Βουλή: Ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – Απέσυρε δύο διατάξεις η κυβέρνηση

🕔06/06/2017 - 11:25

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το σχέδιο νόμου «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, κατψηφίστηκε από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε παρών.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει δύο μέρη. Με το πρώτο, ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη Οδηγία για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών, με σκοπό την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φοροαποφυγής.

Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου έχουν περιληφθεί και «άλλες διατάξεις», με τις οποίες, μεταξύ άλλων:

  • Παρέχονται φορολογικά κίνητρα στους υποκείμενους ΦΠΑ που παράγουν και εμπορεύονται είδη σίτισης ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην προσπάθεια καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών.
  • Δεν συνυπολογίζεται για τα έτη 2017 και 2018 (ίσχυε ειδικά για το 2016) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Η κυβέρνηση έχει αιτιολογήσει ότι πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογουμένους προκειμένου να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν σε διορθώσεις.
  • Αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των κατασχεθέντων χερσαίων, εναέριων και πλωτών μέσων, λόγω διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος και μειώνεται το χρονικό διάστημα των κατασχεθέντων πλωτών μέσων, μετά την παρέλευση του οποίου δύναται να εκποιηθούν ή να διατεθούν. 
  • Παρέχεται εξουσιόδοτηση στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ορίζει με απόφασή του κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
  • Στο σχέδιο νόμου είχε περιληφθεί διάταξη με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα της ανεξάρτητης αρχής να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες, όχι μόνο για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογούμενων που διεξάγονται μέσω αυτών. Πριν από λίγο, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανακοίνωσε ότι η διάταξη αυτή θα αποσυρθεί. Σοβαρές ενστάσεις είχε εγείρει ο Δικηγορικός Σύλλογος, τις οποίες επικαλέστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε την απόσυρση της διάταξης. 
  • Για όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, καθώς και για όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται εφεξής πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που τηρούνται απλογραφικά βιβλία, και 1.000 ευρώ για διπλογραφικά. Επίσης, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγαθά ή υπηρεσίες άνω των 500 ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ ανά παράβαση.
  • Ρυθμίζονται φορολογικά θέματα της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» και των άμεσων θυγατρικών της. Οι θυγατρικές εταιρείες θεωρείται ότι έχουν περαιώσει οριστικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για τις αντίστοιχες διαχειριστικές περιόδους ή φορολογικά έτη, εφόσον στα ετήσια φορολογικά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν ή πρόκειται να εκδοθούν δεν υπάρχουν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση που υπάρχουν παραβάσεις, ο φορολογικός έλεγχος περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στις παραβάσεις αυτές. Δηλαδή εάν ο έλεγχος εντοπίσει εκ των υστέρων και άλλες παραβάσεις, για αυτές δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς σειρά τροπολογιών, με τις οποίες μεταξύ άλλων:

  • Τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως προς τις προϋποθέσεις εφαρμογής της μείωσης του φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα, στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη ως συνολικό (επί του οποίου τουλάχιστον το 50% πρέπει να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα προκειμένου οι κατ΄επάγγελμα αγρότες να δικαιούνται τη μείωση) δεν θα συμπεριλαμβάνεται πλέον η κύρια σύνταξη του ΟΓΑ, οι αμοιβές από παροχή με εργόσημο, οι αμοιβές εργαζομένων υπαγόμενων στην ασφάλιση του ΟΓΑ, σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια κλπ, έως 150 ημερομίσθια ανά έτος και οι αμοιβές μελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισμών τα οποία απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
  • Παρατείνεται από τη λήξη της (31.05.2017) και έως 30.09.2017 η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η κυβέρνηση προχώρησε στην απόσυρση δύο διατάξεων, οι οποίες συνάντησαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για το άρθρο 16 με το οποίο απαλλάσσονταν από υποχρέωση καταβολής φόρου υπεραξίας (15%) για την πώληση ή μίσθωση ακινήτων μεταξύ επιχειρήσεων και η διάταξη με την οποία δινόταν η δυνατότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει φορολογικές πληροφορίες από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από «επαγγελματικό απόρρητο».

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση από την περασμένη εβδομάδα που άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έκανε λόγο για «ύποπτη» και «φωτογραφική» διάταξη, ενώ από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επικαλέστηκε την ανάγκη αποσυμφόρησης των δικαστηρίων.

 

Πυρά από την αντιπολίτευση για τη διαπραγμάτευση

Για παλινωδίες, ακυβέρνητη πολιτεία και πρωτοφανή ακαταστασία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος. «Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε να προσπαθούν να ενθαρρύνουν την κοινοβουλευτική ομάδα να ψηφίσουν τα μέτρα με τα δήθεν αντίμετρα, διότι κάτι μεγάλο και εθνικό συντελείται, το ζήτημα του χρέους. Πέμπτη έγιναν αυτά. Ο πρωθυπουργός δήλωσε, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ότι η Ελλάδα έκανε το χρέος της και τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών. Ακολούθησαν απανωτές ήττες. Και τώρα αρχίσατε τις πλακίτσες για γραβάτες και φέσια» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε, επίσης, στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, από την Πρέβεζα, ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια καλύτερη συμφωνία και πρόσθεσε: «Και πάμε τώρα στο Eurogroup σε περιβάλλον ήττας. Κάποιοι δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν να μην ικανοποιηθούν οι δικές μας θέσεις. Ένα χάος επικοινωνιακό. Ταυτοχρόνως Ντομπρόβσκις, Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου δηλώνουν αντίθετα πράγματα και πως ότι είναι να συμβεί με το χρέος, θα συμβεί μετά την έξοδο του προγράμματος. Μια η κυβέρνηση είναι με το ΔΝΤ και μια είναι με την ΕΕ. Πρωτοφανής ακαταστασία».

Επίσης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι «η χώρα φορτώνεται επιπλέον βάρη και μαζί και η κοινωνία που ματώνει και θα συνεχίσει να ματώνει όσο με τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα έχουμε το ένα αδιέξοδο μετά το άλλο».

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, «δεν υπάρχει στρατηγική, δεν υπάρχει γραμμή και βλέπουμε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε και απειλές εναντίον της χώρας από την ίδια την κυβέρνησή της. Δεν θα πάρουν, λέει η κυβέρνηση, τη δόση, δηλαδή, δεν θα κλείσει την αξιολόγηση, αν δεν συμβούν κάποια πράγματα. Μα αυτό είναι απειλή εναντίον της χώρας, αυτό είναι απειλή εναντίον των πολιτών. Να μην υπογράψουμε την αξιολόγηση που έχουν προηγηθεί μάλιστα επώδυνα μέτρα, αυτό είναι απειλή εναντίον των πολιτών».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι «για μια ακόμη φορά, επί της σημερινής κυβέρνησης είμαστε στο ίδιο έργο θεατές», καταγγέλλοντας τις «συνοπτικές διαδικασίες νομοθέτησης με συρραφή διατάξεων χωρίς συνέχεια, με νέα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πολυπαθούς αξιολόγησης».

«Η αξιολόγηση ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους δανειστές, συμφωνία για την οποία μόνο τμήματά της γνωρίζουμε, όπως το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα για το 2018 και μετά», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαρκώς υποχωρεί και είναι εγκλωβισμένη στις υπογραφές της, καθώς αποδέχθηκε νέα μέτρα λιτότητας ακόμα και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου -με το τέταρτο μνημόνιο και με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα- και παραμένει εγκλωβισμένη στη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου του 2016 ότι τα μεσοπρόσθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν το 2018.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια επιβαρύνθηκε η βιωσιμότητα του χρέους και η κυβέρνηση, με πράξεις και παραλείψεις της, επιβάρυνε την οικονομία. Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι στην παρούσα φάση ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης διότι, ήδη, η οικονομία στερείται πόρους από την καθυστέρηση, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται συμφωνία με ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους και υλοποίηση από τους δανειστές ουσιαστικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ανέφερε ότι «η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται στη σκιά του τεράστιου αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όσο και αν η κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους δεν θα βρει» και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας βλέπει τα αφηγήματά του να καταρρέουν.

«Η κυβέρνηση είχε πάντα ανάγκη ενός αφηγήματος που στην πραγματικότητα είναι μύθος, που κινείται πέρα και έξω από την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση που έφερε δύο μνημόνια, μέσα σε δύο χρόνια, ήθελε να παρουσιάσει ως περιτύλιγμα μιας απόλυτα χρεοκοπημένης και αποτυχημένης πολιτικής, τη ρύθμιση του χρέους. Ποιος δεν θυμάται τα ευφυολογήματα για τη γραβάτα που αποτυπώνουν την έλλειψη σοβαρότητας της κυβέρνησης» είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να φέρει δύο μνημόνια σε δύο χρόνια και να φορτώσει μέτρα 14,2 δις ευρώ στις πλάτες των πολιτών, έχει καταφέρει να επιδεινώσει τον δείκτη βιωσιμότητας του χρέους κάτι που αποδεικνύεται με στοιχεία, έχει καταφέρει να απομακρυνθεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, να παραμείνει στον αέρα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης».

«Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν γνωρίζουν που βάζουν την υπογραφή τους και τους κανόνες λειτουργίας των υπερεθνικών οργανισμών» ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, είπε ότι «πριν από 15 μέρες ο πρωθυπουργός φορούσε γραβάτα για το χρέος και μας έλεγε ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό μιλάνε για μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη συμφωνία. Δεκαπέντε μέρες μετά, το σήμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι σήμα αδιεξόδου, αγωνίας και κλίμα καλοκαιριού του 2015. Ακούστε αν μέσα σε δύο εβδομάδες υπάρχει τέτοια απόκλιση στα γεγονότα τότε δύο τινά συμβαίνουν: ή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών εξαπάτησαν συνειδητά τη Βουλή για να περάσουν τα μέτρα ή στην κυβέρνηση δεν ξέρουν τι τους γίνεται».

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως «όταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση για να ζητήσεις χρήματα, χρειάζεσαι καθαρό σχέδιο και στόχους αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είχε τίποτα από τα δύο, το χειρότερο είναι πως δεν μπορεί να τηρήσει ούτε όσα υπογράφει, και αυτό δείχνει διαχειριστική ανικανότητα». Ο Γιώργος Αρβανιτίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για να παραμείνει στην εξουσία είναι διατεθειμένη να υπογράψει ακόμα και σε λευκό χαρτί. «Έτσι υπογράψατε το υπερταμείο για 100 χρόνια και ούτε και εσείς ξέρετε τι ακριβώς έχουμε παραδώσει και έτσι, όπως φαίνεται θα υπογράψετε και πλεονάσματα μέχρι το 2060» είπε ο κ. Αρβανιτίδης.

«Δεν μπορείς από τη μια να συμφωνείς με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τη συνθήκη της Λισαβόνας και την αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ και από την άλλη να λες ότι θα πατάξεις την φοροδιαφυγή» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, για να προσθέσει πως όσο η οικονομία θα λειτουργεί με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, ποτέ δεν πρόκειται να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Ο βουλευτής ανέφερε ότι όλοι μιλούν για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και αυτή η πολιτική είναι που θα οδηγήσει στη συνολική φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου και θα προσθέσει περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού.

«Ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα το υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Φρανκφούρτη να εκφράζει τη δυσφορία του λέγοντας ότι αισθάνεται ως τον προπονητή που βλέπει διαρκώς τα δοκάρια να μετακινούνται. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δανειστές είναι αμετακίνητοι που απαιτούν να εφαρμόζονται όσα υπογράφονται» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που μετακινεί τα δοκάρια καθώς άγεται και φέρεται ανάλογα με τη στιγμή.

Ο βουλευτής είπε ότι η «σκληρή γραμμή Σόιμπλε πηγάζει από υπογραφή του κ. Τσακαλώτου σε ομόφωνη απόφαση παλαιότερου Eurogroup το 2016, όπου η Ελλάδα δέχθηκε να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, δηλαδή, στα μέσα του 2018». «Αυτό έχει υπογράψει ο κ. Τσακαλώτος και αυτά επικαλείται ο Σόιμπλε» υποστήριξε ο Γιώργος Αμυράς και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «πειράζει τα δοκάρια» και από μια συμφωνία «χωρίς νέα μέτρα λιτότητας», συμφωνήθηκαν μέτρα που βαρύνουν και πάλι τις πλάτες του λαού. «Η διαπραγμάτευση του όλα ή τίποτε κατέληξε στο τίποτα» κατέληξε ο Γιώργος Αμυράς.

Η κυβέρνηση σύρεται να νομοθετήσει, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο και μοιάζει με τον κακό μαθητή που την τελευταία στιγμή προσπαθεί να διαβάσει τα μαθήματά του, τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρης Καβαδέλλας, επικρίνοντας την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της οδηγίας και τη διαδικασία του επείγοντος με την οποία συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή. Ο βουλευτής εκτίμησε ότι η διαδικασία του επείγοντος είναι μια μέθοδος προκειμένου η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, είπε ότι «τον Οκτώβριο του 2014 από αυτό το βήμα της Βουλής ελέχθη, ότι ευτυχώς για την Ελλάδα και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ το χρέος είναι βιώσιμο. Τάδε έφη ο κ. Σαμαράς» και επισήμανε την έκθεση του ΔΝΤ του 2014, όπου προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4% για πολλά χρόνια, τα οποία, όπως ανέφερε, αποκρύπτει η σημερινή αντιπολίτευση.

«Αυτό που ζητούσαμε και ζητάμε είναι όχι να εφαρμοστούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τώρα, αλλά να προσδιοριστούν, όσο γίνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια, για την εφαρμογή τους μετά το 2018, με βάση τις προϋποθέσεις που έθετε η απόφαση του 2015» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι με τη συμφωνία του 2015 «μπήκε το ταβάνι 15% χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν πρέπει να πάμε πάνω από αυτό».

Ο κ. Μαντάς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να παρουσιάσει ως άστοχη την επιδίωξη της κυβέρνησης για το χρέος και ότι επιχειρεί να μηδενίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης, που είναι μια προσπάθεια, μια επιδίωξη για καθαρή λύση.

«Θέλουμε να βγει η οικονομία από αυτή την παγίδα στην οποία έχει βρεθεί. Θέλουμε έναν καθαρό διάδρομο ώστε την επόμενη μέρα της συμφωνίας και ο ελληνικός λαός και οι επενδυτές να καταλαβαίνουν ότι έχουμε έναν καθαρό ορίζοντα για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση, και να βγούμε με δυνατότητα για δανεισμό, όχι από θεσμικούς δανειστές, αλλά από τις αγορές», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι αυτό είναι μια επιδίωξη, όχι για την κυβέρνηση, αλλά είναι μια επιδίωξη για τη χώρα, στην επίτευξη της οποίας πρέπει όλοι να συμβάλλουν.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα από ήττα σε ήττα και δεν έχει ούτε το ελαφρυντικό ότι μάχεται υπέρ της εθνικής αξιοπρέπειας, διότι και αυτή την έχει εκχωρήσει για να συνεχίσει να κυβερνά». «Επιλέξατε να προτάξετε το χρέος στη διαπραγμάτευση και να το συνδέσετε με την αξιολόγηση, ενώ ήταν απολύτως προφανές σε όλους, ότι η Γερμανία δεν είχε καμία πρόθεση να συζητήσει σοβαρά τα θέματα του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Διατηρώ πολύ καθαρή στη μνήμη μου τη συνομιλία με τον κ. Σόιμπλε τον Αύγουστο του 2014. Με ποια λογική η κυβέρνηση έθεσε την αξιολόγηση όμηρο του χρέους; Ποια ήταν η λογική σας;» είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση μπόρεσε να τα φορτώσει όλα στον κ. Βαρουφάκη για το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής της, τώρα είναι απορίας άξιο σε ποιον θα τα φορτώσει.

«Για το πρώτο διάστημα τα φορτώσατε όλα στον κύριο Βαρουφάκη, αλλά τώρα σε ποιον θα φορτώσετε αυτό που φαίνεται ως τεράστια αποτυχία; Ποιος σας διαβεβαίωσε ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να λύσουμε αυτό το θέμα; Διότι αυτός που διαβεβαίωσε, τώρα θα πρέπει να αναλάβει και την τεράστια ευθύνη. Πρέπει να έρθει εδώ, στην εθνική αντιπροσωπεία, να εξηγήσει το πώς σκέφτηκε και ανέλαβε μια τέτοια ευθύνη» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ενημερώνει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την εθνική αντιπροσωπεία.

 

Τι απάντησε στην κριτική η Κ. Παπανάτσιου

Ξεκάθαρη θέση από την αντιπολίτευση σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του χρέους, ζήτησε η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, απαντώντας στις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης.

«Το χρέος δεν το δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το παραλάβαμε από εσάς. Από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κακοδιοικήσατε τη χώρα, είτε χωριστά, είτε συγκυβερνώντας. Εσείς μοιράζατε υποσχέσεις, ανάπτυξη και πλεονάσματα. Εμείς μιλάμε για πραγματικά αποτελέσματα, για πραγματικούς αριθμούς», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου και απευθυνόμενη στα αντιπολιτευτικά έδρανα: «Η επιχειρηματολογία σας στηρίζεται μόνο σε προβλέψεις, δηλαδή στη φαντασία και τους ευσεβείς σας πόθους και έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ και σας διαψεύδει».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση αγωνίζεται για μία λύση στο χρέος. «Έχουμε εκπληρώσει το δικό μας μέρος της συμφωνίας και οι θεσμοί οφείλουν να αποδώσουν το δικό τους κομμάτι. Ας πάρετε επιτέλους και εσείς μία ξεκάθαρη θέση σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Την άποψή σας τι πρέπει να γίνει με το χρέος», σημείωσε. 

Σχολιάζοντας, δε, τη φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, για «ακυβέρνητη πολιτεία», η υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε: «Κάποτε λέγατε ένα άλλο σλόγκαν. ‘Ισχυρή Ελλάδα’. Αλλά κυβερνήσατε για δεκαετίες εναλλάξ ή παρέα με τη ΝΔ και μας παραδώσατε ένα τεράστιο χρέος και μία χώρα σε επιτροπεία».

Για την ενσωμάτωση της Οδηγίας σχετικά με την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φοροαποφυγής και φορολογικής απάτης, η κ. Παπανάτσιου είπε πως είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο αποτελεσματικά βήματα, όμως συχνά βρίσκεται αντιμέτωπη με την υποκριτική στάση ορισμένων εκ των Ευρωπαίων εταίρων.

«Από τη μία στα λόγια στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας κατά της φοροδιαφυγής και συχνά ζητούν περισσότερα, αλλά από την άλλη εφαρμόζουν πολιτικές φορολογικού ανταγωνισμού ακόμη και πολιτικές που ενθαρρύνουν την φορολογική απάτη εις βάρος άλλων χωρών, για να ενισχύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις ή τα δικά τους δημόσια έσοδα», σημείωσε. Ειδικά για την Οδηγία που ενσωματώνεται με το νομοσχέδιο, η υφυπουργός εξήγησε ότι αντιμετωπίζονται ζητήματα για την ενδοομιλική τιμολόγηση, μία βασική τεχνική φοροδιαφυγής, και οργανώνεται ένα κεντρικό ευρετήριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να γίνεται πιο σωστά η ανταλλαγή των πληροφοριών.

Ως προς τις «λοιπές διατάξεις» και ειδικά ως προς το άρθρο 16 που αποσύρθηκε και προέβλεπε ότι «η πώληση ή η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας», η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι με αυτό το άρθρο στόχος είναι η εναρμόνιση με προϊσχύουσα νομοθεσία και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. «Επειδή, όμως, είδαμε ότι υπάρχουν ζητήματα από την αξιωματική και την υπόλοιπη αντιπολίτευση, αποσύρουμε το συγκεκριμένο άρθρο, θα το φέρουμε σε επόμενη διάταξη, παίρνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει, γιατί δεν θέλουμε να αφήσουμε καμία λάθος ερμηνεία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην τροπολογία για την παράταση της υπαγωγής στην οικειοθελή δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων, υποστήριξε πως η παράταση ζητήθηκε από τους φοροτεχνικούς, λόγω της πίεσης που έχουν από τις φορολογικές δηλώσεις. Επίσης, υπογράμμισε πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την υλοποίηση της ρύθμισης είναι ικανοποιητικά.

Τέλος, η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «παραχώρηση κατά κυριότητα κτιρίων του πρώην Στρατοδικείου ΕΑΤ-ΕΣΑ προς την Περιφέρεια Αττικής».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Άδεια από το ΕΣΡ στο One Channel

17/09/2019 - 18:11 - Την οριστική άδεια στο τηλεοπτικό κανάλι One Channel της εταιρείας "Alter Ego" ιδιοκτησίας Βαγγέλη...

Κατά του Ν/Σ για τις εξορύξεις οι Οικολόγοι Πράσινοι

17/09/2019 - 18:03 - «Απαράδεκτη η διάταξη για κρατικές επιδοτήσεις εξορύξεων στο νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο»,...

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο άνθρωπος - ρεκόρ (vid)

17/09/2019 - 18:00:00 -

Η Τσουρή επιστρέφει στις πισίνες για την ΑΕΚ

17/09/2019 - 17:56:20 -

Τα best seller βιβλία της εβδομάδας

17/09/2019 - 17:56:00 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

Υπουργείο Ζέσης

και ΘέρμηςΠαντελής Μπουκάλας Οπου, κάποια στιγμή, του κύκλου τα γυρίσματα σε φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να πεις καλό λόγο για τον κ. Μάκη Βορίδη. Οχι...

Δείτε όλο το άρθρο
Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησης: ιδέες από τη συζήτηση για την οργάνωση των κομμάτων

Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησηςΒάλια Αρανίτου Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά στους κόλπους της Αριστεράς μια ευρεία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (8-9-2019) Στις 16,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Marc .Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
263.737 επισκέπτες στην 84η ΔΕΘ

263.737 επισκέπτες στην 84η ΔΕΘ


Οι Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- «αγκάλιασαν» τη φετινή διοργάνωση και γιόρτασαν για μία ακόμα χρονιά με τον ιστορικό θεσμό της πόλης Πάνω από το...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Εκλογές στο Ισραήλ: Μάχη στήθος με στήθος Νετανιάχου - Γκαντς Εκλογές στο Ισραήλ: Μάχη στήθος με στήθος Νετανιάχου -...

Ο αγώνας του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πολιτική επιβίωσή του φαίνεται...

Νέα Τεχνολογίας Η OnePlus αποκαλύπτει επισήμως το design της σειράς OnePlus 7T και τον λόγο επιλογής του Η OnePlus αποκαλύπτει επισήμως το design της σειράς OnePlus...

Σήμερα, η OnePlus κάνει κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Αποκαλύπτει πρώτα στην επίσημη κοινότητα...

Κύπρος - Ειδήσεις Άρχισαν εργασίες ανάπλασης της λ. Κυριάκου Μάτση Άρχισαν εργασίες ανάπλασης της λ. Κυριάκου Μάτση

Κλειστό είναι τμήμα της λεωφόρου Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία, από τη συμβολή με την οδό Στέλιου Μαυρομάτη...

Ειδήσεις υγείας Πέτρες στη χολή: 5 σημάδια που στέλνει το σώμα (εικόνες) Πέτρες στη χολή: 5 σημάδια που στέλνει το σώμα (εικόνες)

Οι πέτρες στη χολή είναι το συχνότερο πρόβλημα της χοληδόχου κύστης.

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Ελένη Μενεγάκη: Aποχώρηση - βόμβα από την εκπομπή της Ελένη Μενεγάκη: Aποχώρηση - βόμβα από την εκπομπή της

Όλο εκπλήξεις φέτος η Ωραία Ελένη

Νέα για αυτοκίνηση Η Opel στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης Η Opel στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης

Δυναμική είναι η παρουσία της Opel στο φετινό Σαλόνι της Φρανκφούρτης που θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και τις...

Αγροτικά Νέα 30 startups 4ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας 30 startups 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής...

Επενδυτές, αγρότες και περισσότερες από 30 startups από κάθε γωνιά του πλανήτη συμμετείχαν στο 4ο ...

Πολιτιστικά Νέα Ο Eric Burdon για την Ελλάδα, τη ροκ και τη ζωή (video) Ο Eric Burdon για την Ελλάδα, τη ροκ και τη ζωή (video)

Στην Ελλάδα επέστρεψε για τη μεγάλη συναυλία, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, ο Eric Burdon, θρύλος...

Εκπαιδευτικά Νέα Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών 2019 Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών 2019

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του υπουργείου παιδείας για τις εγγραφές πρωτοετών...

Τουρισμός - Ειδήσεις Οινικές προτάσεις για το τριήμερο Οινικές προτάσεις για το τριήμερο

Με τον τρύγο να βρίσκεται σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η περίοδος είναι ιδανική για μια...

Επιστήμη - ειδήσεις Ανακαλύφθηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο πλανήτη –Έλληνας ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας (video) Ανακαλύφθηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο πλανήτη –Έλληνας ο...

Την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη...

Ξεχωριστές ειδήσεις Καυγαδάκι προκάλεσε παραλίγο τραγωδία σε αγώνα autocross Καυγαδάκι προκάλεσε παραλίγο τραγωδία σε αγώνα autocross

Τέσσερις θεατές χρειάστηκε να νοσηλευτούν.