Συνεδριάζει η Ολομέλεια για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τον Ν. Παππά

🕔14/07/2021 - 09:36

Το απόγευμα, με μυστική ψηφοφορία, η απόφαση για το αν θα γίνει δεκτή η πρόταση για άσκηση δίωξης εναντίον του σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες

Στη Βουλή είναι στραμμένα σήμερα, Τετάρτη, όλα τα βλέμματα σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική επικαιρότητα, καθώς συνεδριάζει από το πρωί η Ολομέλεια προκειμένου να αποφασίσει το αν θα γίνει δεκτή ή όχι η πρόταση της προανακριτικής επιτροπής για να ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά, για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή», σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Η συνεδρίαση, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 09:00 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19:00, με την προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι για να γίνει αποδεκτή η πρόταση της προανακριτικής επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, ο κ. Παππάς, ως υπουργός Επικρατείας και ακολούθως ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, παρέβη τα καθήκοντά του [..] με σκοπό να προσχωρήσει τόσο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον ίδιο, όσο και στον (επιχειρηματία) κ. Καλογρίτσα παράνομο όφελος με την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας και να βλάψει όλους τους άλλους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Η επιτροπή δεν ζήτησε την άσκηση δίωξης κατά του κ. Παππά για το αδίκημα της δωροληψίας, δηλαδή για το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento. Ζήτησε ωστόσο να διαβιβαστούν το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.

Η απόφαση της προανακριτικής επιτροπής ελήφθη «κατά πλειοψηφία», με τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να τάσσονται υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του κ. Παππά.

«Καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων» είχαν αναφέρει στο δικό τους πόρισμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της προανακριτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ στην επιτροπή «αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων».

Η Ελληνική Λύση αποχώρησε από τη διαδικασία με τη θέση ότι «οι ποινικές υποθέσεις να κρίνονται για όλους πολίτες, βουλευτές, υπουργούς- από το φυσικό ανεξάρτητο δικαστή».

Τέλος, το ΜέΡΑ25 δεν είχε συμμετάσχει καθόλου στις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής, με τον επικεφαλής του κόμματος Γ. Βαρουφάκη να χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία «επαίσχυντη».

Ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, που αναμένεται να τοποθετηθεί στη σημερινή διαδικασία της ολομέλειας, είχε χαρακτηρίσει τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής ως μια «κακόγουστη φάρσα, που εξελίχθηκε σε φιάσκο [..] Αυτή η Προανακριτική Επιτροπή στήθηκε μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, επειδή ωφέλησε το δημόσιο, επειδή φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και, κυρίως, επειδή εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων» είχε πει ο κ. Παππάς.

 

Ν. Παππάς: «Στιγμή πολιτικής δικαίωσης»

Για στιγμή πολιτικής δικαίωσής του έκανε λόγο, στην τοποθέτησή του επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, καθώς - όπως είπε- η νομοθεσία του για τις τηλεοπτικές άδειες θωρακίστηκε από το ΕΣΡ και το ΣτΕ, παραμένει εν ισχύ, παρά τις τότε αντιδράσεις της ΝΔ, και επειδή η κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική «ομολόγησε» ότι δεν βρήκε επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα της δωροληψίας.

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ, ανέφερε: «Γνωρίζατε ότι θα οδηγηθείτε σε φιάσκο. Γι' αυτό είχατε συμπεριλάβει και την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ως "αερόσακο" στη σύγκρουσή σας με την αλήθεια». «Τώρα προσπαθείτε να μας αποδώσετε πολιτικές ευθύνες για μία υπόθεση που περιγράφεται με την παροιμία 'εκοιλοπόνα το βουνό και γέννησε έναν ποντικό'».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το κατηγορητήριο «κατέρρευσε» και το μόνο που απέμεινε είναι το αίτημα της πλειοψηφίας να ασκηθεί φορολογικός έλεγχος στις εταιρείες του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο μάλιστα «αρνηθήκατε να τον καλέσετε ως μάρτυρα». Η στοχοποίησή του συμβάλει στη δημιουργία καχυποψίας, όπως είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε: «Η νομοθεσία απαγορεύει την κατοχή μετοχών αλλοδαπής. Εύχομαι οι εξηγήσεις, που καλείται ο κ. Μητσοτάκης να είναι επαρκείς. Το να μη δίνει εξηγήσεις γεννά ερωτηματικά, όταν στοχοποιείται ο εκδότης (Βαξεβάνης), τον οποίο εκ των υστέρων καλείτε για φορολογικό έλεγχο».

Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία αστική διαφορά μεταξύ του κ. Καλογρίτσα με την εταιρεία CCC, «που δεν έπρεπε να απασχολεί τη Βουλή». Παρατήρησε ότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας είπε ότι δεν ήταν μπροστινός κανενός, και ότι είχε βάλει 15 εκατομμύρια ευρώ για την τηλεοπτική άδεια. Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε τελικά από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, επεσήμανε, «επιχειρείτε να με κατηγορήσετε ότι επεδίωξα να λάβει την άδεια ο κ. Καλογρίτσας, ότι γνώριζα πως δεν μπορούσε να τη λάβει, ότι επιχείρησα να παραβιάσω τις προϋποθέσεις, αλλά... τελικά δεν τις παραβίασα και κ. Καλογρίτσας δεν πήρε την άδεια...».

Ακολούθως ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι με βάση το κατηγορητήριο, οι δύο πράξεις που του καταλογίστηκαν βασίστηκαν στα ίδια περιστατικά. Εάν κάποιος διαβάσει τα πρακτικά τις επιτροπής, τα περιστατικά αποδείχθηκαν τελείως αναληθή, ανέφερε και αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν, τα ίδια αληθινά ή υποτιθέμενα περιστατικά να κρίνονται ανεπαρκή για το κακούργημα αλλά επαρκή για την παράβαση καθήκοντος;».

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκε η θέση του Δημοσίου και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Για το εάν άξιζε τον κόπο «η τόση λάσπη, η τόση διαστρέβλωση, οι συκοφαντίες, τα εμετικά πρωτοσέλιδα, η προσωπική και συλλογική δοκιμασία», τόνισε, «ναι, τον άξιζε τον κόπο, διότι σε αντίθετη περίπτωση, ο ομιλών θα ήταν ακόμα ένας υπουργός που διαιώνισε την ανομία στα ΜΜΕ και η κυβέρνησή μας θα ήταν ακόμα μία που δεν τόλμησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο». «Αυτή θα ήταν η κριτική του ιστορικού του μέλλοντος, που η δική μας συνείδηση δε θα άντεχε. Το "πέρασε και δεν ακούμπησε, το δεν βαριέσαι τόσος ήταν". Η συνείδησή μας δεν θα άντεχε να δικαιώσουμε τους μύχιους πόθους των ακραίων της παράταξής σας, που εύχονται και δουλεύουν για να αποδειχθεί η περίοδος 2015-19 μια αριστερή παρένθεση. Η κυβέρνησή μας δεν ήρθε να διαχειριστεί αλλά να λύσει το πρόβλημα. Για να αλλάζει τις συνθήκες προς όφελος του λαού. Και αυτό θα κάνει ως κορμός της αυριανής αριστερής και προοδευτικής διακυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Παππάς.

 

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση αναμένεται να παρέμβει από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι μετά τον έλεγχο της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, μέσω των εκλογών του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχείρησε να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Όπως είπε, στο πλαίσιο της «προσπάθειας ελέγχου των αρμών της εξουσίας», τα μέσα ενημέρωσης ανέλαβε ο τότε υπουργός Νίκος Παππάς, με «μπροστινό» τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος ήρθε σε επαφή για τη χρηματοδότηση τηλεοπτικής άδειας με τον κατασκευαστικό όμιλο CCC.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, μίλησε για πολιτική φαρσοκωμωδία. Αφού εκτίμησε ότι το αληθές πόρισμα «βρίσκει υπεύθυνη τη ΝΔ» για υφαρπαγή της ψήφου του λαού, για διαστρέβλωση της αλήθειας και για πολιτική ασυναρτησία, επεσήμανε: «Παραπέμψατε έναν στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, χωρίς κανένα στοιχείο, μόνο με τον λόγο ενός νταραβεριτζή εργολάβου, που γυρίζει από εδώ και από εκεί, μπας και εξοικονομήσει κανένα εκατομμυριάκι, και για την ακρίβεια, για τρία εκατομμυριάκια».

Για σκοπιμότητα ελέγχου των ΜΜΕ από τους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» έκανε λόγο ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου. Όπως τόνισε, η προανακριτική επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για στήσιμο και μεθόδευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με στόχο τη δημιουργία ενός «ΣΥΡΙΖΑ-τσάνελ» με τη χρήση ως «μπροστινού» του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Παράλληλα, επέκρινε τη νυν κυβέρνηση ότι προσπαθεί, όπως και η προηγούμενη, να χειραγωγήσει την ενημέρωση.

Η λειτουργία της προανακριτικής ήταν ένας «ότι πρέπει» αντιπερισπασμός για την κυβέρνηση, για το πώς αυτή αντιμετωπίζει, κατά το τρέχον διάστημα, μία πανδημία που δείχνει απειλητικά τα δόντια της, σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύσταση της επιτροπής εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. «Αξιοποιήσατε τη διαδικασία της προανακριτικής για να συντηρήσετε την αποπροσανατολιστική, διπολική αντιπαράθεσή σας, και να κρύψετε τις ευθύνες σας για την πραγματικότητα που επικρατούσε και επικρατεί στα ΜΜΕ», είπε ο κ. Δελής. Τέλος, ανέφερε ότι λόγω έλλειψης επαρκών ενδείξεων κατά του κ. Παππά, το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος, είπε ότι το κόμμα του αποχωρεί και από τη διαδικασία της Ολομέλειας, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μίας βαθιά ποινικής υπόθεσης. Ακόμη, επεσήμανε ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας δεν θα μπορούσε να παρασυρθεί από κανέναν, επειδή ήταν έμπειρος και πολιτικά. «Άρα, τα περί "μπροστινού" είναι αμφιλεγόμενα», υπογράμμισε ο κ. Βιλιάρδος. «Η εντύπωσή μας είναι ότι επρόκειτο για μία διαμάχη μεταξύ δύο επιχειρηματιών, που δεν είχε λόγο να απασχολήσει τη Βουλή, με αντικείμενο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, καλώντας ταυτόχρονα το Κοινοβούλιο να απορρίψει την πρόταση του πορίσματος για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παπά, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016. «Η απόρριψη, από τη Βουλή, της πρότασης του πορίσματος κατά του Νίκου Παπά μπορεί να αποβεί καθαρτήρια. Μπορεί να συμβάλει στην αποστασιοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου από πρακτικές ποινικοποίησής της. Η συζήτηση που γίνεται σήμερα έχει να κάνει με το μέλλον. Με το τι μηνύματα θα στείλει η Βουλή προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που είναι ο πυρήνας της ασύδοτης λειτουργίας», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Παράλληλα, απέρριψε το σκεπτικό του κατηγορητηρίου εναντίον του κ. Παπά επισημαίνοντας ότι «τον εγκαλούν εκείνοι που εμπλέκονται στο μέγιστο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, που είναι η 25ετής ασυλία των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών προσώπων και την επέκταση της πολιτικής τους κυριαρχίας». «Πώς είναι δυνατόν να εγκαλούν τον Νίκο Παπά πολιτικές δυνάμεις για επηρεασμό των μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών μέσων, όταν είναι σαφές ότι έδωσε τέλος σε ένα καθεστώς που λειτουργούσε ασύδοτα επί 25 χρόνια με κερδοφορία και άνετη δανειοδότηση σε κομβικές στιγμές. Υπάρχει επιβεβαίωση της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ, το οποίο όμως εδώ και ενάμιση μήνα 'ποιεί την νήσσαν' στα ανομολόγητα πάθη που γίνονται με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε: «Ευθέως το λέω. Υπάρχει ζήτημα υπαγόρευσης και ομηρίας της πολιτικής ζωής του τόπου και προσπάθεια κοινής συνιδιοκτησίας και επέλασης ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Είναι σαφές ότι επιχειρείτε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και πολιτικού ελέγχου της». «Ευθέως σας καλώ να απορριφθεί η πρόταση του πορίσματος. Θα είναι μία πράξη εκκίνησης της δημοκρατίας μας», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν έχουμε μπει στην πολιτική, για να διώκουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά για να τους νικάμε. Ποτέ στο παρελθόν, από το ‘74 και μετά, δεν παραπέμφθηκε υπουργός μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. «Με την απόσυρση της κατηγορίας περί δωροληψίας παραδεχτήκατε ότι ο κ. Καλογρίτσας είναι ψεύτης. Έτσι γκρεμίσατε το μοναδικό κλαδί πάνω στο οποίο καθόσασταν που ήταν ο κ. Καλογρίτσας. Τον Νίκο Παππά ουσιαστικά τον έχετε απαλλάξει με το πόρισμά», επισήμανε ο κ. Ραγκούσης ενώ κατέληξε λέγοντας: «Μετά από την απόφασή σας αυτή ανοίγετε τον δρόμο για τους δικούς σας υπουργούς, οι οποίοι με το δικό σας σκεπτικό διαπράττουν καθημερινά παράβαση καθήκοντος. Κυρίως όμως μετατρέπετε το πολιτικό προσωπικό της χώρας, άρα και τον εαυτό σας, όμηρο των sms που έχει στα χέρια του ο κάθε Καλογρίτσας της χώρας».

«Καλές οι γενικές επισημάνσεις του κ. Παππά όμως δεν είναι σχολιαστής. Να μας απαντήσει λοιπόν πόσα μηνύματα είχε στείλει ή λάβει από τον κ. Καλογρίτσα», κάλεσε τον πρώην υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, και συνέχισε: «Να απαντήσει εάν γνώριζε για εικονικές συμβάσεις. Να πει εάν ζητούσε βοήθειες από επιχειρηματίες όπως οι Κοντομηνάς και Μαρινάκης. Ο κ. Παππάς δεν είναι σχολιαστής. Να μιλήσει τώρα», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στον κ. Καλογρίτσα, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «κάποιοι σχολίασαν το ότι τον πίεσα σκληρά να μιλήσει. Πιστεύω ακράδαντα πως ο Καλογρίτσας επέλεξε να πει λίγα. Να κρατήσει μέσα του τα ...πολλά. Ήταν σάρκα από τη σάρκα του ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε πως το «αριστερό αίμα, νερό δεν γίνεται». Οι 14 ημέρες που κέρδισε αρνούμενος να έλθει να καταθέσει δήθεν για τον εμβολιασμό του ήταν καθοριστικές. Άλλαξαν πράγματα. Σε αυτές της ημέρες παίχτηκαν πολλά», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

Η βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε «αδιάσειστα» τα στοιχεία του πορίσματος. Σημείωσε ότι το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι ο "μανδύας" των ενεργειών του και ότι αυτό που ήθελε στην πραγματικότητα να κάνει ήταν να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο, να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης, να προωθήσει τις πολιτικές του.

«Φαρσοκωμωδία που θα οδηγήσει σε απαλλακτικό βούλευμα», χαρακτήρισε, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Δημήτρης Τζανακόπουλος, το πόρισμα που συζητείται στην Ολομέλεια. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πόρισμα για την άσκηση δίωξης εναντίον του Νίκου Παππά, ήταν, είναι, και θα εξακολουθήσει να είναι, μια παρωδία, μια φάρσα, που εξευτελίζει την κοινοβουλευτική δημοκρατία και αποτελεί ξεχρέωμα γραμματίου της ΝΔ και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, σε εσωκομματικούς φίλους και στο μιντιακό κατεστημένο της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος. Παράλληλα έκανε λόγο για συκοφαντία, λάσπη και σαθρό κατηγορητήριο. «Με την απόσυρση της κατηγορίας περί δωροληψίας, του πυρήνα δηλαδή του κατηγορητηρίου εναντίον του Νίκου Παπά, μετατρέπεται το βασικό σας μάρτυρα, τον κ. Καλογρίτσα, σε πλήρως αναξιόπιστο μάρτυρα. Θα ζητήσετε έστω μία συγνώμη για τη λάσπη και τη συκοφαντία που ρίξατε στον Νίκο Παππά για την υποτιθέμενη δωροληψία; Θα ζητήσετε συγνώμη τώρα; Γιατί αυτό που έμεινε είναι ένα σαθρό κατηγορητήριο ως φύλλο συκής της ΝΔ» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η παράβαση καθήκοντος δεν είναι ένα ασήμαντο αδίκημα, ούτε εύσημο όπως ακατανόητα είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά μία μείζον πολιτειακή μομφή που θα πρέπει να εκκαθαριστεί», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Υποστήριξε ότι η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα απετέλεσε εφαλτήριο κατά της κυβέρνησης και δεν περιείχε «μία λέξη» στο γιατί δεν είναι τεκμηριωμένο το πόρισμα κατά του κ. Παππά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ακεραιότητας της διαδικασίας, ότι η προανακριτική επιτροπή στάθμισε όλα τα αντικειμενικά δεδομένα και επέλεξε το ένα από τα δύο αποδιδόμενα αδικήματα. Στο επιχείρημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η επιτροπή έκανε κακά τη δουλειά της σε ό,τι αφορά την παράβαση καθήκοντος, αλλά έλαβε τα «εύσημα» του κ. Παππά για τη δωροληψία, είπε: «Αμφίν θάττερον. Ή έκανε καλά τη δουλειά της ή ήταν διεφθαρμένη. Στο μέτρο που έγινε άρτια η εργασία, η Βουλή ήταν στο ύψος των περιστάσεων».

Με αφορμή τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υπόθεση της Ηλιούπολης, και στο ερώτημά του γιατί δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των δραστών, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος αναβάτης του ανθρώπινου πόνου», αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να το πράξει, όταν θα έχει προχωρήσει η έρευνα. Όσο για ότι στερήθηκε η κοπέλα τη δυνατότητα να έχει δικηγόρο, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι μάρτυρες δεν έχουν νομική εκπροσώπηση στο στάδιο της έρευνας αν και, στην περίπτωση αυτή, υπήρχε επικοινωνία με δικηγόρο.

Ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «εάν θέλει να δει τι σημαίνει αμφισημία και διχασμός να κοιτάξει ένδον, εκείνους που ακόμα αγκαλιάζουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα» και προσέθεσε: «Σήμερα, ακούσαμε την κυρία Τζάκρη ότι είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού όταν ο κ. Τσίπρας είπε ότι (ο εμβολιασμός) είναι ευλογία».

Επανερχόμενος στην υπόθεση της παράβασης καθήκοντος είπε ότι «δεν είναι ασήμαντο αδίκημα» και αντιμετωπίζεται από συστάσεως κρατών, και ότι στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται από το πρώτο κιόλας Σύνταγμα της Επιδαύρου του 1822. Υπάρχει στην υπόθεση Παππά «ζήτημα χειραγώγησης του διαγωνισμού που ενέχει και ποινικές ευθύνες» είπε ο υπουργός Επικρατείας. Είναι μοναδική η περίπτωση που μια κοινοβουλευτική ομάδα επιχαίρει που ένας πρώην υπουργός διώκεται μόνο για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα, είπε χαρακτηριστικά.

Με μια ελαφρά παραλλαγή ενός στίχου από ρεμπέτικο τραγούδι για να ταιριάξει με την συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, λέγοντας «μας πήγατε για πλημμέλημα επί διαταράξει αλλά τα μητρώα μας τα βρήκατε εντάξει».

«Δεν συγχωρέσατε και δεν συγχωρείται» είπε ότι ο Νίκος Παππάς «για πρώτη φορά έβαλε τους καναλάρχες -οι νταβατζήδες όπως έλεγε ο Κώστας Καραμανλής- να πληρώσουν...» για κάτι που «είχαν οικειοποιηθεί λες και ήταν χωράφι του παππού τους».

Έκανε εκτενείς αναφορές και στην προηγούμενη προανακριτική επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την υπόθεση Novartis, ενώ για την εξέλιξη της υπόθεσης του Νίκου Παππά είπε πως αυτός είναι «ο απόλυτος εξευτελισμός σας καθώς δεν αποδείχθηκε τίποτα». Φαίνεται, είπε ο Π. Πολάκης αυτό σήμερα από τις φάτσες σας. Σήμερα "ποινήν εκτίεται" εδώ που είστε, όπως έλεγε ένας παλιός δικό σας (εν. τον Βύρωνα Πολύδωρα)».

Για τη συμμετοχή στη συζήτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο βουλευτής είπε «φέρατε την εκσυγχρονιστική φωνή του Επιτελικού Κράτους του Μαξίμου για να τονώσει το ηθικό του στρατεύματος, το οποίο μόνο από τη φυσιογνωμία σας φαίνεται πόσο καταρρακωμένο είναι. Αλλά δεν τα κατάφερε και το μόνο που απέδειξε είναι το πολιτικό βατερλώ που διανύεται σήμερα».

Ο Π. Πολάκης ανέφερε πως «εμείς από όλα αυτά μάθαμε πολλά, διαλύθηκαν και αυταπάτες που είχαμε για το πως μπορεί να λειτουργήσουν οι Θεσμοί μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας. Μάθαμε ότι δεν αρκεί να πηγαίνεις τόνους αποδεικτικό υλικού στη Δικαιοσύνη που να λένε για τα χρήματα που δόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά χρειάζονται βαθιές θεσμικές τομές την άλλη φορά προκειμένου να επιστρέψει η κανονικότητα της Δικαιοσύνης και όχι η διαιώνιση της διαπλοκής σε αυτή τη χώρα. Και επειδή μάθαμε πολλά τη δεύτερη φορά θα τα κάνουμε. Και θα τα κάνουμε αλλιώς».

Η ΝΔ ομολογεί ότι δεν βρήκε καν επαρκείς ενδείξεις για το Νίκο Παππά, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης. Ο Νίκος Παππάς, είπε ο κ. Κάτσης, «δεν παραπέμπεται λόγω παράβασης καθήκοντος, αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Επειδή έπραξε το καθήκον του. Ένα καθήκον που κανείς προκάτοχός του δεν τόλμησε υπό το βάρος του πολιτικού κόστους».

Ο κ. Κάτσης υποστήριξε επίσης ότι «η διαπλοκή με βραχίονα τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, ‘κανείς δεν τα βάζει μαζί μας, και όποιος το σκεφτεί δείτε τι παθαίνει φταίει δεν φταίει’». Κάλεσε, δε, τους βουλευτές «να εμπιστευθείτε την κρίση σας και να μην βάλετε το όνομά σας στον βιασμό της λογικής, για μια κατηγορία που δεν στέκεται, και σίγουρα θα καταπέσει στο δικαστήριο».

Για «κατά παραγγελία, εκδικητική και πολιτική» δίωξη μίλησε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης. Όπως είπε, η επιχειρηματολογία των βουλευτών της ΝΔ θύμισε «σενάριο για το Δελφινάριο», εκτιμώντας ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας όχι μόνο δεν θα ψηφίσουν με βάση τα στοιχεία και τη συνείδηση τους αλλά αντίθετα «θα κληθούν να εκτελέσουν τυφλά τη γραμμή του παρα-επιτελικού κράτους που στεγάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου».

«Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διασφάλιζε με το νόμο Παππά 250 εκατομμύρια για τα δημόσια ταμεία από τις τηλεοπτικές άδειες, την ίδια ώρα η ΝΔ εκτίνασσε το χρέος της στα 340 εκατομμύρια, καθιστώντας το κυβερνών κόμμα το πιο υπερχρεωμένο σε όλη την ΕΕ» τόνισε ο κ. Γιαννούλης και κατέληξε: «Σήμερα δεν κρίνεται ο Νίκος Παππάς. Το δίλημμα για τους βουλευτές της ΝΔ είναι εάν θα υπηρετούν τη Δημοκρατία ή μόνο τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Το πολιτικό φιάσκο της ΝΔ αποτυπώθηκε στην εικόνα ταραχής του άρον-άρον επιστρατευμένου κ. Γεραπετρίτη» εκτίμησε η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη. Παράλληλα, έκανε λόγο για «τα γραμμάτια της ΝΔ στους καναλάρχες, [..] που επιθυμούν την παραδειγματική τιμωρία του ανθρώπου που τους υποχρέωσε ως υπουργός να έχουν νόμιμες τηλεοπτικές άδειες κι όχι να λυμαίνονται τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, μετά τα σχόλια για Πούτιν και Κριμαία

Παραιτήθηκε, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής του γερμανικού ναυτικού Schönbach μετά τα σχόλια που έκανε για τον Πούτιν, με αφορμή την...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Κεμάλ, ο Βενιζέλος και το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας 1930

  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ κρατώντας αγκαζέ ο ένας τη γυναίκα του άλλου, στη δεξίωση στην Αγκυρα, που ακολούθησε την υπογραφή...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάγκη για «κομματικά μοντέλα» με ενεργά μέλη και κοινωνικη αλληλοτροφοδότηση

Ανάγκη για «κομματικά μοντέλα» με ενεργά μέλη Χάρης Τσιόκας Κλείδωμα Άρθρου:  Free 1. Η αλλαγή των συνθηκών διαμορφώνει περιβάλλον κοινωνικής...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για το Powergame.gr (21-12-2021) Δημοσκόπηση της GPO για το powergame.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 10,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το Open (20-12-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 11,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα  Artozyma, Detrop Boutique και Freskon

Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα Artozyma, Detrop Boutique και Freskon


Τη χρονική μετάθεση των εκθέσεων Artozyma, Detrop Boutique και Freskon κατά έναν περίπου μήνα αποφάσισε η ΔΕΘ-Helexpo, με γνώμονα τη διαφύλαξη της...


Δείτε θέμα και σχόλια