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα μέσα στο λαό για μια ενδεχόμενη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Δηλαδή, για έναν προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης, όπως ήδη έγιναν αντίστοιχα βήματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Στην αλαζονεία της μονοκομματικής διακυβέρνησης, της νεοφιλελεύθερης, της αυταρχικής διακυβέρνησης, θέλουμε όποτε γίνουν εκλογές, να υπάρχει ζωντανός, ώριμος ο δρόμος της προοδευτικής λύσης».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε για επιλεκτική πολιτική αμνησία και καταστροφολογία την κυβέρνηση, με αφορμή τη χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. «Επί δύο ημέρες κινείστε με ένα μείγμα επιλεκτικής πολιτικής αμνησίας και καταστροφολογίας. Ακούστηκαν πράγματα που προκαλούν την κοινή νοημοσύνη, αφού ακούστηκε ότι η απλή αναλογική ήταν ιστορικά ταυτισμένη με εθνικές καταστροφές. Μα όλοι θυμόμαστε ακόμη τα τριφασικά εκλογικά συστήματα και τις εκλογές βίας και νοθείας και κυρίως την τεράστια αναστάτωση με τις αποστασίες, που οδήγησαν στη δικτατορία, ανεξάρτητα από τα εκλογικά συστήματα. Αυτές είναι οι ιστορικές μνήμες του ελληνικού λαού που φτάσατε χτες βράδυ να μιλήσετε για τη Βαϊμάρη και το φαινόμενο φασισμού ότι ανδρώθηκε, μέσα από την απλή αναλογική. Πραγματικά αυτά είναι εξωφρενικά πράγματα», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, είπε ότι «οι εκλογές είναι αφετηρία προγραμματικών συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων με άμεσο στόχο τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας, που αντανακλούν την κοινωνική πλειοψηφία». «Πρέπει εδώ όλοι να είμαστε ειλικρινείς. Θέλουμε ή όχι τις συνεργασίες τελικά; Θέλουμε ή όχι προγραμματικές συγκλίσεις; Θέλουμε ή όχι κυβερνήσεις που να εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία; Αν απαντήσουμε καταφατικά, η απλή αναλογική είναι το όχημα για να το επιτύχουμε αυτό. Αν όχι -όπως κάνει η ΝΔ- ας σταματήσουμε να μιλάμε αόριστα και υποκριτικά για την υπέρβαση, υποτίθεται, των διαχωριστικών γραμμών, τη συναίνεση και τη συνεργασία», είπε ο κ. Χαρίτσης και κατηγόρησε τη ΝΔ πως, με τη στάση της, «αποδεικνύει ότι όλα αυτά είναι λόγια του αέρα και γι' αυτό έχει επιδοθεί συστηματικά στην απαξίωση της ίδιας της ιδέας της απλής αναλογικής».

«Ακούσαμε χθες το βράδυ και κάποιες ανατριχιαστικές ιστορικές αναλογίες, από τη μεριά του υπουργού Επικρατείας του κ. Γεραπετρίτη. Η ΝΔ επιχειρεί να παρουσιάσει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημοκρατίας εκείνο το εκλογικό σύστημα που είναι η βάση της, η ισοτιμία της ψήφου. Αυτό που σας νοιάζει [είναι] η παλινόρθωση ενός συστήματος με τεχνητές πλειοψηφίες και το κάνετε αυτό σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στο άμεσο μέλλον, για να εμποδίζετε τη δυνατότητα η χώρα μας να ακολουθήσει ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου οι εκλογές είναι αφετηρία προγραμματικών συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων με άμεσο στόχο τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας που αντανακλούν την κοινωνική πλειοψηφία», είπε ο κ. Χαρίτσης.

Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ν. Γιαννακοπούλου, κάλεσε τη ΝΔ «να μην υποτιμάει τη δυναμική των κοινωνικών διεργασιών και πολιτικών ανακατατάξεων». «Είναι πολύ φανερό ότι αυτό που χωρίζει την πρόταση της κυβέρνησης και τη δική μας πρόταση για το εκλογικό σύστημα δεν είναι παιχνίδι αριθμών αλλά ολόκληρη φιλοσοφία. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκβιάσει την αυτοδυναμία. Γι' αυτό διατηρεί το θηριώδες μπόνους, γι' αυτόν τον λόγο δεν επεδίωξε κανέναν ουσιαστικό διάλογο. Γι' αυτόν τον λόγο επιδιώκει την ενδυνάμωση ενός σικέ δικομματισμού και γι' αυτόν τον λόγο προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο πιθανών προγραμματικών συγκλίσεων», ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.

Ακόμη, είπε ότι «πιστεύω ότι η κυβέρνηση υποτιμάει ότι πολλοί σχεδιασμοί ανατρέπονται στη δυναμική των κοινωνικών διεργασιών και των πολιτικών ανακατατάξεων, στη δυναμική της αλλαγής των συσχετισμών. Εμείς δεν ψηφίζουμε την πρόταση της κυβέρνησης, λοιπόν, διότι είναι έξω από τη λογική μίας προοδευτικής διακυβέρνησης».

 

Τ. Θεοδωρικάκος: Ο εκλογικός νόμος δεν απαγορεύει τις συνεργασίες, αλλά ευνοεί το δικομματισμό

«Ο εκλογικός νόμος που ψηφίζεται σήμερα δεν απαγορεύει καθόλου τις συνεργασίες», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι «ευνοεί τον δικομματισμό», «και αυτό είναι χρήσιμο για τη Δημοκρατία».

«Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις» είπε και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαβεί τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ελπίζει ότι θα υπάρξουν και άλλοι που θα βάλουν πλάτη στην πορεία αυτή της χώρας». Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο κ. Τσίπρας «τρέμει τις εκλογές», οι οποίες πάντως θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

«Ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί να αλλάξει πάρα πολύ για να διεκδικήσει ξανά την εξουσία. Γιατί αυτή τη φορά δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για δημαγωγία ούτε για αντιμνημονιακά κηρύγματα», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών σχολιάζοντας την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χθες στη Βουλή. «Αυτά τελείωσαν. Δεν είστε στον χώρο της πολιτικής παρθενίας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και διερωτήθηκε: «Στο πλαίσιο της αντιδεξιάς ρητορικής, που σέρβιρε χθες στη Βουλή, υπήρξε ένας ολόκληρος διάλογος, σε σχέση με το μπόνους του συνασπισμού κομμάτων. Αναρωτιέμαι, υπάρχει κανείς με τον οποίο μπορείτε να κατέβετε μαζί στις επόμενες εκλογές;».

Αναφορικά με την εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας υποθάλπει την εκλογολογία και καλλιεργεί τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές επειδή τις τρέμει» αλλά «πρόωρες εκλογές, όπως έχει πει κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα γίνουν. Και ό,τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εννοεί και αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολιτικούς άνδρες».

Για όσα ο κ. Τσίπρας είπε για τις προοδευτικές συμμαχίες, ο υπουργός παρατήρησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τον κ. Καμμένο για να συζητήσει και να συνδιαλλαγεί μαζί του για να σχηματίσει την πρώτη «κυβέρνηση της Αριστεράς». Είχε εναλλακτική λύση να συζητήσει, τότε με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά δεν το έκανε. «Τι σας εμπόδισε τότε; Ο εκλογικός νόμος; Η μη εφαρμογή της απλής αναλογικής;», είπε ο υπουργός.

«Ισχυρές κυβερνήσεις είναι οι αξιόπιστες κυβερνήσεις γιατί κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Αξιόπιστες κυβερνήσεις είναι εκείνες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλαν προεκλογικά και ο λαός τις εμπιστεύτηκε γι΄αυτό. Μια μεγάλη αρετή και ένα ισχυρό πλεονέκτημα της παράταξης που κυβερνά τη χώρα και του ηγέτη της, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι απευθύνθηκε στους Έλληνες με τη γλώσσα της αλήθειας και κυβερνά με την πράξη της αλήθειας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και υπογράμμισε: «Ξέρετε πόσους ανθρώπους, που συμμερίστηκαν τις αυταπάτες σας, πόσους ανθρώπους στείλατε στο σπίτι τους; Ξέρετε πόσους ανθρώπους τους απογοητεύσατε διότι εξαγγέλλατε πράγματα που ήταν αδύνατο να γίνουν; Αξιόπιστη κυβέρνηση σήμερα είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως το αποδεικνύει με την ψήφιση του εκλογικού νόμου, και τον χρόνο που επέλεξε να το κάνει και με το περιεχόμενο του, με την ταχύτητα αποκλιμάκωσης της φορολόγησης, με την υλοποίηση φιλοεπενδυτικών πολιτικών, με τη στήριξη των αδυνάμων, με τις πολιτικές ανασυγκρότησης του κράτους, με τη συνολική της πολιτική που έχει αποδοχή στον ελληνικό λαό, ιδίως στη μεσαία τάξη».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο νόημα των πολιτικών συγκλίσεων. «Οι συγκλίσεις και η προσπάθεια συναίνεσης, για τη δική μας παράταξη, όχι απλά δεν είναι τακτικισμός, αλλά θεωρούμε ότι οι προσπάθειες για συγκλίσεις, ανάμεσα στα κόμματα, πρέπει να είναι συνεχείς, διότι η σύγκλιση είναι αναγκαία, ιδίως σε μια εποχή που η χώρα απειλείται, με ωμό τρόπο, από τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού, δεν έχουμε την πολυτέλεια των τεχνητών αντιπαραθέσεων. Προφανώς υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές και πολιτικές, αλλά υπάρχει πλέον και ένα κοινώς αποδεκτό πλαίσιο από τα κόμματα και ο πατριωτισμός όλων που βρίσκονται εδώ μέσα, δεν αμφισβητείται. Υπάρχει όμως και ένα πλαίσιο που, με εξαίρεση το ΚΚΕ, αφορά τον διεθνή προσανατολισμό της χώρας και τις συμμαχίες μας, αλλά και τις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις που έχει χώρα. Αυτό είναι ένα πλαίσιο συναινέσεων που μπορεί να επεκταθεί πολύ περισσότερο. Γι΄αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός επισήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στη συγκρότηση δύο επιτροπών που θα συμβάλλουν στη εκπόνηση νομοθετημάτων για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και την περιφερειακή διακυβέρνηση. Σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχουν πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα και με ένα πλούτο επιστημονικής δομής, που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαβεί τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλοι οι οποίοι, έστω και σε επιμέρους θέματα, θα θελήσουν να βάλουν πλάτη στην πορεία της χώρας», είπε ο υπουργός.

Είπε δε ότι δεν είναι οι εκλογικοί νόμοι που καθορίζουν τις κυβερνήσεις, αλλά ο λαός εκλέγει τις κυβερνήσεις, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου εξελέγησαν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής συνεργασίας τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Αυτός ο εκλογικός νόμος, στις εκλογές της 6ης Μαίου 2012 δεν διέσωσε τον κραταιό δικομματισμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις γνωστές εκλογές της οργής, στα πολύ δύσκολα εκείνα χρόνια. Επομένως, οι εκλογικοί νόμοι έχουν φυσικά επίπτωση στην εκλογική συμπεριφορά και στο πλαίσιο μέσα από το οποίο σχηματίζεται μια κυβέρνηση. Όμως δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο στον καθορισμό της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών από τις κοινωνικές συνθήκες, τις πολιτικές των κομμάτων, την παρουσία και προσωπικότητα των ηγετών τους, και τα διλήμματα που επικρατούν στην κοινωνία. Εκεί κρίνονται όλες οι αναμετρήσεις», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι «ο εκλογικός νόμος που ψηφίζεται σήμερα δεν απαγορεύει καθόλου τις κυβερνήσεις συνεργασίας».

Αναγνώρισε πάντως ότι ο εκλογικός νόμος που προτείνει η κυβέρνηση ευνοεί την ύπαρξη του δικομματισμού, έστω και μικρότερου από το παρελθόν. «Το ότι ο εκλογικός νόμος συμβάλλει στην εμπέδωση ενός νέου δικομματισμού, το θεωρώ θετικό και χρήσιμο για τη δημοκρατία. Η ύπαρξη μεγάλων κομμάτων που δεν είναι ασφαλώς ενιαία στις απόψεις και στις αντιλήψεις τους, συνενώνουν δυνάμεις, τάσεις και απόψεις που έχουν διαφορές μεταξύ τους. Τις συνενώνουν όμως και αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό για τη δημοκρατία μας», είπε.

«O εκλογικός νόμος ούτε επιβάλλει συνεργασίες ούτε αποκλείει συνεργασίες. Ο λαός τις επιβάλλει. Εμείς θεωρούμε ότι η πριμοδότηση, εκτός από τον σχηματισμό και τη λειτουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης, έχει και τη δυνατότητα διευκόλυνσης των κυβερνήσεων συνεργασίας», ανέφερε νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, που επισήμανε ότι, «με το νόμο Παυλόπουλου και το μπόνους των 50 εδρών, έγιναν συνεργασίες και το 2012 και το 2015. Μια φορά ο νόμος Παυλόπουλος έδωσε αυτοδυναμία, το 2019, τρεις φορές κυβέρνηση συνεργασίας, τον Ιούνιο του 2012, τον Γενάρη του 2015 και τον Σεπτέμβρη του 2015, και μια φορά ο νόμος των 50 εδρών δεν έδωσε καν κυβέρνηση, τον Μάιο του 2012».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική των συμμαχιών. «Είμαι υπέρ των προγραμματικών συμφωνιών αλλά δεν με πείθετε», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Δύο φορές είχατε δυνατότητα να κάνετε προγραμματική συμφωνία. Την πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2012 η προγραμματική συμφωνία ήταν διάρκειας μισής ώρας, με καφέ στην Κουμουνδούρου και μάλλον ήταν και εσπρέσο γιατί ήταν σύντομη η συνάντηση. Η δεύτερη φορά ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015. Τότε είδαμε το δεύτερο πιο γνωστό νόημα στην πολιτική ιστορία. Το πρώτο ήταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το δεύτερο πιο γνωστό ήταν το νόημα του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στον κ. Καμμένο στα Προπύλαια, να έρθει να σχηματίσουν κυβέρνηση, πάνω σε μια εξέδρα. Τέτοιες συνεργασίες εμείς δεν τις θέλουμε».

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

Γιάννης Μαγκριώτης

Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων. Χωρίς αισιοδοξία δεν προσπαθείς για το καλύτερο. Όταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ειδικοί Λογαριασμοί Τουρκίας - Ελλάδας: Εξοπλισμοί εναντίον πολιτικής πελατείας

Δημήτρης Μάρδας

Αναρωτιούνται πολλοί πώς η Τουρκία τα καταφέρνει και δεν εκτροχιάζει τον κρατικό της προϋπολογισμό με τις τόσο υψηλές δαπάνες για εξοπλισμούς και με...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

Στις φάμπρικες του Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου, εκεί που χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδιναν τον αγώνα για τον επιούσιο, γεννήθηκε μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος


Τα βραβεία και τους επαίνους τους έλαβαν χθες Κυριακή οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα...


Δείτε θέμα και σχόλια