Η Χρυσή Αυγή - Ιδεολογία - Διαδρομή - Εγκληματικές δράσεις

Χρυσή Αυγή

Η Χρυσή Αυγή ή «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» είναι ακροδεξιά, φασιστική και νεοναζιστική οργάνωση, αν και οι εκπρόσωποί της, επισήμως τουλάχιστον, αρνούνται αυτούς τους χαρακτηρισμούς και αυτοπροσδιορίζονται ως "εθνικιστές". Ιδεολογικά η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει την πολιτισμική ανωτερότητα του ελληνικού έθνους και της λευκής φυλής. Σε έντυπά της αναφέρεται ως ιδεολογία της οργάνωσης ο Ελληνικός εθνικισμός. Οι αρχές της στηρίζονται στον εθνικοσοσιαλισμό αφού πιστεύει στον κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο της οικονομίας (εξού και "σοσιαλισμός") αλλά με εθνικιστικά και όχι διεθνιστικά κριτήρια.

Η Χρυσή Αυγή υπεραμύνεται τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, την δράση των ταγμάτων ασφαλείας (τα οποία συγκροτήθηκαν από τον γερμανικό στρατό κατοχής και την κατοχική κυβέρνηση Ράλλη) εναντίον των δυνάμεων του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κατά την περίοδο της Κατοχής και αποδίδει τιμές στα ένοπλα θύματα της μάχης και της σφαγής του Μελιγαλά.

Το σύμβολο της Χρυσής Αυγής (μαύρος μαίανδρος με λευκό περίγραμμα σε κόκκινο φόντο) κατά κριτικές προσομοιάζει τη σβάστικα, ενώ και ο χαιρετισμός των μελών της προς τον αρχηγό είναι ο γνωστός ναζιστικός.

Eνέχεται σε πολλές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και πολιτικών αντιπάλων, χρησιμοποιεί τη ρατσιστική βία ως μέσο άσκησης της πολιτικής της, και ενέχεται ακόμα και σε δολοφονικές απόπειρες και  ανθρωποκτονίες με αποκορύφωμα  τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 28 Σεπτεμβρίου 2013.

Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε από το Νίκο Μιχαλολιάκο το 1980 ως ως εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση με ναζιστικό χαρακτήρα, με την έκδοση ομώνυμου περιοδικού. Ανέπτυξε τη δράση της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίοδο έντασης του Μακεδονικού ζητήματος, οπότε και ξεκίνησε την οργάνωση βίαιων επιθέσεων εναντίον μεταναστών και Ελλήνων, ενώ η συμμετοχή της σε εκλογές ήταν ανεπιτυχής. Ο αρχηγός της έχει βέβαια πλούσια προηγούμενη δραστηριότητα στον ακροδεξιό –φασιστικό πολιτικό χώρο, με συμμετοχή στην ηγεσία της ΕΠΕΝ, την οποία είχε ιδρύσει ο δικτάτορας Γεώργιος Παπδόπουλος.

Η πρώτη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής σε εθνικές εκλογές ήταν το 1994, ενώ το εθνικό κύμα που είχε φουντώσει λόγω του «σκοπιανού» και του γιουγκοσλάβικου εμφυλίου, αλλά πήρε μόλις 0,11% έναντι 0,78% της ΕΠΕΝ που ήταν επίσης υποψήφια. Το ίδιο άσχημα πήγε και στις εκλογές του 1996. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις ευρωεκλογές του 1999 η Χ.Α. συμμετείχε, σε ευρύτερο ακροδεξιό – εθνικιστικό - φασιστικό σχήμα, υπό τον Κώστα Πλεύρη με την επωνυμία «Πρώτη Γραμμή» (πήρε ποσοστό 0,75%). Στις δημοτικές εκλογές του 2007 κατέβηκα στο δήμο Αθηναίων ως ευρύτερη «Πατριωτική Συμμαχία», και συγκέντρωσε 1,37%.

Αν και προϋπήρχαν περιστατικά επιθέσεων, η πρώτη δολοφονική επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών έγινε το 1998 κατά του φοιτητή Δ. Κουσουρή ο οποίος καθόταν σε καφέ έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Επικεφαλής της ομάδας των χρυσαυγιτών ήταν ο θεωρούμενος ως υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου, Αντ. Ανδρουτσόπουλος, γνωστός ως «Περίανδρος» ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη, φυγοδίκησε μέχρι το 2005, όταν παραδόθηκε και καταδικάστηκε.

Η Χ.Α. συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2009 (0,46%) και στις εθνικές εκλογές του 2009 (0,29%) ενώ στις δημοτικές του 2010 5,29% στο δήμο Αθηναίων, ο Ν. Μιχαλολιάκος εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος  έχοντας δώσει έμφαση στα προβλήματα που υπήρχαν σε γειτονιές της Αθήνας λόγω της έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων εστιαζόταν σε επιθέσεις ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής κατά μεταναστών κυρίως στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και γύρω από αυτή.

Από το 2009 και ύστερα η δράση της περιελάμβανε σωρεία περιστατικών προκλήσεων και βίαιων επιθέσεων, ενώ κατηγορείται για τουλάχιστον 32 εγκληματικές ενέργειες και για δεκάδες άλλες που δεν έφτασαν ποτέ στη δικαιοσύνη (πολλές φορές με την ανοχή της αστυνομίας).

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, παίρνοντας 441.018 ψήφους (ποσοστό 6,97%) και 21 έδρες, οι οποίες μειώθηκαν σε 18 (ποσοστό 6,92%) στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Στη συνέχεια τα ποσοστά της, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ανέβηκαν κατακόρυφα και παράλληλα αυξήθηκαν οι βίαιες επιθέσεις της και η προκλητικά ναζιστική συμπεριφορά των στελεχών της και των ταγμάτων εφόδου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου ο ομαδάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια δολοφονεί τον αντιφασίστα – καλλιτέχνη της Hip-Hop Παύλο Φύσσα, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή για την ναζιστικού τύπου βίαιη δράση της οργάνωσης.

 Στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 μετά από εισαγγελικές έρευνες στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συλλαμβάνει τον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, και δεκάδες στελέχη, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός και Ν. Μίχος, (αργότερα και ο υπαρχηγός Χρήστος Παπάς) ο «πυρηνάρχης» της Τοπικής Οργάνωσης της Χ.Α. στη Νίκαια Κώστας Πατέλης, (όπου έγινε η δολοφονία Φύσσα), αστυνομικού μέλη της οργάνωσης και δεκάδες στελέχη

Με στοιχεία από την Wikipedia και το eklogika.gr

Πολιτικά άρθρα Θα υπάρξει πολιτικό κόστος για το φιάσκο της σκευωρίας;

Θα υπάρξει πολιτικό κόστος για το φιάσκο της σκευωρίας; Νίκος Ξυδάκης Κλείδωμα Άρθρου:  Free Το φιάσκο της απαλλαγής των Δ. Παπαγγελόπουλου -...

Δείτε όλο το άρθρο
Εύα Καϊλή: Υπέβαλε ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «Turkaegean» -Ζητά διαγραφή του όρου

Η Εύα Καϊλή 01/07/2022  18:58 Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την καταχώριση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» υπέβαλε η Εύα...

Δείτε όλο το άρθρο
Στράτος Σιμιτζής: «Για ποιο λόγο , η τρελή … οδήγηση!»

«Για ποιο λόγο , η τρελή … οδήγηση!» Του Στράτου Σιμιτζή. Δεν κατάλαβα γιατί είναι απαραίτητο να οδηγούν σαν δαίμονες , όλοι αυτοί που κάνουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δαμιανός Φιλιππίδης: Οι εμπρησμοί ως όπλο στη φαρέτρα των μυστικών υπηρεσιών

  του Δαμιανού Φιλιππίδη* Από τον τίτλο ακόμα κάποιοι αναγνώστες θα αναρωτηθούν τί σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στη δράση μια υπηρεσίας...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το Open (30-5-2022) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (25-5-2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 10,4 %.  Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ


Δυναμικά επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φετινή...


Δείτε θέμα και σχόλια