Υπέρ του σχεδίου Ζέεχοφερ για το σύστημα ασύλου της ΕΕ η Ελλάδα, λέει ο Γ. Κουμουτσάκος

🕔22/11/2019 - 18:23

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως από την Ελλάδα δεν θα έρχονται πλέον σκληρές εικόνες

Τη στήριξη της κυβέρνησης στην πρωτοβουλία του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, για ένα νέο σύστημα ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως στόχος είναι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο τριών ετών διαπραγματεύσεων για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. «Το σύστημα ασύλου της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της αυξημένης ευθύνης των κρατών-μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα και της αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών από τα άλλα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο μπορεί να παράσχει πολύτιμη βοήθεια, αλλά οι εθνικές Αρχές δεν θα πρέπει να αντικατασταθούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου στα εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να ελέγχονται εκ των προτέρων και με ταχύτητα από μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο που θα αναλάβει το έργο αυτό από τις εθνικές Αρχές.

«Αν εξακολουθήσουν να φτάνουν τόσοι πολλοί στα νησιά μας, τα οποία είναι ήδη υπερκορεσμένα, τότε η κατάσταση θα καταστεί ανεξέλεγκτη. Αλλά ο χειμώνας πλησιάζει και τα μεταναστευτικά ρεύματα αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, δίνοντας μας χρόνο για βελτίωση των συνθηκών», εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος και σημείωσε πως «από την Ελλάδα δεν θα έρχονται πλέον σκληρές εικόνες».

Στα μέρη της Συρίας, από τα οποία έρχονται αυτήν την εποχή νέοι πρόσφυγες, έχουν έντονη παρουσία φονταμενταλιστές και τζιχαντιστές, περιέγραψε ο κ. Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως «οι ελληνικές Αρχές έχουν πλήρη επίγνωση αυτής της πρόκλησης. Σε συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους μας θα αποτρέψουμε να υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και μια αυστηρή πολιτική της ΕΕ κατά των διακινητών στην Τουρκία και αλλού.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κράτηση αιτούντων άσυλο, εξήγησε ότι η κράτηση δεν θα υπερβαίνει την ανώτατη διάρκεια που επιτρέπεται από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές κατηγορίες ότι η Ελλάδα εξανάγκασε παράνομα σε επιστροφή δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, και σε παρατήρηση ότι ο «Spiegel» έχει εξετάσει έγγραφα που φαίνεται να το αποδεικνύουν αυτό, ο κ. Κουμουτσάκος αποκρίθηκε, ότι διάβασε την έκθεση και πως «η Ελλάδα σέβεται απεριόριστα τις διεθνείς της υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτοί ακριβώς που μας κατηγορούν δεν έχουν τον ίδιο επιτυχημένο απολογισμό».

 

«Οι δηλώσεις ότι ‘θα ανοιχτούν οι πύλες της μετανάστευσης’ δεν βοηθούν κανέναν»

Αργότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως, κατά τις συνομιλίες του με τον υφυπουργό της Τουρκίας, Ισμαίλ Τσατακλί, στη Βιέννη, του επεσήμανε πως «οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις, ότι ‘θα ανοιχθούν οι πύλες της μετανάστευσης’ είναι αντιπαραγωγικές και δεν βοηθούν κανέναν».

Στις δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται στη συμμετοχή του και τις διμερείς συναντήσεις του κατά τη διήμερη υπουργική διάσκεψη Vienna Migration Conference 2019, που ολοκληρώθηκε απόψε στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Όπως επισήμανε στον Τούρκο συνομιλητή του ο κ. Κουμουτσάκος, «οι δηλώσεις αυτές, που εκλαμβάνονται στην Ευρώπη και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως απειλή, δεν βοηθούν ούτε την Τουρκία, διότι διαμορφώνουν ένα βαρύ κλίμα στην Ευρώπη απέναντι των αιτημάτων και των προσδοκιών της Άγκυρας και δεν είναι βεβαίως θετικό για την Ευρώπη και για την Ελλάδα που δέχεται αυτά τα κύματα μετανάστευσης, διότι αυτές οι δηλώσεις λειτουργούν ως προσκλητήριο και για τους μετανάστες και για τους πρόσφυγες και κυρίως για τους διακινητές».

Του ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να επικοινωνεί και να συζητά με την Τουρκία, διότι μόνον μέσα από αυτή τη συζήτηση μπορούν να φθάσουν σε σημεία τελικά που ο ένας θα καταλαβαίνει πολύ περισσότερο τον άλλο. Πάντως ήταν κοινή θέση και των δύο, ότι η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να ενισχυθεί και να παραχθούν πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα από αυτά που παράγονται τώρα.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε όχι μόνον στον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών αλλά και δημοσίως, ότι «η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί, που προβλέπεται μέσα στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δηλαδή ότι θα αυξήσουμε τον αριθμό των επιστροφών, δείγμα γραφής της αποφασιστικότητας μας είναι ότι άλλαξε ο νόμος για το άσυλο. Αλλά και εκείνοι πρέπει αντίστοιχα να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, δηλαδή να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά, γιατί μπορούν, τα δίκτυα των διακινητών και να αποτρέψουν νέες μεταναστευτικές οδούς από το να δημιουργούνται, γιατί πράγματι, κατά τους τελευταίους μήνες υπάρχει μία νέα οδός που είναι μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης».

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε επίσης στον Τούρκο συνομιλητή του ότι «η συζήτηση μας με την Τουρκία δεν καθιστά το θέμα διμερές, συζητούμε με τους Τούρκους ως εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Απλώς έχει εκ των πραγμάτων μία ελληνο-τουρκική διάσταση λόγω της γειτνίασης των δύο χωρών, αλλά δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των διμερών ζητημάτων που μας απασχολούν, είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα έχει ένα ειδικό και βαρύνοντα λόγο».

Κάνοντας έναν απολογισμό της συμμετοχής του στη Διάσκεψη της Βιέννης, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε, πως σε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση πέρασε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα της πρώτης γραμμής, μία χώρα σύνορο της Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας που η θέση μας επιβάλλει, ταυτόχρονα όμως το μήνυμά μας ήταν στέρεο ότι δεν μπορεί να υπάρχουν μόνον υποχρεώσεις για τις χώρες της πρώτης γραμμής χωρίς την αναγκαία στήριξη από το σύνολο των κρατών-μελών».

Όπως σημείωσε, «αυτή η στήριξη έχει την μορφή της έμπρακτης εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης και νομίζω ότι και η δεύτερη διάσταση του μηνύματος μας που ήταν ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί πολύ πιο αποδοτικά για να πετύχουμε μία πιο αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου, νομίζω ότι και αυτό το μήνυμα πέρασε ξεκάθαρα».

Παράλληλα, διαπίστωσε, πως έγιναν πάρα πολύ θετικά δεκτά όσα παρουσίασε δημόσια, «όσον αφορά την νέα πολιτική και τα νέα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όσον αφορά τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, η οποία δεν είναι μόνον μία καταγγελτική στάση, αλλά μία στάση ουσίας, δεδομένου ότι εμείς έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να συναντιόμαστε μαζί τους, και τέλος όσον αφορά τις θέσεις μας για το πού πρέπει να κατευθυνθεί και ποιος πρέπει να είναι ο προσανατολισμός της ευρωπαϊκής συζήτησης για τη μεταναστευτική πολιτική».

Σε σχέση με τις διμερείς συναντήσεις του στο περιθώριο της Διάσκεψης στη Βιέννη, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε πως η συνομιλία του με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Πέσορν «είχε συγκεκριμένες προοπτικές μίας συνεργασίας, που αφορά την στήριξη της Αυστρίας και τεχνικά και με ειδικούς και γενικότερα με ό,τι καταλήξει ότι χρειάζεται η Ελλάδα».

Συμφωνήθηκαν επίσης οι βασικές κατευθύνσεις της συζήτησης για την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, παρά το γεγονός ότι με την Αυστρία και με άλλες χώρες υπάρχουν, όπως σημείωσε, και μάλιστα σοβαρά, σημεία αποκλίσεων, όπως με την Ουγγαρία, ωστόσο «ο διάλογος με την Αυστρία είναι πολύ παραγωγικός, πολύ ουσιαστικός και έχει μεγάλη δυναμική να παραχθούν θετικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες».

Χαρακτήρισε δε ως πολύ ουσιαστική τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα. Οι συγκλίσεις εκεί, είπε, είναι πολύ μεγαλύτερες διότι πρόκειται για δύο χώρες της πρώτης γραμμής και συμφωνήθηκε μεταξύ τους ότι θα υπάρχει ένας συνεχής συντονισμός στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης. Συμφωνήθηκε επίσης στη συνάντηση ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός της επόμενης περιόδου πρέπει να προβλέπει αυξημένα ποσά για την πολιτική μετανάστευσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης του Ασύλου (EASO) Νίνα Γκρέγκορι, με την συζήτησε κυρίως το θέμα μίας εκκρεμότητας πολλών ετών, μίας συμφωνίας έδρας για το EASO στην Αθήνα, «όπου είναι πολύ κοντά τώρα η οριστικοποίηση του κειμένου, κάτι το οποίο θα αυξήσει το κύρος και τη βαρύτητα της Ελλάδας στον μεγάλο διαπραγματευτικό διάλογο που ξεκινάει».


 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα


Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συγχαρητήρια για την εκλογή του διατύπωσε με επιστολή της η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με αποδέκτη τον...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!