Υψηλοί τόνοι σε debate Δούρου, Πατούλη, Σγουρού και Πρωτούλη

🕔02/05/2019 - 13:15

Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών για την περιφέρεια Αττικής

Ο βαθμός ετοιμότητας αλλά και ο ρόλος της περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ήταν το πρώτο ζήτημα αναμέτρησης στο debate των υποψήφιων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου για την περιφέρεια Αττικής, Ρένας Δούρου, Γιώργου Πατούλη, Γιάννη Σγουρού και Γιάννη Πρωτούλη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπομπής του Σκάι.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με κρίσεις και τοποθετήσεις των υποψηφίων στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τις θέσεις τους ως προς την αναγκαία συνεργασία που επιβάλλει ο νέος εκλογικός νόμος στη διοίκηση της περιφέρειας, αλλά και με μεταξύ τους ερωτήσεις.

Ο διάλογος διημείφθη σε έντονο σχετικά κλίμα με αντεγκλήσεις, αιχμές και επιθέσεις κατά περίπτωση, με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου να προβαίνει σε επανειλημμένες διαψεύσεις για διάφορα θέματα, όπως π.χ. το νέο ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά στην Πετρούπολη, που ανέφερε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Πρωτούλης.

Ο κ. Πατούλης έστρεψε τα βέλη του κατά του πρώην και της νυν περιφερειάρχου Γιάννη Σγουρού και Ρένας Δούρου αντίστοιχα, για τα ανεπαρκώς πεπραγμένα τους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την πλευρά τους η κ. Δούρου και ο κ. Σγουρός του υπενθύμισαν ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου δεν ανέπτυξε δράσεις ανακύκλωσης ως όφειλε, αντιθέτως «αύξησε κατά πολύ τον όγκο των απορριμμάτων που έστελνε στην Φυλή».  

Ενώ η τοποθέτηση του ιδίου για τη σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου και το ρόλο του περιφερειάρχη σε καταστάσεις κινδύνου προκάλεσε τη θυμηδία του  Γ. Σγουρού και τον χαρακτηρισμό «αρλούμπες» για την ανεδαφικότητα τους όπως είπε σπεύδοντας να επαναλάβει ότι:

«Υπάρχουν ήδη οκτώ Συντονιστικά Περιφερειακά Όργανα (όσα και οι Περιφερειακές Ενότητες) τα οποία συνεδριάζουν με τη συμμετοχή  εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και λαμβάνουν κάθε μέτρο πρόληψης και ετοιμότητας». Υπενθύμισε ότι η περιφέρεια δεν έχει καμία άλλη αρμοδιότητα πέραν της συνδρομής της προς το Πυροσβεστικό Σώμα όταν της ζητηθεί, ότι δεν νομοθετεί η ίδια και ότι το κράτος δεν δίνει κονδύλια για να υλοποιηθούν οι όποιοι σχεδιασμοί της.

Νωρίτερα ο κ. Πατούλης είχε προτείνει μια σθεναρή στάση του περιφερειάρχη έναντι του Δασαρχείου στο θέμα διάνοιξης των δασικών δρόμων ή της κοπής των κλαδιών που αγγίζουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια, έναντι του Πυροσβεστικού Σώματος ακόμη και του υπουργείου Εσωτερικών για την έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων προκειμένου να προσλάβουν το σχετικό εποχικό προσωπικό. Υπογράμμισε τον καίριο ρόλο του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου, όπου ο περιφερειάρχης θα κινητοποιεί και θα τους ελέγχει όλους, ενώ σε καταστάσεις κρίσης θα συντονίζει το έργο αντιμετώπισης της καταστροφής.  Στα παραπάνω όπως και στο σχόλιο του κ. Πατούλη ότι «το κράτος σήμερα δεν διαθέτει όπως άλλωστε και το περασμένο καλοκαίρι τα ανάλογα πτητικά μέσα» αντέδρασε ο κ. Πρωτούλης προτείνοντας τη σύσταση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Πολιτικής Προστασίας και  ολοκληρωμένου σχεδίου διαφυγής από περιοχές - παγίδες. Ανέφερε ότι την τελευταία 10ετία μειώθηκε ο προϋπολογισμός του ΠΣ κατά 1 δισ.ευρώ  και ότι δεν έχουν καμία δουλειά οι ιδιώτες να εμπλέκονται στην ΤΑ και την Πολιτική Προστασία λαμβάνοντας ετησίως  17 εκ. ευρώ για την αεροπυρόσβεση κατά την αντιπυρική περίοδο. 

Η κ. Δούρου από την πλευρά της αφού τόνισε ότι «οι περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές, δεν κρατούν τις μάνικες», επισήμανε ότι πέραν των αρμοδιοτήτων της, η περιφέρεια ενίσχυσε με 5 εκ. ευρώ το ΠΣ για την αγορά 35 οχημάτων του και διέθεσε το ΚΤΕΟ Μεγάρων προς χρήση του. Επίσης ανέφερε ότι υπηρεσιακοί παράγοντες συμμετέχουν σε ασκήσεις της ΠΟΥ, ενώ για τρεις ημέρες η περιφέρεια θα συμμετάσχει σε μεγάλη και πολύ δύσκολη άσκηση που θα διεξαχθεί στον Υμηττό με την προσομοίωση της φωτιάς στα όρια των κατοικιών. Άσκηση η οποία θα συμπέσει στις 9 Μαΐου με την άσκηση «Διά Πυρός» του ΠΣ.

Σε ό,τι αφορά το υπό εκπόνηση θεσμικό πλαίσιο του οποίου την αλλαγή εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η κ. Δούρου ανέφερε ότι από το 2017 έχουν κατατεθεί εκ μέρους της περιφέρειας Αττικής όλες οι συγκεκριμένες προτάσεις που ξεκινάνε από τη μείωση των τελών των οχημάτων των εθελοντών έως την ίδρυση Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας. Πρόσθεσε δε «ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει και μία ομάδα των υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρεια Αττικής όπου εξετάζονται 33 συγκεκριμένες προτάσεις» καθώς το θέμα της Πολιτικής Προστασίας συνεπικουρούμενο και από την κλιματική αλλαγή αποτελεί θέμα  εθνικής ασφάλειας και «δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε συναρμόδιους φορείς, είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης»

 

Διαχείριση απορριμμάτων- Φυλή

Στο ζήτημα των απορριμμάτων η κ. Δούρου απαντώντας σε ερώτηση θεατή για το εάν πρόκειται να κλείσει η Φυλή, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για το σκοπό αυτό όπως και για την ανακύκλωση», διευκρινίζοντας ότι για την αποκομιδή των απορριμμάτων και το μάζεμά τους από τους δρόμους την ευθύνη την έχουν οι δήμοι. 

Στην παρατήρηση ότι παρά τη ευρωπαϊκή έγκριση και  χρηματοδότηση δεν προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού η κ. Δούρου ανέφερε σειρά δράσεων, όπως τις συνεργασίες του ΕΔΣΝΑ με σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες για την αποκομιδή του χαρτιού, την πιλοτική σήμερα λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό αντί της αρχικής πρόβλεψης του ΧΥΤΑ. Έκανε λόγο για τη δημιουργία δύο ΧΥΤΥ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα για την αποκατάσταση Χωματερών σε Π. Φώκαια, Μέγαρα, Καλύβια. «Καταργήσαμε τα τρία εργοστάσια (ΣΔΙΤ σε: Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα)καθώς αντίβαιναν στις ευρωπαϊκές επιταγές, επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου και έχουμε αυτή τη στιγμή έναν περιφερειακό σχεδιασμό μέρος του εθνικού, ο οποίος έχει γίνει νόμος του κράτους και βέβαια έχει εγκριθεί εκ μέρους της Κομισιόν η χρηματοδότηση του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξήρε τη δράση ορισμένων δήμων: Βριλήσσια, Βάρης- Βούλα -Βουλιαγμένης, Κυθήρων, Περιστέρι κ.α.   για τα επιτεύγματα τους στον τομέα της ανακύκλωσης.

 Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης μίλησε για την αναγκαιότητα της ευαισθητοποίησης των πολιτών στο ζήτημα της ανακύκλωσης, μέσω δράσεων που θα υλοποιήσουν οι δήμοι μετά από ικανοποιητική χρηματοδότηση  και για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού τους.  Επισήμανε τη χρήση κινήτρων  και ανταποδοτικότητας προς τον πολίτη  στη βάση της λογικής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ανέφερε ότι ο δήμος Αμαρουσίου το 2016-17 σημείωσε μείωση των στερεών αποβλήτων σε 10,2% όταν ο μέσος όρος των δήμων είχε μείωση 3%, ενώ το 2017-18 είχε μείωση 15,2%». Τέλος  πρότεινε επανασχεδιασμό από μηδενική βάση του σχετικού Περιφερειακού Σχεδιασμού και στο μεταβατικό στάδιο, λόγω της επικινδυνότητας που εγκυμονεί ο επαπειλούμενος κορεσμός της Φυλής, να προχωρήσει το σύστημα με διαδικασίες fast track .

Ο Γιάννης Σγουρός κατηγόρησε τον κ. Πατούλη για συμμετοχή  στο περιβαλλοντολογικό έγκλημα της Φυλής καθώς ως δήμαρχος Αμαρουσίου για 12 χρόνια την «έχει φορτώσει με 500.000 τόνους σκουπιδιών από το Μαρούσι». Υποστήριξε την σύμπραξη των ΣΔΙΤ που είχε προκρίνει ο ίδιος  αμφισβητώντας την πληρωμή για εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων και ζήτησε επανασχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πρωτούλης είπε ότι η Φυλή είναι υπερκορεσμένη και έπρεπε να είχε κλείσει. «Θάβονται απορρίμματα πάνω σε απορρίμματα και προσευχόμαστε να μη σκάσει η χωματερή». Ζήτησε τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων που θα κάνει ανακύκλωση και κομποστοποίηση των σκουπιδιών. Τόνισε ότι στον χώρο των σκουπιδιών γίνεται χορός εκατομμυρίων τα οποία καρπώνονται ιδιώτες. Κατήγγειλε τις εργολαβίες που δίνουν οι δήμοι για την προώθηση της ανακύκλωσης, προτείνοντας την ανάπτυξη σχετικών δράσεων - σε  συνεργασία με το κράτος- ώστε να καλυφθούν από μόνιμους εργαζόμενους οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν για αυτήν την δράση.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Άδεια από το ΕΣΡ στο One Channel

17/09/2019 - 18:11 - Την οριστική άδεια στο τηλεοπτικό κανάλι One Channel της εταιρείας "Alter Ego" ιδιοκτησίας Βαγγέλη...

Κατά του Ν/Σ για τις εξορύξεις οι Οικολόγοι Πράσινοι

17/09/2019 - 18:03 - «Απαράδεκτη η διάταξη για κρατικές επιδοτήσεις εξορύξεων στο νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο»,...

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο άνθρωπος - ρεκόρ (vid)

17/09/2019 - 18:00:00 -

Η Τσουρή επιστρέφει στις πισίνες για την ΑΕΚ

17/09/2019 - 17:56:20 -

Τα best seller βιβλία της εβδομάδας

17/09/2019 - 17:56:00 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

Υπουργείο Ζέσης

και ΘέρμηςΠαντελής Μπουκάλας Οπου, κάποια στιγμή, του κύκλου τα γυρίσματα σε φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να πεις καλό λόγο για τον κ. Μάκη Βορίδη. Οχι...

Δείτε όλο το άρθρο
Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησης: ιδέες από τη συζήτηση για την οργάνωση των κομμάτων

Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησηςΒάλια Αρανίτου Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά στους κόλπους της Αριστεράς μια ευρεία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (8-9-2019) Στις 16,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Marc .Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ

Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ


Μία από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές συμμετοχές της διεθνώς οργανώνει η Γερμανία ως Τιμώμενη Χώρα «Άναψαν οι μηχανές» για την 85η ΔΕΘ που θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η ΕΕ Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η...

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που της επιτρέπει να καθορίζει...

Νέα Τεχνολογίας Huawei: Παρουσιάστηκαν τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro Huawei: Παρουσιάστηκαν τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro

Η παρουσίαση της Huawei τελείωσε και μας έφερε την τέλεια ναυαρχίδα για τους λάτρεις της φωτογραφίας και ένα...

Κύπρος - Ειδήσεις Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων

  Το κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων όχι με σχέση...

Ειδήσεις υγείας Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη

Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους με...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο Markopoulo Park Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο...

Όλοι οι δρόμοι την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου οδηγούν στον Ιππόδρομο Αθηνών, Markopoulo Park, όπου ο...

Νέα για αυτοκίνηση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες! Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες!Επιλέξαμε ορισμένες από τις φωτογραφίες...

Αγροτικά Νέα 30 startups 4ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας 30 startups 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής...

Επενδυτές, αγρότες και περισσότερες από 30 startups από κάθε γωνιά του πλανήτη συμμετείχαν στο 4ο ...

Πολιτιστικά Νέα Συνάντηση Μενδώνη με Πάιατ για σύμπραξη των Μουσείων του Ολοκαυτώματος Συνάντηση Μενδώνη με Πάιατ για σύμπραξη των Μουσείων του...

Την ιδιαίτερη σημασία των ΗΠΑ για διασύνδεση και συνεργασία του Holocaust Memorial Museum της Ουάσιγκτον και...

Εκπαιδευτικά Νέα Μείωση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς και επιστροφή τους στις τάξεις Μείωση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς και επιστροφή...

Σχετικά με τη στελέχωση των σχολικών μονάδων και τη μείωση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, η Υπουργός...

Τουρισμός - Ειδήσεις Οινικές προτάσεις για το τριήμερο Οινικές προτάσεις για το τριήμερο

Με τον τρύγο να βρίσκεται σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η περίοδος είναι ιδανική για μια...

Επιστήμη - ειδήσεις Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης (video) Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης...

Διεθνής ομάδα αστρονόμων 6 χωρών ανακάλυψε ένα άστρο νετρονίων (pulsar) με τη μεγαλύτερη μάζα που έχει ποτέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης "να είναι χαρούμενοι" Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης...

Ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη δυτική Γαλλία υποχρεώνει επισήμως τους κατοίκους της "να είναι χαρούμενοι"...