Πως ξεκίνησε το Κίνημα των Αγανακτισμένων

Πως ξεκίνησε το  Κίνημα των αγανακτισμένων; Πως χιλιάδες άνθρωποι βρήθηκαν στο Λευκό Πύργο, στο Σύνταγμα και τις πλατείες όλης της χώρας; Τι συνετέλεσε ώστε να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα και τόσο δυναμικά ενώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μια καθημερινή πεισματάρικη διαμαρτυρία που συμπυκνώνεται στη φράση «Φτάνει πια. Ξυπνήσαμε. Να φύγετε όλοι εσείς που καταντήσατε έτσι τη χώρα και το λαό».

Στο διαδίκτυο γράφτηκαν πάρα πολλά σχετικά με το σημείο μηδέν από το οποίο άναψε η σπίθα που φούντωσε σε πυρκαγιά  και άναψε φωτιές σε κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές, τράπεζες ακόμη και στην Ευρώπη που είδε τις πλατείες της να γεμίζουν πολίτες που διαμαρτύρονται και ξεσηκώνονται.

Δύο Θεσσαλονικείς, εμπνευσμένοι από το κίνημα των Ισπανών "Indigniados" ή «Μ-15» και ενδεχομένως από τα ειρωνικά συνθήματα  «Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες» που φώναξαν, με στόχο ακριβώς να «ξυπνήσουν» την ελληνική νεολαία, έφτιαξαν στο facebook τη σελίδα ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ.

«Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες» έγραψαν.

Γρήγορα όμως η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου δημιούργησε την ανάγκη να γίνουν περισσότεροι οι διαχειριστές της σελίδας. Δείτε τι ανέφεραν,  προφανώς για να μην υπάρξουν, ηθελημένες ή μη,παρεξηγήσεις και παρερμηνείες:

«Δεν είμαστε ομάδα, κόμμα, σύλλογος ή κάτι άλλο. Φτιάξαμε, πολύ απλά, μία εκδήλωση για να βρεθούμε ειρηνικά. Το "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ" το υιοθετήσαμε από την ελεύθερη μετάφραση των συμβατικών μέσων για την ισπανική λέξη του κινήματος Indignados.
Η λέξη Αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας.

Ο καθένας στην σελίδα της διαμαρτυρίας εκφράζει τον εαυτό του και μόνον αυτόν. Χωρίς επιτροπές και ψήφους. Αρα, καλούμε τον καθένα να είναι υπεύθυνος των λόγων και των πράξεων του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό. Όμως, να μην δημιουργείται άλλη εντύπωση, από ό,τι ισχύει.
Δηλαδή μια ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη.

Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε.
Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα.

Οι διαχειριστές της σελίδας δεν είναι οργανωτές της εκδήλωσης. Ξεκίνησαν δύο και μετά για πρακτικούς λόγους (κυρίως διάδοσης) γίναν περισσότεροι. Όπως όλοι σας, είμαστε και εμείς αποκλειστικοί υπεύθυνοι των λόγων και πράξεών μας και εκφράζουμε μόνον τους εαυτούς μας.

Αργότερα και ενώ οι διαχειριστές είχαν γίνει 18 την παρέδωσαν στην ομάδα εργασίας internet που δημιουργήθηκε εθελοντικά στην ανοιχτή συνέλευση στο Λευκό Πύργο.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα

Στο διαδίκτυο οι σκέψεις, οι ιδέες, οι προβληματισμοί μεταφέρονται  και εξαπλώνονται όπως το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από τα καλώδια. Σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήθηκε η σελίδα  Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα και πολύ γρήγορα σελίδες Αγανακτισμένων σε κάθε ελληνική πόλη -και σε πολλές περισσότερες από μία.

Η σελίδα Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα ξεκίνησε από δύο ή κατ΄άλλη εκδοχή τρεις 17χρονους ή 18χρονους. Γιώργος και Νίκος είναι τα ονόματα σύμφωνα με το blog.gr, εμπνευστή τον Άρη εμφανίζει το Έθνος.

«Τη Δευτέρα είδα τη σελίδα «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο» για τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που είχε μαζέψει γύρω στους 1.000 ανθρώπους και αποφάσισα να κάνω κι εγώ μια τέτοια εκδήλωση στην Αθήνα. Αρχικά είχα δημιουργήσει μια σελίδα που αναφερόταν στις πανελλήνιες, με αφορμή τα απάνθρωπα και αντιπαιδαγωγικά θέματα που έπεσαν φέτος σε ορισμένα μαθήματα και μέσω αυτής της σελίδας δημιούργησα το γκρουπ για την εκδήλωση, η οποία τελικά όπως όλοι είδαμε έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Ότι έκανα το έκανα χωρίς καμία σκοπιμότητα και χωρίς κανένα συμφέρον. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι θα είχε τέτοια απήχηση. Θέλησα απλά να μεταλαμπαδεύσω και στην Αθήνα το κίνημα που δημιουργούταν στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, πιστεύω πως δεν είμαι μόνο εγώ αγανακτισμένος, αλλά η πλειονότητα των Ελλήνων», λέει στο «Έθνος».

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Φώσκολο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τη Δευτέρα είδα τη σελίδα «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο» για τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που είχε μαζέψει γύρω στους 1.000 ανθρώπους και αποφάσισα να κάνω κι εγώ μια τέτοια εκδήλωση στην Αθήνα. Αρχικά είχα δημιουργήσει μια σελίδα που αναφερόταν στις πανελλήνιες, με αφορμή τα απάνθρωπα και αντιπαιδαγωγικά θέματα που έπεσαν φέτος σε ορισμένα μαθήματα και μέσω αυτής της σελίδας δημιούργησα το γκρουπ για την εκδήλωση, η οποία τελικά όπως όλοι είδαμε έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Ότι έκανα το έκανα χωρίς καμία σκοπιμότητα και χωρίς κανένα συμφέρον. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι θα είχε τέτοια απήχηση. Θέλησα απλά να μεταλαμπαδεύσω και στην Αθήνα το κίνημα που δημιουργούταν στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, πιστεύω πως δεν είμαι μόνο εγώ αγανακτισμένος, αλλά η πλειονότητα των Ελλήνων».

 

 

κλικ στις εικόνες για να μεγαλώσουνκλικ στις εικόνες για να μεγαλώσουν

Πως ξεκίνησε το Κίνημα των Αγανακτισμένων
Πολιτικά άρθρα Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

Χρήστος Καψάλης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα στην Ελλάδα οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο από το 1974 μέχρι σήμερα αυτό συνέβη μόνο 3 φορές. Σε αυτά τα...

Δείτε όλο το άρθρο
ΕΚΤΑΚΤΟ: Παραδόθηκε το νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ – Έπεσε το Azovstal – Ζητούν «έλεος και κατανόηση» 

Σφραγίστηκε η μεγάλη νίκη του ρωσικού Στρατού στην Μαριούπολη Η πολιορκία του Azovstal τελείωσε πριν λίγο με την παράδοση του νεοναζιστικού Τάγματος...

Δείτε όλο το άρθρο
Το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε - και τώρα;

Το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε - και τώρα; Κλείδωμα Άρθρου:  Free Ακόμη και αν κανείς είχε αμφιβολίες για την επιτυχία της εκλογής από τη βάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί χρωστάμε ένα ευχαριστώ στην Αρ. Δόγκα

Γιατί χρωστάμε ένα ευχαριστώ στην Αρ. Δόγκα Δέσποινα Κουτσούμπα Κλείδωμα Άρθρου:  Free Η απόφαση για τον γυναικοκτόνο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, η...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για το Open (3-5-2022) Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 8,1 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata για την ΕΦ. ΣΥΝ. (13-4-2022) Δημοσκόπηση της Prorata για την ΕΦ. ΣΥΝ. Προβάδισμα ΝΔ με 5,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο  Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON


Σημαντική προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται στο Διεθνές...


Δείτε θέμα και σχόλια