Σωτήρης Τσιόδρας – Βιογραφικό - CV

Σωτήρης Τσιόρδας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και  στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν».

Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων στη Δημόσια υγεία από λοιμογόνους παράγοντες και υπεύθυνος για τη συνεργασία των ελληνικών υγειονομικών αρχών με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες.  

Στις 1/2/2020 ανέλαβε με απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ως επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ: ΝΠΙΔ που θεσμοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 σε αντικατάσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ). Επιστημονικός υπεύθυνος στη διαχείριση της πανδημίας covid-19 και εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης για την υγειονομική ενημέρωση των πολιτών. 

Σπουδές/ Ακαδημαϊκή Καριέρα/ Προσωπικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1965 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας με καταγωγή από το Νεοχώρι Αργολίδας. Είναι παντρεμένος και πατέρας επτά παιδιών.

Φοίτησε στην Αθήνα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και εισάγεται μετά από στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μεταγράφεται ως αριστούχος στη Ιατρική Σχολή Αθήνας, από την οποία αποφοιτά το 1991 με βαθμό πτυχίου «άριστα»

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πεζικό ως υγειονομικός και ειδικεύθηκε στην παθολογία στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας του Άστρους Κυνουρίας όπου διέκοψε προκειμένου να αναχωρήσει για συνέχιση των σπουδών του στις ΗΠΑ.

Παρέμεινε στις ΗΠΑ επί επτά χρόνια. Επί 3 χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Albert Einstein» στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, όπου δίδαξε και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple.

Επιλέχθηκε ως μοναδικός υποψήφιος από ξένη χώρα στο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Παθολογία – Λοιμωξιολογία στο «Beth Israel Deaconess» της Βοστόνης, που αποτελεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Εξειδικεύεθηκε επί 4 χρόνια με υποτροφία κλινικού ερευνητή. Έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και την ειδικότητα της Λοιμωξιολογίας από την Αμερικανική Επιτροπή Εσωτερικής Παθολογίας, μετά από εξετάσεις.

Επέστρεψε το 2001 στην Ελλάδα, όπου μετά την ολοκλήρωση της αγροτικής του θητεία, εργάστηκε ως λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ.  

Το 2002 αναγορεύθηκε διδάκτορας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια ανήλθε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής εξέλιξης ως τη βαθμίδα του τακτικού Καθηγητή.  

Επίσης εργάστηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ (ΗΠΑ), ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.  

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 συγγράμματα, λαμβάνοντας 5955 βιβλιογραφικές αναφορές.

Έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις:

-1991: Δημόσιος έπαινος από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

-1994 - 1996: Υποτροφία ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.

-1997: Έπαινος για την καλύτερη εργασία στον τομέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών κατά την διάρκεια διαγωνισμού μεταξύ μελών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών.

-1999: Fellow’s Travel Grant 6th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Chicago, IL 1999.

-1999: Fellow’s Travel Grant 39th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC). San Francisco, Ca 1999.

-1999 - 2001: Clinical Investigator training program Harvard-MIT.

-2001: Βραβείο Maxwell Finland από την λοιμωξιολογική εταιρεία Μασσαχουσέτης για την ερευνητική εργασία κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess και στην Ιατρική Σχολή του Harvard.

-2005: Έπαθλο Σωτήρης Παπασταμάτης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Πολιτικά άρθρα Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

Χρήστος Καψάλης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα στην Ελλάδα οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο από το 1974 μέχρι σήμερα αυτό συνέβη μόνο 3 φορές. Σε αυτά τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δημήτρης Τσαϊλάς: Είναι οι σφαίρες επιρροής που επηρεάζουν την τουρκική συμπεριφορά

του Δημήτρη Τσαϊλά* Ο επεκτατισμός της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχει εισαγάγει μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην περιοχή. Μια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανταγωνισμός Ελλάδας-Τουρκία στον Δρόμο του Μεταξιού και η Αρμενία (Α΄ Μέρος)

Με την επιβολή των κυρώσεων στην Ρωσία περιπλέκεται εκτός των άλλων και η μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, ο γνωστός Δρόμος του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο – Το γινάτι γέννησε νέα κρίση

26.05.2022 06:35  Στον αέρα κάθε προσπάθεια για ειρηνική επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο – Γυρίζει την πλάτη στη διπλωματία η Τουρκία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το «Μανιφέστο» (17-5-2022) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Μανιφέστο. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (12-5-2022) Δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο  Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON


Σημαντική προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται στο Διεθνές...


Δείτε θέμα και σχόλια