Στυλιανίδης Χρήστος - Βιογραφικό

Χρήστος Στυλιανίδης

Ανέλαβε πρώτος υπουργός στο νεοσυσταθέν υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, στον ανασχηματισμό Σεπτεμβρίου 2021 της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη, αφού πρώτα του αποδόθηκε τιμητικά η ελληνική ιθαγένεια, καθώς είναι Κύπριος υπήκοος και πολιτικός (Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ευρωβουλευτής, βουλευτής).  

Πολιτική διαδρομή

Έχει διατελέσει Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων (2014-2019).  Ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Υπήρξε ο υπεύθυνος υλοποίησης του rescEU, του ευρωπαϊκού συστήματος αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων (π.χ. πανδημίες), με τη συμμετοχή και αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Το rescEU χαρακτηρίστηκε ένα από τα 20 μεγαλύτερα επιτεύγματα της θητείας του Ευρωπαίου επιτρόπου και επικεφαλής του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  

Παράλληλα, (Οκτώβριος 2014), είχε διοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνος για το συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της  Δυτική Αφρική ενεργοποιώντας εντονότερα το διεθνή παράγοντα και πέτυχε την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών που υπήρξε καθοριστική στον έλεγχο της πανδημίας. Είναι επίσης, ένας από  τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής Κύπρου μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με το ΔΗΣΥ, για την περίοδο 2014-2019, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει Επίτροπος.

Διορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος (2013) της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη από όπου παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Εκλέχτηκε με τον Δημοκρατικό Συναγερμό του Ν. Αναστασιάδη, βουλευτής Λευκωσίας στις βουλευτικές εκλογές του 2006 και του 2011. Ως βουλευτής, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Πριν την εκλογή του, διετέλεσε:

Την περίοδο 2006-2008, Επίτροπος Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΔΗΣΥ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και Συντονιστής του Τομέα Εσωτερικών και Αποκέντρωσης του ΔΗΣΥ.

Στο δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν, ψήφισε «ναι» και όπως ο ίδιος είχε ομολογήσει είχε λάβει για την υπερψήφιση εκ μέρους του, 50.000 δολάρια από το Γραφείο για τις Υπηρεσίες Προγραμμάτων του ΟΗΕ.

Ξεκίνησε την πολιτική του θητεία με τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος τον διόρισε το 1998 κυβερνητικό εκπρόσωπο  στην αλλά ένα χρόνο μετά παραιτήθηκε για λόγους «αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής», μετά από καταγγελίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

Συνεργάστηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 ίδρυσε, μαζί με άλλους πολίτες, την «Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού» με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Προσωπικά στοιχεία

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Ιουνίου 1958

Σπούδασε Οδοντίατρος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε άδεια άσκησης ειδικότητας.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές, με ειδίκευση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Σχολή Χάρβαρντ Κένεντι.

Ξένες γλώσσες: Αγγλικά

Είναι νυμφευμένος και έχει ένα γιο.

 

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ακαταμάχητη έλξη Μητσοτάκη για τoν υπόκοσμο

Η ακαταμάχητη έλξη του Μαξίμου για τoν υπόκοσμο Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Ενα παλιότερο άρθρο μου («Είναι πολλά τα περιπολικά,...

Δείτε όλο το άρθρο
Ποιός επιτίθεται στην Ευρώπη; Οι ΗΠΑ ή η Ρωσία; Πως θα βγούμε από μια τεχνητή κρίση; Μια εκτίμηση επίλυσης.

 Του Θράσου Ευτυχίδη Και ξαφνικά εκεί που υπήρχε μια γενικότερη ήσυχη κατάσταση οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ούτε λίγο...

Δείτε όλο το άρθρο
Συνεχίζεται ο κατήφορος της Ελλάδας

Βασίλης Βιλιάρδος

Η κατάσταση της χώρας μας επιδεινώνεται κατακόρυφα – όσον αφορά την οικονομία, την ακρίβεια, την ενεργειακή μας εξάρτηση, τα δίδυμα ελλείμματα, τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (20/1/2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata για το iEidiseis.gr (19/1/2022) Δημοσκόπηση της Prorata για το iEidiseis.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα  Artozyma, Detrop Boutique και Freskon

Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα Artozyma, Detrop Boutique και Freskon


Τη χρονική μετάθεση των εκθέσεων Artozyma, Detrop Boutique και Freskon κατά έναν περίπου μήνα αποφάσισε η ΔΕΘ-Helexpo, με γνώμονα τη διαφύλαξη της...


Δείτε θέμα και σχόλια