Βουλή: Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

🕔17/05/2017 - 10:35

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε σήμερα η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα 4,9 δισ. ευρώ, που φέρνει η κυβέρνηση, μετά από τη συμφωνία με τους δανειστές, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ανοίγοντας το δρόμο για μια συμφωνία για το θέμα του χρέους.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης.

Το πολυνομοσχέδιο συζητήθηκε αρχικά από την κυβερνητική πλειοψηφία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, από τις οποίες εγκρίθηκε, παρά την αρνητική στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων άρθρων στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

 

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου υπέβαλε με την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Αντίστοιχο θέμα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο ανεξάρτητος Γ. Καρράς. Η πρόταση θα εξεταστεί στην πορεία της συζήτησης.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.«Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, εκτιμούμε ότι δεν υφίσταται ζήτημα αντισυνταγματικότητας» είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία σημείωσε ότι η έκταση του επιβαρυντικού μέτρου οριοθετείται ασφαλώς.

«Είναι γνωστό ότι από τα μέτρα των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων δεν θα επηρεαστούν τα 2/3 περίπου των συντάξεων, ενώ το 18% που αναφέρεται στο νόμο αποτελεί το ανώτατο όριο, αποτελεί το ταβάνι, δεν αποτελεί αυτό που πρόκειται να συμβεί στους υπόλοιπους συνταξιούχους που μπορεί να δούνε κάποια παρέμβαση στην προσωπική τους διαφορά» είπε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι δεν είναι ακριβές ότι θα υπάρξει γενική μείωση 18% των συντάξεων, αντίθετα, το μεσοσταθμικό είναι πολύ χαμηλότερο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το σωρευτικό αποτέλεσμα, όπως είχε διαπιστώσει το ΣτΕ για το Ν. 4093/2012, η κ. Αχτσιόγλου είπε, πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν ισχύει θέμα με το σημερινό νομοσχέδιο, διότι νομοθετούνται παράλληλα θετικά μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, η επιδότηση ενοικίου κλπ, μέτρα που θα αμβλύνουν ή θα εκμηδενίσουν την επιβάρυνση που μπορεί να συμβεί.

«Το μέτρο υιοθετείται ενόψει του υπέρτερου σκοπού δημοσίου συμφέροντος» που είναι η ουσιαστική ρύθμιση του δημόσιου χρέους, είπε η υπουργός Εργασίας και επανέλαβε ότι «ο σκοπός της απομείωσης του χρέους και εξόδου από την επιτροπεία, συνιστά τον λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που θα πρέπει να εκτιμήσει το δικαστήριο, εφόσον χρειαστεί να λάβει απόφαση για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων».

 

 

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, είπε ότι «η Αριστερά έχει ταυτιστεί με την παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος και όχι με την τήρηση του», προσθέτοντας ότι μία σειρά μέτρων της κυβέρνησης κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά.

«Είναι αξιοθρήνητη η αιτιολογία σας ότι κόβετε τις συντάξεις για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος», υποστήριξε ο κ. Βορίδης, συνιστώντας στην κυβερνητική πλειοψηφία «για την τιμή των όπλων», «να πράξει το ηθικό της καθήκον απέναντι στο Σύνταγμα, αλλά και στους ανθρώπους που τους κόβει τις συντάξεις», παίρνοντας πίσω «αυτήν την απαράδεκτη διάταξη», λαμβάνοντας υπ' όψιν της τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, προειδοποίησε την κυβέρνηση πως θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. «Δεν ακούσαμε ότι έχει στοιχειωδώς μία μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής ή άλλων διεθνών οργανισμών, όπως είχαμε παλιότερα, εν προκειμένω του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που να τεκμηριώνει αυτές τις περικοπές», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος, προσθέτοντας πως «με αυτές τις περικοπές γίνεται σφαγιασμός των προσδοκιών που καλλιέργησε ο κ. Κατρούγκαλος και των ψευδολογιών, και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ, πάρτε τώρα τις αποφάσεις σας». Ζητάμε την αντισυνταγματικότητα για τα άρθρα 1,2,15,58 και καλούμε την πλειοψηφία να αναλάβει τις ευθύνες της, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε πως η ουσία είναι ότι πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τα ίδια ταξικά συμφέροντα που υπηρετούσε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Όταν έκοβε συντάξεις η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένσταση αντισυνταγματικότητας και κατέφευγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τώρα που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση άλλαξαν, απλώς, οι ρόλοι», υπογράμμισε ο κ. Παφίλης, υποστηρίζοντας πως «o κόσμος πρέπει να αντιληφθεί τι και ποιους υποστηρίζει αυτό το αστικό Σύνταγμα και ποια πολιτική υπηρετούν οι κυβερνήσεις -οι μεν και οι δε- απέναντι στους εργαζόμενους και να βάλει πλώρη για ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Το Ποτάμι, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου του, Γιώργου Αμυρά, έκανε λόγο για αντισυνταγματικά μέτρα. «Το Ποτάμι θεωρεί άκρως αντισυνταγματικά τα άρθρα του μνημονίου 4,1,2,15 και 58, και, προσέξτε, δεν είστε η κάθε λέξη του Συντάγματος, είστε η κάθε λέξη του μνημονίου», τόνισε ο κ. Αμυράς. Υπέδειξε στην κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου λέγοντας «ότι η Κύπρος ανακοίνωσε χθες αύξηση του ΑΕΠ της κατά 3,3%, την ίδια ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ύφεση κατά 0,5%. Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε ύφεση, τη στιγμή που το πετρέλαιο είναι σε ιστορικό χαμηλό στα 45 δολάρια το βαρέλι και ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα είναι σε ιστορικό ανόδου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Αν. Μεγαλομύστακας, είπε ότι «αυτό το νομοσχέδιο είναι ακόμα ένα μνημόνιο, το δεύτερο που φέρατε ως κυβέρνηση, κάνετε τα ίδια με τους προηγούμενους και δεν βλέπουμε να προστατεύεται καμία ευπαθής ομάδα, δεν πασχίζετε για την ανάπτυξη, θα οδηγηθούμε στην πλήρη καταστροφή. Αυτό το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και η θέση της Ένωσης Κεντρώων ταυτίζεται με αυτήν τη θέση».

Για υποκρισία και φτηνή επιχειρηματολογία μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, υποστηρίζοντας πως είναι ψέμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι όλες οι συντάξεις θα περικοπούν, αφού τα μέτρα θα επηρεάσουν λιγότερους από τους μισούς συνταξιούχους. Επίσης, κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί τη θέση της χώρας. «Πού βρίσκεται αυτή η χώρα ας αναλογιστούμε, πώς βρεθήκαμε στην άκρη του τοίχου με το πιστόλι στον κρόταφο και πώς κάναμε τον συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015 και πώς από τότε προσπαθούμε με αγωνία, επιμονή, με όση έννοια μπορούμε, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε σε αυτήν την δύσκολη στιγμή να ανοίξουμε έναν δρόμο», ανέφερε ο κ. Μαντάς και συμπλήρωσε: «Ναι! παίρνουμε δύσκολα μέτρα, αλλά αν δεν έκλεινε η αξιολόγηση τι θα γινόταν ακριβώς; Σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι είναι μία δύσκολή μάχη, ότι δεν τελειώνει εδώ, ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας που ελπίζουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ελπίζουμε και στις 22 του μήνα, είναι δυνατόν πραγματικά να περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για το χρέος».

«Νομίζουμε ότι ανοίγουμε μία μικρή δυνατότητα για να βγούμε από την επιτροπεία και τα μνημόνια και να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της και στον λαό να δώσουμε μία ορατή ελπίδα», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε σε συμφωνία, γιατί είμαστε σε επιτροπεία», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, και κατηγόρησε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι βούλιαξαν τη χώρα. «Τα οικονομικά της χώρας κατέρρευσαν, ναι ή όχι; Θα απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα; Φταίτε ή δεν φταίτε; Σαράντα χρόνια που κυβερνήσατε τον τόπο, φάγατε χρήματα σε αυτή τη χώρα; Ναι ή όχι;», αναρωτήθηκε ο κ. Καραγιαννίδης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπήκε στη μνημονιακή καταιγίδα τα τελευταία χρόνια με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα λέει πως «η συγκεκριμένη συμφωνία βάζει ένα τέλος ? τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από την επιτροπεία και μπορούμε να κατευθυνθούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε από τις αγορές χρήματος».

Για ένα νέο μνημόνιο με θανατηφόρο μείγμα για τον ελληνικό λαό, που νομιμοποιεί, όπως είπε, τα προηγούμενα μνημόνια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι το αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM», με ζητούμενο την «ενίσχυση της κερδοφορίας των

μονοπωλιακών ομίλων», υποστήριξε και προσέθεσε: «Κόβετε μισθούς και συντάξεις για να χρηματοδοτήσετε τις τράπεζες. Είναι ντροπή και αίσχος να κάνετε αυτά τα πράγματα και μέσα από καρικατούρες να προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού ενώ τον θυσιάζεται. Κόβετε τις συντάξεις των συνταξιούχων για να στηρίξετε τους εξαθλιωμένους και ζητάτε αυτή τη σφαγή να την στηρίξουν».

Ακόμα, ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για 925.000 πλειστηριασμούς ενώ την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να επιβάλει την αντιλαϊκή, ισοπεδωτική, βάρβαρη πολιτική της «με βία, τσαμπουκά και νταϊλίκι».

 «Αυτή η κυβέρνηση παλεύει να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι δεδομένη η ποσοτική χαλάρωση και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επιμένουν να αγνοούν τις ευθύνες τους και τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. «Η συμφωνία αυτή τελειώνει σε λίγες μέρες και ρυθμίζεται η δόση ύψους 7 δισ ευρώ. Βγαίνει μια θηλιά από τον λαιμό μας. Η ποσοτική χαλάρωση θεωρείται δεδομένη και σύντομα θα βγούμε στις αγορές. Η θηλιά όμως πρέπει να φύγει οριστικά από τον λαιμό μας» δήλωσε.

Επιπλέον, ανέφερε πως είναι από τους τελευταίους που θα υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν επώδυνα μέτρα, αναγνώρισε ότι «έχουν δίκαιο να αντιδρούν οι εργαζόμενοι» σημειώνοντας: «Όταν σου κόβουν ένα ευρώ σε συνθήκες ασφυξίας, εξεγείρεσαι». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτή η κυβέρνηση παλεύει πραγματικά για να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία».

Ακόμα, μίλησε για καθημερινή διαστρέβλωση της πραγματικότητας τόσο από κόμματα όσο και από ΜΜΕ και επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν για τα μέτρα και κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Ακούω κριτική από αυτούς που 40 χρόνια είχαν το πηδάλιο της χώρας. Και ρωτώ: Τι σας εμπόδισε να κάνετε όλα αυτά τα ωραία που υποστηρίζετε σήμερα; Αυτοί που μας κουνάνε το χέρι, να μας πούνε τι κάνανε με το χρηματιστήριο, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χώρα χρεοκόπησε, γιατί ήταν βουτηγμένη στη διαφθορά» είπε.

«Για ένα πράγμα δεσμευόμαστε. Αυτή η χώρα να έρθει στην κανονικότητα. Έχουμε ενάμιση χρόνο μπροστά μας, θα τα δώσουμε όλα για να αποκτήσουμε τη συσπείρωση του ελληνικού λαού. Ένα ποσοστό 40% με 50% κάτι περιμένει από εμάς και εμείς θα του το δώσουμε» κατέληξε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Νομοθετική αλχημεία χαρακτήρισε τα αντίμετρα ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, δηλώνοντας ότι το κόμμα του «καταψηφίζει το νέο μνημόνιο» και τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία που έχει ένα πολύ βαρύ τίμημα για τη κοινωνία, είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού κωλυσιεργίας και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το πολυνομοσχέδιο φέρνει ένα 4ο μνημόνιο, το μνημόνο 3+ ή μάλλον φέρνει ένα διαρκές μνημόνιο στη χώρα», τόνισε και έδωσε έμφαση στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες όπως είπε «είναι ρέκβιεμ για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

«Το Ποτάμι καταψηφίζει το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο γιατί έχει πολλές θυσίες για τους πολίτες οι οποίες είναι αχρείαστες και οφείλονται στην πόλωση και τις συνεχείς καθυστερήσεις», κατέληξε ο κ. Μαυρωτάς.

«Υποσχετική χωρίς αντίκρισμα» χαρακτήρισε τη συμφωνία για την αξιολόγηση ο ειδικός αγορητής της Ένωσης, Κεντρώων Γιώργος Κατσαντώντης, υποστηρίζοντας ότι «όλα τελούν υπό αίρεση», ενώ τόνισε ότι είναι σαν μία «μεταχρονολογημένη επιταγή, που όταν βρεθεί στα χέρια των πολιτών κινδυνεύει να σκάσει ακάλυπτη».

«Ο λογαριασμός δεν βγαίνει», ανέφερε ο κ. Κατσαντώνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια και έκανε λόγο για ασαφή αντίμετρα, φέρνοντας ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το επίδομα ενοικίου, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα σχολικά γεύματα.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και φορολογικό και κλείνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Δεν νομιμοποιήστε και δεν έχετε το δικαίωμα να παραδώσετε την Ελλάδα σιδεροδέσμια».

Για αθέτηση όλων των δεσμεύσεων και των υποσχέσεων που έδωσε στον ελληνικό λαό κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας «ανθρωπάκια», τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είπε, «προκειμένου να παραμείνουν στην καρέκλα της εξουσίας θα ψηφίσουν όλα τα φριχτά μέτρα του νομοσχεδίου».

«Μας λέγατε ότι εμείς είμαστε ‘ναι σε όλα’ και τώρα θα πείτε εσείς ‘ναι σε όλα’», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ χαρακτήρισε παραμύθι ότι το άρθρο 15 βγάζει τη χώρα από την επιτροπεία, λέγοντας πως «αντίθετα βάζει μόνιμα τη χώρα στην επιτροπεία». «Θα πρέπει να πάρουμε την υπογραφή του ΔΝΤ για να εφαρμοστεί κοινωνική πολιτική. Είναι το πιο εξευτελιστικό άρθρο και το ψηφίζετε, γιατί είστε ανθρωπάκια. Είστε κανονικά ανθρωπάκια που πριν ήταν κατά του μνημονίου και των ιδιωτικοποιήσεων και τώρα έρχεστε και φέρνετε άρθρα που τα ξεπουλάτε όλα. Αποδείξατε ότι αγαπάτε τόσο πολύ τη καρέκλα, που θα τα ψηφίσετε όλα για να την κρατήσετε», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Όχι μόνο φέρνετε ένα τέταρτο μνημόνιο, αλλά το ψηφίζετε ξεχνώντας το αντιμνημονιακό σας παρελθόν. Πανηγυρίζετε γιατί κόβετε συντάξεις. Με τόσα φριχτά μέτρα που φέρνετε είναι ντροπή σας Φαρισαίοι και υποκριτές».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, είπε ότι «επιδίωξη της συμφωνίας με τους πιστωτές είναι να δημιουργηθούν γερά θεμέλια μέσα από μεταρρυθμίσεις στις δομές της οικονομίας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη πιστωτών και επενδυτών στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν οι αναγκαίες εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη δημιουργία απασχόλησης».

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου, οι οποίες, όπως είπε, συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η πρώτη αφορά τη ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για τη δημοσιότητα στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) προκηρύξεων και διακηρύξεων στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, καθώς με τις τροποποιήσεις που γίνονται απλοποιείται.

«Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων. Με το άρθρο 46 κάνουμε ακόμη πιο ευέλικτη τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο την επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο, αν μια τέτοια επικύρωση κριθεί αναγκαία», επισήμανε ο υπουργός.

Κατά τον ίδιο, η τρίτη μεταρρύθμιση αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. «Οι στοχευμένες τροποποιήσεις του νόμου αποσαφηνίζουν το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, με γνώμονα τη θεσμική προστασία των δανειοληπτών με την ταυτόχρονη διευκόλυνση των πιστωτικών ιδρυμάτων να διαχειριστούν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, που είναι η τέταρτη μεταρρύθμιση, υποστήριξε ότι πρόκειται για υλοποίηση της δέσμευσης την οποία είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και τόνισε πως «παρά το ότι δεν αποδεχόμαστε την αισιοδοξία για το αναπτυξιακό αποτέλεσμα της ρύθμισης, προσπαθούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών και κυβερνήσεων».

Στην ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες του εργατικού κινήματος αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο που να μην συναντά την αντίσταση του λαού, και ο λαός να δηλώνει ότι δεν συναινεί, δεν νομιμοποιεί», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και απευθύνθηκε και στην κυβερνητική πλειοψηφία και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είπε προς την αντιπολίτευση ότι «δεν έχετε δίκιο να λέτε ότι η κυβέρνηση πρωτοστατεί στη λαϊκή εξαπάτηση. Δεν υπάρχει κυβερνητικό κόμμα, κυβέρνηση που θεωρεί μονόδρομο την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που να μη χρησιμοποιεί την πολιτική της εξαπάτησης, διότι διαφορετικά αυτοκτονεί». «Θα είναι πράξη ελάχιστης πολιτικής ευθύνης, να ψηφίσει η αντιπολίτευση έστω τα αντίμετρα», ανέφερε ο κ. Κοντονής.

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης για την οποία πολλοί από την αντιπολίτευση, σχεδόν όλοι, είχατε προβλέψει ότι θα πέσει στο κενό. Ότι δεν θα ολοκληρωθεί και ότι θα αποβεί σε βάρος του ελληνικού λαού. Σήμερα σας καλούμε, υποκριτικά ας το κάνετε, τουλάχιστον τα αντίμετρα που θα λειτουργήσουν προς όφελος του ελληνικού λαού, να τα ψηφίσει το σύνολο της εθνικής αντιπροσωπείας. Είναι μια πράξη ευθύνης. Παρά το ότι εσείς, όσα μνημόνια και αν φέρατε, ακόμη και μείωση συντάξεων που έφτανε στο 42%, δεν συνοδευόταν ποτέ από κανένα αντίμετρο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Παρακολουθώντας τη συζήτηση αυτές τις ημέρες και στις επιτροπές και στην Ολομέλεια, διαπιστώνω έναν ακραίο επιθετικό και οξύ λόγο ο οποίος είναι γεμάτος χαρακτηρισμούς. Είναι η πρώτη φορά που με τέτοια επιθετικότητα, ορισμένες φορές και με αγοραίο τρόπο, η κυβέρνηση δέχεται επιθέσεις και χαρακτηρισμούς» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει πολιτικά επιχειρήματα, ότι το αφήγημα της ΝΔ έχει πέσει στο βάραθρο, και λόγω αυτής της κατάστασης, ακολουθεί την τακτική της αποχαλίνωσης του πολιτικού λόγου.

«Πρώτοι και μόνοι μας, εμείς ως ΠΑΣΟΚ, διαχειριστήκαμε πατριωτικά την κρίση χωρίς δεύτερες σκέψεις, με τεράστιο πολιτικό κόστος. Το 2014 βγαίναμε από την περιπέτεια των μνημονίων χωρίς βέβαια να έχουν ξεπεραστεί όλες οι δυσκολίες, αλλά ακολουθούσαμε μια πορεία εξόδου. Οι άλλοι προχώρησαν και η δική μας πορεία ανακόπηκε από εκείνους που έριξαν την τότε κυβέρνηση, για να εγκαινιαστεί η δεύτερη φάση της κρίση, με τα δύο αχρείαστα μνημόνια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για καταστροφική πολιτική.

«Η χώρα αποκτά τέταρτο μνημόνιο και σήμερα αναδεικνύεται ότι υπήρξατε άδικοι στους πολιτικούς σας αντιπάλους και δηλητηριάσατε με μίσος τον ελληνικό λαό και τον διχάσατε», είπε, σημειώνοντας ότι με τη συμφωνία αφαιρούνται από την οικονομία και την κοινωνία 5 δισ. ευρώ. «Πανηγυρικά ενταφιάζεται ο αντιμνημονιακός σας λόγος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία πως «αντί να πενθεί, σήμερα πανηγυρίζει».

«Άνθρωπος που να σέβεται τα λόγια του ανάμεσα σας δεν υπάρχει. Πρώτα από όλα ασεβής με τον εαυτό του και την πολιτική του αξιοπρέπεια είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Πρωτοστατεί δε σε αυτή την παράσταση και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος», είπε και πρόσθεσε ότι τον πρωθυπουργό θα τον καταδιώκουν πάντα τα ίδια του τα λόγια και οι πράξεις του.

«Θυμίζω τον κ. Τσίπρα στο Μενίδι, τον Μάιο του 2014, έλεγε στο λαό: Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με το μνημόνιο γι' άλλα 40 χρόνια. Πού μας έχει πάει τώρα; 22 χρόνια και βάλε. Ο ορισμός του πολιτικού αμοραλισμού. Ή καλύτερα, η αποθέωση του πολιτικού αμοραλισμού», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε: «Εσείς οι πιο αντιμνημονιακοί απ' όλους υιοθετείτε σήμερα το τέταρτο μνημόνιο, έχοντας ψηφίσει προηγουμένως το τρίτο».

Αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Είπατε αυτά τα μέτρα είναι εκτός συμφωνίας, άρα δεν πρέπει να παρθούν και είναι αντιδημοκρατικό η σημερινή Βουλή να ψηφίσει μέτρα που θα πάρει μια αυριανή Βουλή». «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής σας λέει ότι ψηφίζετε μέτρα αντιδημοκρατικά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, μετά τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα είναι εδώ και θα κάνει κουμάντο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με έναν πρωτοφανή τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα, για περίπου 35 χρόνια».

«Στην αρχή της διαπραγμάτευσης σας ζητούσαν 3,6 δισ. μέτρα και μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση φτάσατε στα 4,9 δισ.» είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «η οικονομία είχε μπει σε αμυδρούς ρυθμούς ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2016 και στη συνέχεια η οικονομία ξαναβούτηξε στο πηγάδι της ύφεσης. Η Ελλάδα είναι αυτή την ώρα η μόνη χώρα της Ευρωζώνης σε ύφεση».

«Είχατε δεσμευθεί για ένα σχέδιο για την ανάπτυξη μέχρι το Μάρτιο του 2016 και δεν έχετε κατορθώσει να στείλετε ούτε πέντε σελίδες στην επιτροπή για το πώς βλέπετε την ανάπτυξη της χώρας» είπε.

Τέλος, αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μετά το 2018 είναι αδύνατον να διατηρηθούν, εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία, σημείωσε: «Προσβάλετε τους Έλληνες πολίτες με τους πανηγυρισμούς σας και κυρίως τους φτωχούς ανθρώπους που σας πίστεψαν. Από Ρομπέν των φτωχών η κυβέρνησή σας έγινε η κυβέρνηση που εξαθλιώνει τους φτωχούς».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε πως «η αλυσίδα της μιζέριας και της φτωχοποίησης δεν έχει τέλος. Έχει δέσει πια όλη την κοινωνία, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης». «Η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφική της πορεία με παρωπίδες εξουσίας στα μάτια και βουλοκέρι αλαζονείας στα αυτιά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχετε χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία και αυτό είναι το τελευταίο στάδιο πριν την πολιτική σας κατάρρευση. Δύο χρόνια βυθίζετε τη χώρα. Και τώρα της δένετε στα πόδια έναν βράχο 5 δισ.. Για να πάει ακόμα πιο κάτω. Ακόμα πιο γρήγορα». 

Αναφερόμενος στα αντίμετρα είπε ότι «είναι φανταστικά και δεν θα εφαρμοστούν» και πρόσθεσε: «Είπατε ότι θα αυξήσετε συντάξεις και αφορολόγητο. Τα κόψατε και τα ξανακόβετε. Serial killers συνταξιούχων, μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών». 

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έβαλε 26 νέους φόρους και τώρα βάζει φόρο και «στον μεροκαματιάρη των 500 ευρώ τον μήνα». Επέρριψε ευθύνες στους εταίρους λέγοντας ότι είχαν υπερβολικές αξιώσεις και «δέχτηκαν την υπερφορολόγηση στους Έλληνες. Βρίσκουν, όμως, πάτημα στις καθυστερήσεις, τις αντιφάσεις, τη διγλωσσία και την ανικανότητα της κυβέρνησης» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Το σφαγιαστικό νομοσχέδιο δεν θα το ψηφίσουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο σχέδιο φτωχοποίησης της κοινωνίας. Σε μία φτωχοποίηση που από αύριο θα έχει χαραγμένα τα 153 ονόματά σας».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε πως «δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε μια πολιτική λιτότητας που δεν την υιοθετούμε. Ούτε έχουμε την ψευδαίσθηση για τα μέτρα που παίρνουμε. Είναι πολύ εύκολο να κατεδαφίζεις και δύσκολο να χτίζεις. Φαίνεται όμως ότι για πρώτη φορά μετά το 2010, στην τρέχουσα χρονιά, υπάρχει δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα που αυτό μεταφράζεται και σε νέες θέσεις εργασίας». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απόλυτα ρεαλιστική την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και τόνισε πως «μια τέτοιου είδους δυναμική αναπτυξιακή πορεία της χώρας είναι απόλυτα ρεαλιστική. Ακόμα και με τέτοια μέτρα μπορούμε να την εφαρμόσουμε». Κατά τη διαπραγμάτευση είπε, η πλευρά των δανειστών δεν φάνηκε να σέβεται, σε όλες τις φάσεις της, τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι εκπροσωπούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. «Είστε και στη συνείδηση του ελληνικού λαού οι θεματοφύλακες των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Από τον ελληνικό λαό διαπιστώνεται ότι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και στις προηγούμενες είναι ότι έχουμε μια λιτότητα που επιβάλλεται από τη συμφωνία που υπεγράφη και δεν ξεφεύγει από τη λογική του καλοκαιριού, αλλά είναι πιο ποιοτική και δείχνει πραγματική ευαισθησία», τόνισε και πρόσθεσε: «Εσείς είστε που ορκίζεστε στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και υιοθετείτε την πολιτική τις λιτότητας, και είναι αυτό η αχίλλειος πτέρνα σας, αλλά παράλληλα προσπαθείτε να μετακυλήσετε σ' εμάς τις ευθύνες. Δεν ήμασταν εμείς που τις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτευσης συντονιστήκαμε με αυτούς που τα ζητούσαν όλα εδώ και τώρα. Εσείς είστε που καλέσατε τον κόσμο να υποστηρίξει την αντιπολίτευση. Αν αυτή είναι η σύγκριση, σας τη χαρίζουμε αυτή την πολιτική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας: «Μαζί με τον χαρακτήρα σας πουλήσατε και το μέλλον των νέων μας, πουλήσατε τα όνειρά τους. Και τώρα στους νέους μας τους έμεινε μόνο ένα όνειρο: Να φύγουν όσο μπορούν συντομότερα από τη χώρα. Αυτή είναι η πραγματική πτώχευση της χώρας μας».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «τα μέτρα κατέληξαν να είναι αναγκαία γιατί δεν υλοποιείτε αναπτυξιακές δράσεις. Γιατί επιτρέπετε σε δασάρχες να ανακαλύπτουν δάση εκεί που φυτεύτηκαν δέντρα πριν λίγα μόλις χρόνια». Χαρακτήρισε δε τα αντίμετρα ως «κοροϊδία», ενώ, αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, υπογράμμισε ότι το μόνο που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση είναι το ελάχιστο δυνατόν.

Όπως σημείωσε, για να τελειώσουν τα μνημόνια η χώρα πρέπει να αποκτήσει παραγωγικό μοντέλο. «Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξέρει μόνο το ρουσφετολογικό μοντέλο και το βόλεμα των φίλων της», συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε σειρά προτάσεων που η υλοποίηση τους θα δικαιολογούσε ενδεχομένως την ψήφιση των μέτρων, όπως είπε. Οι προτάσεις αυτές είναι:

- Η μείωση των εισφορών των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, των νέων που φεύγουν.

- Η  μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 12% και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους στο 20%.

- Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%

- Η μείωση του ΦΠΑ στο 20%.

- Η κατάργηση έκτακτων εισφορών, τέλους επιτηδεύματος και όλων τα μικρών τεκμηρίων ώστε να προκληθεί το σοκ που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν πόροι για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου ανέφερε πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτυπώνει μια συμφωνία δύσκολη και επώδυνη και η διαπραγμάτευση έγινε μέσα σε ένα πλαίσιο που οριζόταν από ένα δίπολο, λόγω των επάλληλων ναρκοθετήσεων, καθυστερήσεων και υπαναχωρήσεων εκ μέρους των δανειστών και από την άλλη μιας λαίλαπας καταστροφολογίας, κινδυνολογίας και ψευδολογίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

«Οι πιο ακραίοι εκ μέρους των δανειστών επιδίωξαν όπως το 2015, το 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017, να αναιρέσουν όσες υποχωρήσεις είχαν κάνει στη διάρκεια αυτής της διετούς διαπραγμάτευσης και να επαναφέρουν την κατάσταση στο σημείο που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε η κ. Φωτίου και υπογράμμισε πως έντεκα φορές περικόπηκαν οι συντάξεις και πως μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται στη διαπλοκή, στην ρεμούλα που επικράτησε σε όλους τους τομείς.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, είναι δύσκολη για εμάς. Είναι μια συμφωνία κατά μεγάλο μέρος με ‘υλικά τείχη και δεσμά’, που εσείς δημιουργήσατε, όταν επί πέντε χρόνια ‘δένατε’ τη χώρα ‘χειροπόδαρα’ και είναι δύσκολη. Είναι δύσκολη, γιατί αφορά εκείνους τους ανθρώπους, εκείνα τα κοινωνικά στρώματα, τις λαϊκές τάξεις που μας έφεραν εμάς στην εξουσία. Εμείς αυτά τα κοινωνικά στρώματα θέλουμε να εκπροσωπούμε, αυτά τα κοινωνικά στρώματα θέλουμε να συνεχίσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο της ιστορίας και για αυτό παλεύουμε με ήττες και με ανάσες, για να εξακολουθήσουν να μην είναι «αόρατοι». Να μην είναι «αόρατοι», να μην εξαρτώνται άμεσα από τον πολιτευτή, τον βουλευτή, τον υπουργό» είπε η κ. Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, επεσήμανε πως υπάρχει στην αίθουσα ένας διχασμός. «Η ΝΔ ισχυρίζεται, ότι δεν υπάρχουν, όμως όλοι ξέρουμε, ότι τα αντίμετρα ενεργοποιούνται, όταν μέσα στο 2018 ο μηχανισμός -προβλέπει το άρθρο 15- εκτιμήσει, ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 έχει επιτευχθεί. Και αυτό δεν είναι μακριά, είναι κοντά».

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε πως «με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης διαψεύδεται για άλλη μια φορά το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ. Όπως διαψεύσθηκε με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Όπως διαψεύσθηκε με την ‘αριστερή παρένθεση’, που ματαίως περιμένουν να κλείσει».

«Η ιστορία για το ποιες κυβερνήσεις και με ποιους συμμάχους εγκλώβισαν τη χώρα στην επιτροπεία έχει γραφτεί. Τώρα, γράφεται η σελίδα εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και γράφεται από τη δική μας κυβέρνηση, με τον δικό μας σύμμαχο. Τον ελληνικό λαό», είπε η υπουργός και σημείωσε: «Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση των δράσεων για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχει δημιουργηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών».

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, κινείται σε τρεις άξονες, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της δημόσιας διοίκησης με στόχο να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που θα αλλάζουν το πρόσωπο του κράτους.

Ταυτόχρονα η υπουργός αναφέρθηκε και στη στάση της ΝΔ. «Πριν λίγες ημέρες ο αρχηγός της ΝΔ ξεδίπλωσε το όραμά του για το Δημόσιο, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να έχουμε καθαρίστριες, πως οι σχολικοί φύλακες δεν πρέπει να υπάρχουν, πως δεν χρειάζονται κάποιες από τις λειτουργίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πως όλα αυτά θα μπορούσαν να εκχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες», είπε η κ. Γεροβασίλη και επισήμανε ότι με τη σύναψη πέρυσι των ατομικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εξοικονομήθηκαν 256.000 ευρώ σε σχέση με όσα κόστισε ο εργολάβος που είχε αναλάβει την καθαριότητα τον προηγούμενο χρόνο. «Έτσι γίνεται εξοικονόμηση στο Δημόσιο, όχι με ιδεοληψίες. Έτσι απελευθερώνονται πόροι και δεν αιχμαλωτίζονται οι εργαζόμενοι», ανέφερε, σημειώνοντας πως δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ανταγωνιστές.

«Έχουμε την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσουμε το Δημόσιο, και δεν έχουμε εξαρτήσεις από τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Θα μειώσουμε το κόστος του Δημοσίου, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, με τους εργαζομένους στη θέση τους. Γιατί, στο υποστελεχωμένο και γερασμένο σήμερα Δημόσιο, το υπερβάλλον κόστος προκύπτει και από την αναποτελεσματική του λειτουργία», είπε η υπουργός και κάλεσε τη ΝΔ να κάνει την αυτοκριτική της γιατί εκείνη είναι που διέλυσε το κράτος.

 

Σφοδρή αντιπαράθεση για το αφορολόγητο

Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές σημειώθηκε σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές, με επίκεντρο το αφορολόγητο.

Απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, που του ζήτησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν παραιτήθηκε μετά από τη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου που εξετάζεται, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε πως «το Μάιο του 2016 είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους Θεσμούς που ήθελαν να πάρουμε μέτρα κοφτά. Μέσα σε αυτά ήταν το αφορολόγητο και εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη να μη μειωθεί το αφορολόγητο και το καταφέραμε. Το ΔΝΤ ήθελε να επιβάλει τη μείωση του αφορολόγητου και εμείς παλέψαμε να υπάρχουν αντίμετρα». «Τη δέσμευση παραιτήσεως δεν σας την επέβαλε κανείς, εσείς το θέσατε αυτό ως προσωπικό σας στοίχημα. Εσείς είπατε ότι δεσμεύεστε σε περίπτωση που το αφορολόγητο πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος. Ήταν το διαπραγματευτικό σας στοίχημα τον Μάιο» απάντησε ο Μ. Βορίδης.

Αντιδράσεις προκάλεσε η φύση της επίθεσης που εξαπέλυσε σε βάρος του υπουργού Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Παντελονάκια δεν φοράτε. Είστε ο άνθρωπος που είπε ότι θα παραιτηθεί, εάν πέσει κάτω από 9.000 ευρώ το αφορολόγητο και το πήγατε στις 5.000 ευρώ και κάτι. Δεν έχετε τσίπα επάνω σας» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Για το 'παντελονάτος' και για αυτό που είχε πει ο Κασιδιάρης πριν λίγο καιρό, 'η μαντάμ Τσακαλώτου' κλπ και επειδή μας ακούν και νέα παιδιά, οραματιζόμαστε μια κοινωνία όπου και στη γλώσσα και στην πραγματικότητα ό,τι είναι αρσενικό δεν είναι απαραιτήτως καλό και ό,τι είναι θηλυκό δεν είναι απαραιτήτως κακό -και αυτή είναι η αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε σε αυτή την κοινωνία» σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.

Στον κ. Λοβέρδο απάντησε και ο προεδρεύων Νίκος Μανιός, καταλογίζοντάς του σεξιστικό λόγο. «Αυτό που λέτε είναι απαράδεκτα σεξιστικό και προκαλούν μονομαχία, εάν ήμασταν σε άλλες εποχές. Λίγο πιο σεμνοί να είσαστε παρακαλώ» είπε απευθυνόμενος στον Ανδρ. Λοβέρδο.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Θελερίτη. «Κύριε πρόεδρε, επιτέλους πρέπει να σταματήσουν τα σεξιστικά σχόλια μέσα στην αίθουσα. Και σήμερα και χθες, το να 'φοράμε παντελονάκια ή παντελόνια' ή οτιδήποτε άλλο, νομίζω δεν τιμά το Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα με την παρουσία μας. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να ζητήσετε να ανακαλέσει ο κ. Λοβέρδος».

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, τόνισε πως «η κυβέρνηση παραδίδει την νομοθετική πρωτοβουλία στους δανειστές και ο κ. Τσακαλώτος γίνεται 'γραμματοκομιστής'. Ποια πρωτοβουλία, με προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και στα αφορολόγητα; Ποια κυριαρχία, με χαλκευμένα τα εργατικά και εργασιακά δικαιώματα; Ποια κυριαρχία, με διαλυμένη την αγορά και παραδομένη στα συμφέροντα; Τέτοια κυριαρχία δεν υπάρχει. Εν πάση περιπτώσει, το 2021 δεν θα είναι ο Τσακαλώτος, για να φορέσει την φουστανέλα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, για να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης. Άλλοι θα είναι».

«Αν ο Τσακαλώτος θα έπρεπε να παραιτηθεί σε σχέση με την απόσταση που πήρε από εκείνη τη δήλωσή του, σίγουρα οι πρώην υπουργοί Οικονομικών με τα εγκλήματα που έκαναν, θα έπρεπε να έχουν αυτοπυρποληθεί στην πλατεία Συντάγματος. Και να μην αρχίσω να λέω, αμετανόητοι εραστές του μαύρου της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας, αυτοεκπληρούμενες προφητείες» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

 

Και για τους ανώτατους δικαστικούς η κατάργηση έκπτωσης φόρου

Και τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς θα αφορά η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών, αποσαφηνίζεται με ρητή αναφορά που συμπεριέλαβε στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών και βελτιώσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και αναφορά που γίνεται πλέον στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 71 με τίτλο «κατάργηση της έκπτωσης φόρου βουλευτών» και έχει ως εξής: «Λόγω της εξίσωσης της βουλευτικής αποζημίωσης προς τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών με τις υπ' αριθμ. 89/2013 και 6/2015 Αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου της παρ. 2 του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείου), η κατάργηση θα ισχύσει και για τα ανωτέρω πρόσωπα πέραν των βουλευτών».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για τα Parapolitica (19-9-2021) Δημοσκόπηση της GPO για τα Parapolitica. Προβάδισμα ΝΔ με 10.5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN (17-9-2021) Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 10.2%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
87.631 επισκέπτες στην 85η ΔΕΘ

87.631 επισκέπτες στην 85η ΔΕΘ


Επιτυχημένη η επανεκκίνηση της εκθεσιακής δραστηριότητας στο νέο υγειονομικό πλαίσιο Ένα ηχηρό μήνυμα επανεκκίνησης της εκθεσιακής δραστηριότητας...


Δείτε θέμα και σχόλια