Πως ξεκίνησε το Κίνημα των Αγανακτισμένων

Πως ξεκίνησε το  Κίνημα των αγανακτισμένων; Πως χιλιάδες άνθρωποι βρήθηκαν στο Λευκό Πύργο, στο Σύνταγμα και τις πλατείες όλης της χώρας; Τι συνετέλεσε ώστε να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα και τόσο δυναμικά ενώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μια καθημερινή πεισματάρικη διαμαρτυρία που συμπυκνώνεται στη φράση «Φτάνει πια. Ξυπνήσαμε. Να φύγετε όλοι εσείς που καταντήσατε έτσι τη χώρα και το λαό».

Στο διαδίκτυο γράφτηκαν πάρα πολλά σχετικά με το σημείο μηδέν από το οποίο άναψε η σπίθα που φούντωσε σε πυρκαγιά  και άναψε φωτιές σε κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές, τράπεζες ακόμη και στην Ευρώπη που είδε τις πλατείες της να γεμίζουν πολίτες που διαμαρτύρονται και ξεσηκώνονται.

Δύο Θεσσαλονικείς, εμπνευσμένοι από το κίνημα των Ισπανών "Indigniados" ή «Μ-15» και ενδεχομένως από τα ειρωνικά συνθήματα  «Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες» που φώναξαν, με στόχο ακριβώς να «ξυπνήσουν» την ελληνική νεολαία, έφτιαξαν στο facebook τη σελίδα ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ.

«Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες» έγραψαν.

Γρήγορα όμως η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου δημιούργησε την ανάγκη να γίνουν περισσότεροι οι διαχειριστές της σελίδας. Δείτε τι ανέφεραν,  προφανώς για να μην υπάρξουν, ηθελημένες ή μη,παρεξηγήσεις και παρερμηνείες:

«Δεν είμαστε ομάδα, κόμμα, σύλλογος ή κάτι άλλο. Φτιάξαμε, πολύ απλά, μία εκδήλωση για να βρεθούμε ειρηνικά. Το "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ" το υιοθετήσαμε από την ελεύθερη μετάφραση των συμβατικών μέσων για την ισπανική λέξη του κινήματος Indignados.
Η λέξη Αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας.

Ο καθένας στην σελίδα της διαμαρτυρίας εκφράζει τον εαυτό του και μόνον αυτόν. Χωρίς επιτροπές και ψήφους. Αρα, καλούμε τον καθένα να είναι υπεύθυνος των λόγων και των πράξεων του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό. Όμως, να μην δημιουργείται άλλη εντύπωση, από ό,τι ισχύει.
Δηλαδή μια ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη.

Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε.
Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα.

Οι διαχειριστές της σελίδας δεν είναι οργανωτές της εκδήλωσης. Ξεκίνησαν δύο και μετά για πρακτικούς λόγους (κυρίως διάδοσης) γίναν περισσότεροι. Όπως όλοι σας, είμαστε και εμείς αποκλειστικοί υπεύθυνοι των λόγων και πράξεών μας και εκφράζουμε μόνον τους εαυτούς μας.

Αργότερα και ενώ οι διαχειριστές είχαν γίνει 18 την παρέδωσαν στην ομάδα εργασίας internet που δημιουργήθηκε εθελοντικά στην ανοιχτή συνέλευση στο Λευκό Πύργο.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα

Στο διαδίκτυο οι σκέψεις, οι ιδέες, οι προβληματισμοί μεταφέρονται  και εξαπλώνονται όπως το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από τα καλώδια. Σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήθηκε η σελίδα  Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα και πολύ γρήγορα σελίδες Αγανακτισμένων σε κάθε ελληνική πόλη -και σε πολλές περισσότερες από μία.

Η σελίδα Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα ξεκίνησε από δύο ή κατ΄άλλη εκδοχή τρεις 17χρονους ή 18χρονους. Γιώργος και Νίκος είναι τα ονόματα σύμφωνα με το blog.gr, εμπνευστή τον Άρη εμφανίζει το Έθνος.

«Τη Δευτέρα είδα τη σελίδα «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο» για τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που είχε μαζέψει γύρω στους 1.000 ανθρώπους και αποφάσισα να κάνω κι εγώ μια τέτοια εκδήλωση στην Αθήνα. Αρχικά είχα δημιουργήσει μια σελίδα που αναφερόταν στις πανελλήνιες, με αφορμή τα απάνθρωπα και αντιπαιδαγωγικά θέματα που έπεσαν φέτος σε ορισμένα μαθήματα και μέσω αυτής της σελίδας δημιούργησα το γκρουπ για την εκδήλωση, η οποία τελικά όπως όλοι είδαμε έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Ότι έκανα το έκανα χωρίς καμία σκοπιμότητα και χωρίς κανένα συμφέρον. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι θα είχε τέτοια απήχηση. Θέλησα απλά να μεταλαμπαδεύσω και στην Αθήνα το κίνημα που δημιουργούταν στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, πιστεύω πως δεν είμαι μόνο εγώ αγανακτισμένος, αλλά η πλειονότητα των Ελλήνων», λέει στο «Έθνος».

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Φώσκολο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τη Δευτέρα είδα τη σελίδα «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο» για τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που είχε μαζέψει γύρω στους 1.000 ανθρώπους και αποφάσισα να κάνω κι εγώ μια τέτοια εκδήλωση στην Αθήνα. Αρχικά είχα δημιουργήσει μια σελίδα που αναφερόταν στις πανελλήνιες, με αφορμή τα απάνθρωπα και αντιπαιδαγωγικά θέματα που έπεσαν φέτος σε ορισμένα μαθήματα και μέσω αυτής της σελίδας δημιούργησα το γκρουπ για την εκδήλωση, η οποία τελικά όπως όλοι είδαμε έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Ότι έκανα το έκανα χωρίς καμία σκοπιμότητα και χωρίς κανένα συμφέρον. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι θα είχε τέτοια απήχηση. Θέλησα απλά να μεταλαμπαδεύσω και στην Αθήνα το κίνημα που δημιουργούταν στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, πιστεύω πως δεν είμαι μόνο εγώ αγανακτισμένος, αλλά η πλειονότητα των Ελλήνων».

 

 

κλικ στις εικόνες για να μεγαλώσουνκλικ στις εικόνες για να μεγαλώσουν

Πως ξεκίνησε το Κίνημα των Αγανακτισμένων
Πολιτικά άρθρα Κρατικός προϋπολογισμός 2020: Το οικονομικό κλίμα, οι προσδοκίες και τα εμπόδια

Δημήτρης Μάρδας

Στις πρώτες σελίδες της εισηγητικής έκθεσης του Υπουργού Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, παρουσιάζεται ο δείκτης του οικονομικού...

Δείτε όλο το άρθρο
Πίσω από τη βιτρίνα

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Χιλιάδες εργαζόμενοι σε κάθε πόλη βιώνουν την πικρή εμπειρία να περιμένουν τα Χριστούγεννα με τρόμο. Κάθε κορίτσι στις πωλήσεις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αληθινή βία

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Στην τηλεόραση, ένα τρέιλερ ταινίας. Γρήγορο μοντάζ, έντονη μουσική, σκηνές βίας. Που μοιάζουν, όμως, με καρικατούρα βίας. Επειδή...

Δείτε όλο το άρθρο
H αλλαγή Κλίματος δεν θα πέσει από τον ουρανό…

Polydefkis Papadopoulos

Η απόφαση Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων σε πολλές από τις 197...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανταγωνισμός: Ραγίζοντας καρδιές

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Άλλη μία εθνική επέτειος πέρασε. Άλλη μία μαθητική παρέλαση έγινε. Μπροστά, οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες. Οι άριστοι. Πίσω,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll (29-11-2019) Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll που διενεργήθηκε από τις 25 έως και τις 28 Νοεμβρίου.... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (24-11-2019) Προβάδισμα 16,3 μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του  ΣΥΡΙΖΑ   δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis για το «Βήμα της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Γερμανία στο σημείο εκκίνησης ως Τιμώμενη Χώρα  στην 85η ΔΕΘ

Η Γερμανία στο σημείο εκκίνησης ως Τιμώμενη Χώρα στην 85η ΔΕΘ


Το λογότυπο για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως από τον γερμανό Πρέσβη Δρ Έρνστ...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!